Cum să comunici cu oamenii care nu te înțeleg: sfaturi de la un psiholog

Cum să comunici cu oamenii care nu te înțeleg: sfaturi de la un psiholog

Publicat de Larisa Moldovan pe 5 November 2022 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturiViata

S-a dovedit științific că o persoană experimentează stres dacă convingerile sale sunt negate categoric de interlocutor. Așa că nu este de mirare că majoritatea conversațiilor pe subiectele actuale provoacă un comportament agresiv și se termină într-o ceartă. A convinge victima propagandei politice sau medicale că greșește este fără speranță: bombardarea constantă de pe ecranul televizorului sau din paginile de internet blochează capacitatea de a evalua în mod adecvat relațiile cauză-efect.

Deoarece toată propaganda se bazează pe emoție – de obicei frică – oamenii închid complet gândirea critică. De aceea o persoană refuză să audă un punct de vedere contrar, oricât de înalt este nivelul său de inteligență. Prin urmare, în conversațiile cu oameni care nu te înțeleg, trebuie să urmezi anumite reguli.

Alegerea corectă a comportamentului

Înainte de a începe o conversație pe un subiect fierbinte, răspunde la două întrebări. În primul rând: „Cu cine am de gând să vorbesc?”. A doua: „Ce vreau să obțin prin această conversație?”.

Dacă în fața ta se află un străin despre ale cărui convingeri nu știi absolut nimic, fii pregătit ca dialogul cu acesta să nu ducă nicăieri (cuvintele tale pot provoca chiar isterie). Același lucru este valabil și pentru persoanele cunoscute în care nu aveți încredere. De ce să împărtășiți cu ei părerile voastre cu privire la această sau acea problemă?

A convinge o persoană de propria dreptate este o chestiune inutilă. Prin urmare, este mai bine să abandonați posibilele bătălii verbale chiar și în zona de precontact, trecând conversația la subiecte neutre: vreme, gătit, modă…

De asemenea, ar trebui să evitați discuțiile pe subiecte politice cu persoane dragi vouă, rude. Când o familie sau o mai mulți prieteni încep să discute care politician este mai bun, dacă este necesar să se vaccineze împotriva gripei – în cele mai multe cazuri, conversația se va încheia într-o ceartă sau cu insulte reciproce. În cel mai rău caz, rezultatul conversației va fi o întrerupere a relației.

Conversație fără etichete

Este o idee destul de rea să lipiți interlocutorului eticheta de „victimă a propagandei”. Acest lucru este relevant mai ales în conversațiile cu străinii care gândesc diferit față de ucrainenii, deoarece se bazează pe alte surse de informații.

Ce opțiune alegeți pentru a comunica cu ei depinde dacă doriți să mențineți relația. Dacă continuați să fiți provocat, nu mai comunicați (doar pentru a vă salva nervii). Spune-i acelei persoane apropiate că acest subiect este foarte sensibil pentru tine și că nu vrei să-l discuți.

În general, într-o conversație dificilă cu o rudă, există două căi de ieșire din zona de turbulență.

  1. Prima variantă: să fii de acord cu toate părerile interlocutorului, rămânând cu părerea ta, care nu trebuie exprimată.
  2. Al doilea: să îi spui imediat: „Nu am de gând să mă cert cu tine. Să închidem acest subiect.

Ai tot dreptul să nu intri în conversații pe subiecte fierbinți. Nu uita de asta.

Evitați cuvintele care pot stârni o discuție contrară

Citește continuarea pe pagina 2 >


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!