Cum să cunoașteți prospețimea unui ou crud, într-un mod simplu, păstrat din bătrâni

Cum să cunoașteți prospețimea unui ou crud, într-un mod simplu, păstrat din bătrâni

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 January 2021 in CuriozitățiReteteSfaturiStiinta

Când cumpărăm ouă, toți vrem să fim siguri că le-am ales pe cele mai proaspete. Ștampila pe oul nu garantează deloc un ou de masă din categoria selectată cu prospețime de până la 7 zile. Este o amăgire. Să vă prezentăm cum să alegeți ouă de găină proaspete.

În ajunul sărbătorilor, mulți oameni încep să pregătească diverse feluri de mâncare pentru masa festivă. Iar dorința gospodinelor de a cumpăra numai produse proaspete este de înțeles. Pentru majoritatea salatelor clasice, un ou de găină obișnuit este unul dintre ingrediente.

Când cumpărați ouă din magazine, ar trebui să acordați atenție marcajului aplicat cu vopsea alimentară pe ou în sine.

Sistemul de creștere a găinilor este reprezentat cu cifre de la 0 la 3, astfel:

  • – cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic
  • – cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber
  • – cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa
  • – cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.

După această cifră, este însemnat un cod de două litere care reprezintă țara de origine (RO: România, PL: Polonia etc.). Urmează un alt cod de două litere care reprezintă județul (BZ: Buzău, BC: Bacău etc.) și se încheie cu un cod de trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul județului.

Totodată, se aplica (tot prin ștanțare) pe fiecare ou, data durabilității minimale (DDM), care este data până la care ouăle pot fi consumate. Această dată trebuie fixată la mai puțin de 28 de zile după data ouatului. Cele două categorii de informații se aplică pe fiecare ou supus comercializării.

Pe cofraj trebuie să fie menționate, cu caractere vizibile și lizibile, informații referitoare la:

  • – mărimea și greutatea oului: ouă XL (cel puțin 73g), ouă L (între 63g și 73g), ouă M (între 53g și 63g) și ouă S (mai puțin de 53g)
  • – numărul de ouă aflate în cofraj
  • – numele sau denumirea unității care a ambalat ouăle
  • – țara de origine
  • – sistemul de creștere a găinilor (0, 1, 2 sau 3)
  • – termenul de valabilitate, urmat de recomandările de depozitare.

Deci, acum totul este clar cu categoriile și termenul oului.

Dar dacă avem ouă de la bunica de la sat? Și, în plus, o bunică necunoscută, din piață. Nu vor exista marcaje pe un astfel de ou. Și vrem să știm cât de proaspăt este oul. Mulți se vor întreba, de ce trebuie să știe dacă un ou este proaspăt.

Răspunsul științific: un ou poate fi depozitat în condiții normale timp de până la 30 de zile. După această perioadă, fermentarea și dezvoltarea microorganismelor pot apărea în el. Nu poți mânca un astfel de ou.

Unul dintre semnele indirecte ale unui ou stricat este mirosul specific de sulfură de hidrogen atunci când coaja este deschisă la culoare. Și fără a sparge oul, se pare că, este posibil, cu un grad ridicat de probabilitate, să se determine prospețimea acestuia.

Există un mod popular din bătrâni de a descoperi prospețimea unui ou.

Umpleți un vas cu jumătate de litru de apă rece.

Puneți un ou în acest recipient și vedeți unde este și în ce poziție.

Dacă s-a lăsat la fund, atunci este foarte proaspăt.

Ouăle, care plutesc puțin, nu sunt foarte prospețime, dar pot fi folosite în continuare la prepararea mâncărurilor calde. Ouăle care plutesc la suprafață sunt stricate și nu pot fi consumate! Vă recomandăm să evitați să le consumați pentru că au un efect destul de nociv pentru ficatul dumneavoastră.

 



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!