Cum să activezi procesul de reînnoire celulară a corpului: 3 pași simpli

Cum să activezi procesul de reînnoire celulară a corpului: 3 pași simpli

Publicat de Larisa Moldovan pe 20 October 2021 in SanatateSfaturi

La o vârstă fragedă, corpul se reînnoiește repede. Acest lucru poate fi observat la rănile și zgârieturile care se vindecă pe genunchii copiilor. Țesuturile sunt regenerate, iar celulele vechi sunt înlocuite cu altele noi.

O dată cu vârsta, procesele de reparare a țesuturilor încetinesc. Dar și mai semnificative sunt modificările care apar la nivel intracelular.

Pentru a scăpa de propriile produse reziduale, celulele folosesc două mecanisme – apoptoza și autofagia.

Apoptoza

Aceasta reprezintă distrugerea fiziologică a celulelor care nu își mai pot îndeplini funcțiile în mod normal. Apoptoza apare de-a lungul vieții, dar cu cât corpul este mai în vârstă, cu atât crește nevoia acestui proces. Dacă la copii în fiecare zi se pierd în medie 20 de miliarde de celule, la adulți – până la 70 de miliarde sau mai mult.

Unde merge tot acest rezid biomaterial? Este consumat de macrofage – consumatori de bacterii și resturi celulare. Dar odată cu scăderea imunității din cauza înaintării în vârstă, macrofagele își slăbesc puterea și fac față funcției lor din ce în ce mai greu. Acest lucru duce la îmbătrânirea corpului.

Însă aici restul celulelor corpului pot veni în salvare – sunt, de asemenea, capabile să consume biomaterialul deșeurilor. Acest mecanism se numește autofagie.

Autofagie

Aceasta reprezintă capacitatea celulelor sănătoase de a scăpa de fragmente și biomasă inutile, digerându-le complet. Este important ca acest proces să fie controlat de corp – nu trebuie să fie prea puternic sau prea slab. În caz contrar, celulele vor avea de suferit.

În primul caz, procesul de digestie poate captura întreaga celulă, înlocuind-o cu țesut conjunctiv. În al doilea caz, rămășițele nedigerate pot rămâne în interiorul celulei și acest lucru poate provoca mutații și dezvoltarea tumorilor.

Postul este cunoscut ca fiind cel mai bun stimul pentru autofagie. Foamea face ca celula să caute surse suplimentare de energie și începe să folosească „deșeurile de producție”. Dar cum să postim pentru a ne asigura că procesul de autofagie se desfășoară în mod egal și este cât mai benefic organismului?

Pentru ca autofagia în celule să funcționeze corect, postul trebuie să facă parte dintr-o abordare sistemică. Acesta ar trebui să aibă trei etape.

3 etape de reînnoire celulară

Primul pas. Mâncare treptată și ciclică de calorii

Când treceți la o dietă cu conținut scăzut de calorii, calculați-vă dieta, astfel încât reducerea caloriilor consumate să se producă treptat – cu 50-100 pe săptămână. In afara de asta, alternează categoriile de produse, alegând carbohidrații slabi, apoi grăsimi sănătoase (rapiță, semințe de in, ulei de măsline), apoi proteine ​​(pește, fructe de mare). Acest lucru va crea un deficit moderat de anumite substanțe și va activa o autofagie sănătoasă.

Pasul doi. Post intermitent

După trecerea la o dietă hipocalorică, la o lună sau două distanță începeți postul intermitent. Cea mai populară metodă este 16/8: adică, timp de 8 ore mănânci de 3-4 ori, iar în următoarele 16 ore nu mai mănânci nimic

Notă: Niciun tip de carbohidrați, produse lactate și carne roșie nu mai trebuie consumați după ora 15:00.

Pasul trei. Post complet (negru)

Dacă primul și al doilea pas au fost finalizați, o dată pe lună puteți ține un post complet pentru o zi – acum nu va deveni stres pentru corp. În aceste zile, beți doar apă – cel puțin 1,5-2 litri și evitați activitatea fizică intensă. Dacă vă este greu să nu mâncați 24 de ore, începeți treptat, prin mese mici, până reușiți să țineți post negru.

Alte sfaturi. Unele alimente stimulează procesul morții celulelor vechi, de aceea se recomandă introducerea lor în dietă. Acestea includ usturoiul. turmeric, sparanghel, broccoli, fructe de pădure, ceai verde, pătrunjel, ciuperci shiitake, avocado si cartof dulce.

De asemenea, aveți grijă de calitatea somnului și asigurați-vă că dedicați timp mișcării (mers, alergat).


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!