Cum sa faci cea mai gustoasa Ciorba de Curca, o reteta simpla, explicata pe intelesul tuturor!

Aurelia Panait, este profesor pentru învăţământul preşcolar, la Şcoala Gimnazială din comuna Vîlcănesti, judeţul Prahova, Scrie cu precădere poezie şi teatru pentru copii. Aurelia Panait scrie şi scrie foarte bine şi pe înţeles! Avea bunica... Avea bunica mea de toate: Avea o prispă cu mușcate, Avea fântână, pâine, sare, Avea putere și răbdare. Avea credință și iubire Și-un dor nespus de nemurire, Avea un cal la o căruță, Și lapte bun de la văcuță. Avea povești nenumărate Și cântece nemaicântate, Și le spunea adeseori La clacă și la șezători. Avea o sobă, un vătrai, Avea și gura mea de rai!.. Nu mai găsesc ce a lăsat, Căci satul s-a modernizat: Nu mai zăreşti ca altă dată La geamuri floarea de mușcată, Văd atârnate la balcon: Begonii și rhododendron.... Fântâna e necurățată, Căci se consumă apă plată. Văcuțe sunt puține-n sat, Bem lapte pasteurizat. Căruţe vezi foarte puţine, Dar te-întâlneşti cu limuzine. Nu mai există șezători, Cu basme și cu ghicitori, Pe potecuţa spre vecini Crescut-au spini şi mărăcini Căci avem facebook și așa Știm noi a socializa... Nu mai avem deloc răbdare, Bisericile sfinte-s goale, Porunca dată, să iubim, Deloc nu ne-o mai amintim! Bunico, satul de poveste, Azi îl vedem, dar nu mai este... Pentru cei care aveti bunici, prețuiți-i! Chiar dacă îi considerați bătrâni, demodați sau neadaptați. Bunicii sunt precum pietrele prețioase ascunse într-o punguță de catifea și niciodată nu știi ce valoare ai lângă tine, decât în momentul în care ”se duc”.

Cea mai mică greseală. Poveste cu tâlc.

Cea mai mică greseală. Poveste cu tâlc. Vezi ce lecție despre viață a dat un profesor copiilor Odată un profesor a scris pe tablă următoarele: 9 x 1 = 7 9 x 2 = 18 9 x 3 = 27 9 x 4 = 36 9 x 5 = 45 9 x 6 = 54 9 x 7 = 63 9 x 8 = 72 9 x 9 = 81 9 x 10 = 90 Când a terminat, s-a uitat la studenți și toți au râs de profesor din cauza primei operații, care nu era corectă, iar profesorul a spus următoarele: „Am scris prima ecuație incorect, pentru că am vrut să învățați ceva foarte important. Aceasta este o lecție pentru voi, care arată cum veți fi tratați de către alții. Vedeți că am scris corect 9 ecuații, dar niciunul dintre voi nu m-a felicitat, însă toți au râs și m-ați criticat din cauza unei ecuații pe care am scris-o greșit”. Deci, aceasta este o lecție: „Lumea nu va aprecia niciodată faptele bune pe care le vei face de un milion de ori, dar mereu va critica chiar și cea mai mică greșeală…” Lecția prezentată mai sus este asemenea unei oglinzi în care se oglindește lumea în care trăim! Uneori, o singură greșeală poate să-ți schimbe viața, iar cei din jur nici să nu țină cont de toate realizările tale frumoase de până atunci! Indiferent de statutul tău social sau aptitudinile tale, oamenii mereu vor încerca să-ți găsească defectele, punctele slabe, iar mai ales, vor aștepta să calci strâmb, să clachezi și să-ți știrbești imaginea „imaculată”. Uneori, greșelile pe care le comitem vorbesc despre slăbiciunile noastre, alteori, aceste greșeli sunt unele involuntare și nu ar trebui tratate cu atâta atenție și critică. Cu siguranță, oamenii merită să fie apreciați pentru faptele frumoase și bunătate din suflet și nu pentru erorile comise! Nu uitați că „a greși e omenește”! Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!
Publicitate

Este o ciorbă ușoară, acră, cu multe legume și extrem de aromată. Se poate, cred eu, consuma în orice anotimp fără nici o problemă. Simplu de făcut și foarte hrănitoare…

Este ideal să pregătiți această ciorbă din curcan de curte, așa cum am făcut eu, deoarece este cu muult mai gustoasă, dar… merge și cu cel din supermarket. Curcanul meu de curte, chiar dacă a avut ceva peste 4 kg tăiat, nu a fost așa de ”fățos” ca cel din comerț, nici așa de ”dolofan” și ”umflat”, dar…la gust…nici măcar nu se poate compara.

