Cum să citiți gândurile altor oameni: 6 moduri foarte simple

Cum să citiți gândurile altor oameni: 6 moduri foarte simple

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 November 2023 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieSfaturi

“Cei care au realizat multe în viață – nu sunt neapărat cei mai inteligenți și talentați; de obicei, sunt oameni care știu să comunice bine cu alții și au un nivel mai înalt de inteligență emoțională.”

Telepatia (abilitatea ipotetică a creierului de a transmite gânduri, imagini, sentimente și stări subconștiente către alt creier sau organism la distanță, sau de a le recepționa de la acesta, fără a utiliza vreun mijloc cunoscut de comunicare sau manipulare) pare incredibilă pentru majoritatea noastră.

Cu toate acestea, dacă ne gândim mai bine, este la fel de naturală ca și receptarea altor semnale din mediul înconjurător. Toți oamenii au un potențial cognitiv de a simți ceea ce se întâmplă în jurul lor și de a interpreta informația primită.

“Oamenii perspicaci reușesc mult mai mult în viață și la locul de muncă. Cei care au realizat multe în viață – nu sunt neapărat cei mai inteligenți și talentați; de obicei, sunt oameni care știu să comunice bine cu alții și au un nivel mai înalt de inteligență emoțională”, spune Lauren Miner.

Toate procesele noastre de gândire sunt legate de bioenergetica noastră. De fiecare dată când schimbăm idei și încercăm să înțelegem perspectiva altcuiva, de fapt, citim gândurile lor.

Conform lui David Myers și Bert Hodges în “Enciclopedia de psihologie socială“: “Empatia este adesea definită ca înțelegerea altui individ prin punerea de-a lungul a sinelui în situația sa. Începeți să înțelegeți experiența altcuiva ca și cum ați fi trăit-o voi înșivă, deși în realitate nu ați făcut-o.

Ceea ce adesea considerăm a fi o formă de magie sunt, de fapt, “abilități de empatic“. În termeni psihologici, trebuie menționat că, capacitatea de a citi gândurile altor oameni nu înseamnă că veți folosi tehnici manipulative variate având acces la informații confidențiale.

De fapt, dacă ne concentrăm exclusiv asupra aspectelor pozitive ale acestui fenomen, citirea gândurilor poate ajuta la înțelegerea mai bună a perspectivei altor persoane și poate facilita comunicarea mai bună.

Așadar, vă invităm să aflați 6 moduri foarte ușoare de a citi gândurile:

1. Limbajul corpului.

Comunicarea în orice situație constă într-o combinație de semnale verbale și nonverbale. Limbajul corpului reprezintă o formă de comunicare nonverbală în care comportamentul fizic este folosit pentru a transmite anumite informații. Aceste manifestări pot fi variate, cum ar fi mișcările ochilor, expresia facială, poziția corpului, intonația vocii și altele.

Limbajul corpului este un semnal destul de clar care vă poate ajuta să citiți gândurile altor persoane. Deoarece semnalele noastre verbale și nonverbale sunt rezultatul gândurilor noastre, este evident că limbajul corpului este direct legat de ceea ce simte sau gândește o persoană într-un anumit moment.

De asemenea, puteți observa expresia facială a unei alte persoane pentru a înțelege ce simte. Aceasta poate dezvălui, de asemenea, emoțiile unei persoane, iar controlul asupra expresiei faciale este foarte dificil. De exemplu, atunci când o persoană zâmbește și nu apar riduri în jurul ochilor, puteți presupune că acest zâmbet este fals. Rețineți că atunci când cineva este cu adevărat bucuros, zâmbetul său va ajunge și la ochi, creând cute.

De asemenea, pozițiile corpului unei persoane pot dezvălui ceea ce simte. Adesea, acestea vă pot ajuta să înțelegeți starea sa. Dacă o persoană care stă pe un scaun în timpul unei conversații se apleacă spre dvs. și dă din cap, puteți presupune că este deschisă, încrezătoare și interesată de conversație.

Pe de altă parte, dacă își încrucișează brațele sau picioarele, acesta este un semn subtil că interlocutorul este nesigur sau se distanțează emoțional de dvs.

2. Observați comportamentul.

Un alt mod este să observați cu atenție felul în care o persoană respiră. Acest aspect poate oferi multe informații despre starea sa mentală. Dacă respirația este profundă și implică diafragma și abdomenul, puteți fi siguri că persoana este relaxată, emite încredere și este deschisă la dialog.

Pe de altă parte, dacă respirația este superficială, rapidă și anxioasă, puteți concluziona că interlocutorul este îngrijorat sau nervos. Aici pot exista mai multe variante: fie este extrem de timid (ceea ce nu este neobișnuit), fie nu dorește ca cineva să afle ceva despre el.

3. Citirea ochilor.

„Ochii sunt fereastra către suflet.” Această zicală nu este fără temei. Ochii dezvăluie adesea adevărul. În mod obișnuit, mișcările ochilor nu pot fi controlate. Studiile au demonstrat că dilatarea pupilelor nu poate fi controlată, așa că ele se măresc atunci când o persoană este sincer interesată de cineva sau ceva.

