Cum să ai grijă de pancreasul tău: 7 reguli cheie

Cum să ai grijă de pancreasul tău: 7 reguli cheie

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 October 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Pancreasul este un organ vital situat în spatele stomacului care produce enzime ce ajută organismul să digere mâncarea. În plus, aici se produce insulina, care este responsabilă de reglarea metabolismului glucidic și furnizează glucoză celulelor corpului – principala sursă de energie.

Dacă ducem un stil de viață greșit, enzimele digestive ale pancreasului pot începe să atace pancreasul iar acesta să se inflameze. Această afecțiune se numește pancreatită. Cel mai adesea, această afecțiune apare din cauza tulburărilor alimentare, a consumului excesiv de alcool sau a apariției calculilor biliari.

Apropo, mulți oameni nu știu că au pancreatită cronică. Dacă uneori aveți senzații de greață fără motiv, greutate în abdomen și scaune moi – consultați un specialist. Este important să ne amintim că inflamația pancreasului este o afecțiune periculoasă. Uneori progresează rapid și poate fi chiar letală.

Articolul de astăzi vorbește despre cum să ai grijă de sănătatea pancreasului tău, să îl faci să funcționeze normal și să-i îmbunătățești performanța.

Deci, iată care sunt cele 7 reguli pentru îngrijirea pancreasului

Regula 1. Nu mâncați în exces

De fiecare dată când mănânci până te simți sătul, supraîncarci pancreasul iar acest lucru poate afecta funcționarea și sănătatea acestuia. Prin urmare, trebuie să vă reglați modul de hrănire: este mai bine să mâncați în porții mici de 4-5 ori pe zi.

Regula 2. Alimentele nu trebuie să fie prea calde sau prea reci

Supa sau borșul foarte fierbinte nu sunt bune, iar înghețata rece ca gheața este de asemenea rea pentru organism. Pentru pancreas, stomac și duoden, temperatura ideală a alimentelor este de 30-40 de grade.

Regula 3. Mai multe proteine, mai puține grăsimi

Proteina cea mai ușor digerabilă se găsește în pești slabi, fructe de mare, brânză de vaci, carne slabă (carne de vită, piept de pui). Această proteină este esențială pentru repararea țesutului pancreatic. Este recomandabil să o consumați împreună cu legume, nu cu carbohidrați rapizi (cartofi, pâine, cereale din boabe rafinate etc.).

Regula 4. Limitați consumul de fibre și condimentele, precum și murăturile

Astfel de legume și verdețuri precum ridiche, varză, măcriș, spanac, nap, usturoi etc. provoacă iritarea mucoasei gastrice, care se transmite pancreasului și, în plus, stimulează pofta de mâncare și activează producția de enzime. Dacă aveți probleme cu pancreasul, consumați-le în cantități limitate. De asemenea, se recomandă ca alimentele să fie curățate sau spălate, dacă este posibil.

Regula 5. Eliminați prăjelile

O regulă foarte importantă. Orice mâncare prăjită este întotdeauna o încărcătură pentru pancreas și necesită o activitate enzimatică mai mare. Încercați să schimbați felul în care gătiți. Mâncărurile fierte sau la cuptor pot fi la fel de delicioase.

Regula 6. Limitați consumul de alcool

Alcoolul prezintă un pericol pentru pancreas iar dacă acesta devine inflamat, consumul de alcool este strict interzis. Chiar și o cantitate mică de alcool acesta poate provoca o deteriorare semnificativă a sănătății pancreasului și poate provoca necroză.

Regula 7. Limitați dulciurile

Consumul de dulciuri în cantități mari, pe de o parte, creează o încărcătură suplimentară asupra pancreasului, forțându-l să producă insulină și, pe de altă parte, provoacă indigestie și o creștere a acidității, care stimulează producția excesivă de enzime. Deosebit de dăunătoare sunt băuturile carbogazoase cu zahăr, prăjiturile, produsele de patiserie. Consumați aceste alimente cât mai puțin și cât mai puțin posibil.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!