Salutare tuturor! Astăzi avem un subiect important care este rar abordat. Vorbim despre modalități eficiente de întărire a țesutului osos și măsuri pentru posibila restabilire a structurii acestuia la vârsta adultă și cea înaintată.
Tulburări metabolice legate de vârstă, deteriorarea circulației sângelui, inactivitate – toate acestea duc la pierderea de substanțe minerale de către țesutul osos, apariția osteoporozei (slăbirea țesutului osos) și o slăbire bruscă a proceselor de recuperare.
După 40 de ani, aceste schimbări devin semnificative, drept urmare începe procesul de deformare. Înălțimea se modifică, forma scheletului (postură, proporții), forma craniului (motiv pentru care se schimbă trăsăturile faciale), etc.
Toate aceste procese nedorite pot și ar trebui să fie încetinite. Așadar, iată 5 strategii de întărire a oaselor care stimulează regenerarea naturală a țesutului osos, îmbunătățesc alimentarea cu sânge a acestuia și întăresc periostul.
1. Vitamina D
Organismul are nevoie de vitamina D pentru o mai bună absorbție a calciului. Cu toate acestea, unele studii arată că dozele prea mari de vitamina D pot duce, de asemenea, la creșterea a eliminării calciului din organism prin urină.
De unde și în ce cantitate să luați vitamina D?
Cea mai bună sursă de vitamina D cea naturală. Pentru a vă asigura pe deplin cu o cantitate suficientă de calciu, trebuie să mâncați pește de mare de cel puțin două ori pe săptămână (de preferință soiuri grase, în primul rând, ficatul de pește este bogat în vitamina D), precum și să mâncați în mod regulat ouă ( în special, gălbenușuri), ciuperci (în special cele de pădure), unt (ghee), brânzeturi tari.
În plus, este foarte important să expuneți pielea la lumina soarelui mai des. Dacă locuiți în regiunea de munte, profitați de oportunitățile verii – nu ratați zilele calde, faceți plajă.
Dacă locuiți în apropierea litoralului, atunci trebuie să țineți cont de recomandări: cel mai indicat este să faceți plajă dimineața (înainte de ora 11-12) și seara (după ora 15:30-16), pentru că între 12 și 15 soarele este dăunător și periculos pentru piele.
2. Calciu
El este cel pe care îl pierdem o dată cu vârsta, așa că este necesar să completăm pierderile. Mai mult, odată cu vârsta, când numărul de calorii din dietă trebuie redus, necesarul de calciu, dimpotrivă, trebuie crescut.
Este important să consumați în mod regulat alimente care conțin cea mai bună formă absorbită a acestui mineral.
Aceste produse includ:
- coji de ouă (spălate bine, uscate, măcinate până ajung făină și amestecate cu suc de lămâie; – acest amestec poate fi adăugat la o salată);
- pește de mare;
- susan (lider în conținut de calciu în rândul plantelor);
- migdale;
- usturoi;
- pătrunjel;
- brânză de vacă.
3. Colagen
Colagenul este un tip de proteină. Oferă țesuturilor elasticitate și fermitate. Colagenul este necesar în primul rând de periost, dar este inclus și în resurecția țesutului osos.
La vârsta fragedă, colagenul se găsește într-o cantitate mare în oase, prin urmare, la copii și tineri, oasele sunt mai puțin fragile – pot rezista mai bine loviturilor, deoarece sunt mai puțin casante. La bătrânețe, acestea conțin mai puțin colagen, așa că se rup chiar și din cauza unor lovituri minore.
Se găsește o cantitate mare de colagen în următoarele produse:
- preparatele care folosesc gelati;
- ouă;
- legume cu frunze verzi;
- roșii;
- citrice;
- semințe de dovleac.
De asemenea, trebuie să consumăm și alimente bogate în vitamina C (ardei gras, coacăze etc.) și sulf (usturoi, țelină, struguri, măsline, castraveți), deoarece această vitamină stimulează organismul să-și producă propriul colagen.
4. Masajul periostului
Aceste masaje îmbunătățesc circulația sângelui în oase, îmbogățesc periostul cu oxigen și substanțe nutritive și activează declanșarea proceselor de regenerare.
Desigur, este mai bine dacă un astfel de masaj este făcut de un specialist. Dar chiar și acasă, puteți masa în mod independent oasele, începând de la frunte și proeminențe de pe față (pomeți, bărbie), și terminând cu tibia și degetele de la picioare. Chiar și un masaj ușor va îmbunătăți fluxul de sânge către oase, ceea ce va afecta pozitiv structura țesutului osos.
5. Activitatea fizică
În cea mai mare parte, antrenamentul aerobic este important – mers rapid, fitness, alergare. Un astfel de antrenament îmbogățește sângele cu oxigen și este unul dintre cei mai importanți stimulatori ai proceselor regenerative din țesutul osos.
Dacă nu aveți obiceiul de a face mișcare zilnic, începeți cu plimbări rapide. În același timp, încercați să respirați profund, astfel încât cât mai mult oxigen posibil să ajungă în sânge.
Deci, dacă combini aceste 5 strategii, oasele tale vor crește șansele de a rămâne sănătoase și puternice mai mult timp.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.