Când interlocutorul se uită în sus, poate încerca să-și amintească ceva. În esență, el trece în revistă imagini mentale, ceea ce poate fi, de asemenea, un semnal pentru dvs.

Dacă în timpul conversației o persoană evită contactul vizual, aceasta înseamnă că nu vă încredințează sau vă mintă în mod deschis.

Dacă cineva vă privește direct în ochi, este un semn că vă încredințează și este de acord cu voi. Dacă nu-și ia ochii de la dvs., înseamnă că fie l-ați intrigat în mod serios, fie s-a îndrăgostit de voi.

Pe de altă parte, dacă o persoană își abate și coboară privirea în timpul conversației, acesta poate fi un semn de supunere.

Privirea în jos și spre stânga poate indica faptul că interlocutorul se gândește în minte la altceva. De obicei, el își mișcă ușor buzele în acest proces.

Privirea în jos și spre dreapta poate indica faptul că interlocutorul este concentrat asupra propriilor sale emoții interioare, nu asupra subiectului discuției.

Ochii rătăcitori” pot indica faptul că o persoană încearcă să se sustragă și să mintă fără să fie prinsă. Aceasta simte că a fost prinsă și încearcă să se salveze. Aceeași tactică poate fi folosită de cei care ascund ceva și verifică dacă cineva îi ascultă sau nu.

4. Ascultați intonația.

Tonul vocii este foarte informativ atunci când doriți să înțelegeți ce gândește sau simte o altă persoană. Acesta se referă la timbrul vocii, înălțimea, frecvența și articulația.

Nu este important doar ceea ce spune interlocutorul, ci și modul în care o face și impresia pe care încearcă să o creeze.

Vorbele spuse lent indică liniște, în timp ce vorbirea rapidă și întreruptă indică nervozitate. În acest caz, nu sunt atât de importante cuvintele rostite, cât energia cu care au fost rostite.

Trebuie să ascultăm cu atenție și să lăsăm tăcerea dacă vrem să înțelegem ce gândește o altă persoană. Prin toate acestea, putem observa sentimentele și intențiile sale reale.

Dacă observați că interlocutorul pune accent pe un anumit cuvânt mai mult decât pe celelalte, acest lucru poate fi, de asemenea, un semn că această temă este cea mai importantă pentru el.

Pauzele în discurs, în general, indică faptul că o persoană încearcă să-și adune gândurile și nu vorbește din mers despre primul lucru care-i vine în minte.

5. Petreceți mai mult timp cu oamenii.

Dacă doriți cu adevărat să înțelegeți ce gândesc alte persoane, petreceți mai mult timp cu ele. Pe măsură ce veți petrece mai mult timp împreună, ei vor începe să se deschidă în fața voastră și să vorbească sincer despre gândurile și ideile lor, despre modul în care percep ceilalți oameni și evenimentele, despre valorile lor și despre viziunea lor asupra lumii.

“Imersiunea” în psihologia cuiva vă ajută să înțelegeți mai bine cum gândește, cum trage concluzii și cum ia decizii. Dacă petreceți suficient timp cu cineva, vă va fi mai ușor să anticipați reacția sa la anumite evenimente sau situații, deoarece ați fost martorii unor astfel de scene.

Dacă partenerii în relații sau viața de familie nu sunt suficient de apropiați, atunci chiar și după mulți ani de conviețuire, ei nu pot înțelege ce gândește persoana iubită.

O conexiune conștientă cu cineva vă ajută să înțelegeți motivele acțiunilor și comportamentul său în diverse contexte.

6. Asigurați-vă că altă persoană nu “absorbe” energia voastră.

În cele din urmă, totul depinde de voi.

Când intrați în contact cu o altă persoană, starea voastră mentală afectează starea sa și viceversa. Așa funcționează lucrurile. Dacă sunteți agitați și nervoși, atunci interlocutorul vostru va reflecta această tensiune.

Însă atunci când abordați calm și echilibrat situația, puteți ușor să “absorbiți” energia altor oameni și să le citiți gândurile. Dar fiți vigilenți: gândurile voastre pot fi, de asemenea, citite!

Este foarte important să înțelegeți că puteți cu ușurință să înțelegeți ce simte sau gândește o altă persoană, punând întrebări bine formulate. Nu are sens să întrebați doar “Cum te simți?” În schimb, puteți să săpați mai adânc și să puneți întrebări mai specifice, cum ar fi “Ești într-o stare bună? Te simți relaxat sau, dimpotrivă, e ceva care te neliniștește?”

De asemenea, este important să înțelegeți ce simțiți și gândiți voi înșivă. Doar astfel puteți evalua cu adevărat ceea ce se întâmplă în jurul vostru.

Abilitatea de a citi gândurile altor persoane și de a empatiza cu ele este un dar pe care fiecare dintre noi îl poate dobândi. Ceea ce contează cel mai mult este să folosiți această abilitate în beneficiul vostru și al celorlalți.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!