Dacă vă îngrijorați în mod constant cu privire la părerea celorlalți despre voi, acest articol vă va ajuta să vă schimbați modul de gândire în direcția corectă. Indiferent care este problema voastră: dorința de a face o impresie bună în fața străinilor, ascultarea zvonurilor sau concentrarea asupra aspectelor negative – acest articol vă va ajuta să vă schimbați viața.
1. Încetați să vă stresați cu privire la părerea oamenilor.
Acest lucru poate părea dur, dar nu sunteți cea mai importantă persoană din lume, cel puțin nu pentru cei din jur. De cele mai multe ori, aveți senzația că sunteți judecați, dar nu este așa. Nimeni nu stă să evalueze fiecare persoană pe care o întâlnește, să-i analizeze defectele și imperfecțiunile.
Primul pas pentru a învinge această teamă este să faceți ceva ce depășește zona voastră de confort. Observați cum reacționează oamenii. Cel mai probabil, doar “prietenii” vor observa schimbările în voi sau în activitățile voastre și vor face comentarii, străinii nu vor acorda nicio atenție.
Încercați să identificați momentul când începeți să vă stresați. Recunoașteți-vă slăbiciunile și începeți să lucrați la ele. De exemplu, atunci când începeți să vă faceți griji cu privire la părerea altora, faceți un compliment unei trăsături ale caracterului vostru. Acest lucru vă va ajuta să vă creșteți stima de sine.
2. Priviți în perspectivă.
Oamenii care sunt obsedați de ceea ce cred ceilalți despre ei nu văd imaginea de ansamblu a vieții și se concentrează pe detalii mărunte. Oamenii cărora nu le pasă de părerea celor din jur pot vedea totul în totalitate. Aveți doar o viață, vreți să permiteți celor din jur să o facă mai stresantă?
Acordați-vă puțin timp. În plus față de faptul că viața este scurtă pentru a vă face griji cu privire la astfel de lucruri, sentimentele umane sunt schimbătoare. De exemplu, cineva se uită urât din cauza faptului că purtați pantofi galbeni, iar pe moment o să vă gândiți că nu mai trebuie să îi purtați.
Dar ce se întâmplă dacă gustul persoanei se schimbă, iar ea începe să poarte pantofi galbeni? Oamenii își schimbă părerea, așa că ceea ce cred acum poate să difere de ceea ce vor crede în viitor.
Faceți o listă cu lucrurile pentru care sunteți recunoscători în viață. Făcând o astfel de listă vă ajută cu adevărat. Acest lucru face ca lucrurile să devină mai tangibile, mai reale. De asemenea, fiți recunoscători pentru ceea ce aveți în viață, în loc să vă enervați pentru ceea ce nu ați primit.
Bucurați-vă de lucrurile mărunte ale vieții. Începeți să vedeți frumusețea din viața de zi cu zi, cum ar fi bucuria unui copil care mângâie un câine sau gustul unei cești de ceai fierbinte. Fiți fericiți pentru anumite evenimente, cum ar fi prietenul vostru care depășește dificultățile.
3. Aveți încredere în voi înșivă.
Cum ar fi dacă ați putea diminua situațiile în care vă învinovățiți pentru ceva? Este posibil. Totul constă în a avea mai multă încredere în voi înșivă și în acțiunile voastre.
Nu ați văzut niciodată o persoană care poartă ceva neobișnuit, dar se simte încrezătoare și nimeni nu o critică? Dacă purtați pantofi galbeni, dar vă simțiți incomod, oamenii vor observa nesiguranța voastră și le va fi mai ușor să vă critice pentru a se simți mai bine. Nu vă judecați înainte de ceilalți, pentru că lor le va fi mai greu să fie primii critici.
Iată câteva sfaturi mici, dar eficiente pentru a avea încredere în voi înșivă pe care le puteți utiliza:
Zâmbiți. Doar faptul că zâmbiți va crește stima voastră de sine, spun cercetătorii. Dacă zâmbiți des, le arătați celorlalți că sunteți prietenoși. Le va fi mai ușor să vă zâmbească înapoi, să fie fericiți sau să vă ierte.
Vizualizați succesul. Nu gândiți: “Ce se întâmplă dacă eșuez?” În astfel de situații, cel mai bine este să vă întrebați: “Cum pot să reușesc?”
Descompuneți obiectivul în părți. Nu vă programați pentru eșec, ci pentru succes. Dacă obiectivul vostru este să aveți încredere în voi înșivă în fața oamenilor, împărțiți obiectivul în părți: contact vizual, conversație, etc. Răsplătiți-vă pe măsură ce reușiți în obiectivele intermediare.
4. Învățați să vă controlați emoțiile.
Atunci când începeți să ieșiți din zona de confort și deveniți mai încrezători, cu siguranță veți experimenta emoții mixte. De la stres, îngrijorare și frică, până la ușurare și fericire. Acesta este momentul când trebuie să începeți să vă controlați emoțiile. O practică simplă este:
- Înțelegeți-vă emoțiile, cum ar fi frica sau îngrijorarea.
- Observați-le în mintea voastră.
- Dacă le observați, ele nu vă pot controla.
- Uitați-vă cum emoțiile dispar.
- Odată ce recunoașteți emoțiile voastre, trebuie să vă separați de ele.
5. Acceptați-vă așa cum sunteți.
Este clar că acceptarea de sine nu este cea mai ușoară sarcină. Fiecare om este plin de îndoieli, dar important este cum le gestionați. Din fericire, numai dvs. sunteți stăpânul minții voastre.
În primul rând, gândiți-vă la calitățile pe care nu le apreciați la voi și notați-le pe hârtie. Apoi, examinați-le cu atenție și gândiți-vă la ce puteți îmbunătăți.
De exemplu, dacă sunteți prea slabi și nu vă place asta la voi, gândiți-vă la cum puteți câștiga în greutate și vă puteți dezvolta fizic. Dacă nu sunteți dispuși să lucrați la ceea ce puteți schimba, nu aveți dreptul să vă plângeți.
Cu timpul, veți observa cum se schimbă valorile voastre. Înțelegeți că lucrurile pe care le înfățișați acum ca fiind importante sunt, de fapt, neimportante. Viața devine mai simplă, îngrijorările constante se reduc, iar încrederea în sine crește.