Eu am păstrat pulpele și pieptul pentru a pregăti altceva, probabil un ”fel doi” cu altă ocazie, aripile și o parte din spate le-am folosit la acest borș, iar restul ”măruntaielor” le-am pus în congelator gata porționate pentru încă o ciorbiță, supă…voi vedea.

Rețeta acestui borș cred că este clasică, așa cum o gătește orice gospodină, din fiecare casă, poate fiecare lăsându-și doar o mică amprentă personală, în funcție de preferințele culinare ale familiei sale.

Având în vedere că noi preferăm în mod deosebit preparatele tradiționale, la un moment dat, mi-am dat seama că ciorbele mele par aproape identice, dar sunt atât de diferite, totuși…și asta pentru că ai mei le preferă doar în acest fel în care le gătesc eu…Și doar pentru ei gătesc nu? Trebuie să țin cont de gusturile și preferințele fiecăruia, pentru că văzându-i pe ei cum mănâncă cu poftă și plăcere deosebită, doar atunci eu sunt mulțumită de rezultat și fericită pentru că am această pasiune…Iar acest borș chiar ne-a mulțumit pe toți…

Pentru începători, pentru gurmanzi, pentru pasionați de bucătărie, pentru curioși, rețeta mea este cam așa:

Ingrediente (6 porții)

 • 2 aripi (întregi) de curcan plus o bucată mică de carcasă (fiindcă am avut curcan de curte, eu am pus și ficatul, pipota și inima)
 • 2 cepe mai mici sau 1 ceapă mare
 • 2 morcovi
 • 1 păstârnac
 • 1 ardei roșu
 • 4 roșii mari
 • ¼ rădăcină țelină
 • 3 cartofi
 • 700 – 800 ml borș de casă
 • ½ legătură mărar verde
 • 1 legătură leuștean (eu am avut congelat)
 • sare (după gust)
 • (opțional, tarhon proaspăt pentru decor)

Mod de preparare

Publicitate

-Se spală foarte bine carnea și se porționează după preferință. (Aripile de curcan fiind destul de mari, eu le-am tăiat fix în trei părți).

-Într-o oală, se pune carnea cu apă rece (1,5-2 litri) cât să o acopere, cu un vârf cuțit de sare, se lasă să fiarbă și se spumează bine (atunci când începe să facă spumă) cu lingura spumieră. După ce toată spuma a fost luată, se lasă carnea să fiarbă la foc mediu, acoperind oala cu capac.

-Cât timp carnea fierbe, ne ocupăm de legume și zarzavaturi.

-Se curăță, se spală și se taie în cuburi mici (sau după preferință) zarzavaturile: cepele, morcovii, păstârnacul, ardeiul, țelina.

-Roșiile se spală, se decojesc și se taie mărunt.

-Cartofii se curăță, se spală și se taie în 4 sau în 6 bucăți, după care se pun într-un vas cu apă rece pentru a nu oxida.

-Se spală și se toacă fin verdeața.

-Când carnea este aproape fiartă (evident acest lucru se va încerca cu o furculiță și dacă furculița pătrunde cu ușurință este OK) se adaugă zarzavaturile tăiate, mai puțin roșiile și cartofii și se lasă în continuare să fiarbă și acestea. Dacă este cazul se mai completează ciorba cu puțină apă fiartă (nu multă, deoarece trebuie să puneți și borșul!).

-Când zarzavaturile sunt și ele aproape fierte se adaugă cartofii, se lasă să fiarbă, iar când cartofii sunt fierți se pun roșiile tăiate, lăsându-se și acestea să fiarbă încă 7-8 minute.

-Între timp se pune borșul la fiert, se lasă să dea câteva clocote și se spumează bine.

-După ce se pun roșiile și acestea au dat în câteva clocote, se adaugă borșul, treptat, după gust și preferință, se potrivește de sare, lăsând ciorba pe foc în continuare, să clocotească de câteva ori.

-Când ciorba este gata, se presară mărarul și leușteanul verde, proaspăt tocate și se ține oala acoperită cu capacul pentru câteva minute.

-Borșul se servește cald sau fierbinte, după preferință. Eu am presărat în farfurie și puțin tarhon proaspăt tocat, care i-a dat un gust deosebit de bun.

Poftă bună!

Sursa: vickysrecipes

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!


Publicitate


Alte Articole