Cum ne afectează stresul sistemul imunitar: 3 semne ale cortizolului crescut și 6 soluții simple

Cum ne afectează stresul sistemul imunitar: 3 semne ale cortizolului crescut și 6 soluții simple

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 October 2023 in SanatateSfaturi

Este cunoscut faptul că stresul este întotdeauna asociat cu niveluri crescute de cortizol. Stresul cronic este caracterizat prin niveluri ridicate constante de cortizol.

Cu toate acestea, este foarte dificil să determinăm nivelul de cortizol din organism prin analize. Acest lucru se datorează faptului că există diferite tipuri de reacții la cortizol în funcție de evenimentele și stările individuale, iar unele dintre aceste reacții pot fi benefice, în timp ce altele pot fi dăunătoare.

Pentru a evalua cu adevărat nivelul de cortizol, ar trebui să petreceți câteva săptămâni într-un spital, unde vor fi măsurate nivelurile de cortizol din sânge, urină, salivă etc. pe parcursul zilei.

Așadar, va trebui să vă bazați pe semne indirecte.

1. Tulburări de somn. De ce este asta o problemă? Când se încheie ziua luminoasă, organismul crește natural producția de melatonină – hormonul somnului (cu condiția să fiți hrăniți suficient cu materia primă pentru a sintetiza precursorul său, serotonină: dacă ați consumat pui, brânză, și brânză de vaci în timpul zilei).

Obiectivul dvs. pentru o recuperare ideală este să vă adânciți complet în fazele profunde de somn. Melatonina vă ajută să vă relaxați, activând sistemul nervos parasimpatic.

Cortizolul joacă, de asemenea, un rol în ritmurile circadiene. În mod normal, el crește dimineața și, da, crește nivelul zahărului din sânge pentru a ne trezi. La persoanele sănătoase, acest lucru se întâmplă între orele 6 și 9 dimineața. Acest lucru activează sistemul nervos simpatic. De aceea antrenamentele și procesele creative merg atât de bine dimineața.

2. Creșterea bruscă a glucozei din sânge: puls crescut, respirație greoaie, “zgomot” în urechi, tensiune musculară. Glandele suprarenale, care produc cortizol, reacționează la certurile de seară din familie, presiuni din partea șefilor, știri negative, gânduri anxioase etc., ca și cum ar fi o amenințare. Scopul evolutiv al cortizolului este să pompeze glucoză în sânge pentru luptă, fugă sau autoapărare în caz de pericol.

Deci, dacă v-ați certat în bucătărie sau ați primit o critică aspră de la șef, pulsul se accelerează, sângele se îndreaptă către mușchi și creier. Dar nu plecați nicăieri, nu consumați această energie, glucoza rămâne în sânge și nivelurile de insulină cresc pentru a inhiba acțiunea glucagonului și pentru a trimite zahărul nefolositor în depozitul de grăsime.

Dacă trăiți în aceste condiții în mod constant, puteți dezvolta diabet sau puteți câștiga mult în greutate. Mai mult, acest lucru poate slăbi semnificativ sistemul imunitar.

3. Slăbirea sistemului imunitar. Cum sunt legate cortizolul și sistemul imunitar? Cortizolul inhibă sistemul imunitar. Gândiți-vă la cremele antiinflamatoare pe bază de cortizol sintetic. Ele reduc în mod drastic inflamația – care este, de fapt, răspunsul normal al sistemului imunitar la o problemă.

Folosirea produselor pe bază de cortizol nu rezolvă problema, ci doar o maschează și o agravează.

Pielea este, de obicei, o reflecție a proceselor sistemice pe care trebuie să le investigăm, de aceea cremele cu cortizol oferă un efect temporar.

Cu toate acestea, în cazul stresului cronic, primiți această “cremă” în interior – în fiecare oră, în fiecare zi. Cortizolul întrerupe imunitatea. După cum știți, în timpul stresului, herpesul se agravează, suntem mai susceptibili la bolile sezoniere și dormim foarte rău.

Cele mai grave surse de stres sunt pierderile majore. De aceea, atunci când pierdem pe cineva drag, ne confruntăm cu afecțiuni: luăm în greutate sau slăbim în mod semnificativ, dezvoltăm boli autoimune, forme severe de depresie, etc.

Cum să vă întăriți sistemul imunitar? Reduceți stresul. Lucrați cu stresul cu și mai multă atenție decât cu dieta. Acesta este cheia.

Ce puteți face în mod concret?

Dacă aveți o problemă serioasă, cum ar fi stresul cronic, nu o subestimați. Ați declanșat pur și simplu programul de autodistrugere și nu faceți nimic pentru a-l opri.

Însă trebuie să faceți ceva.

1. Relaxare fizică. Aceasta funcționează minunat! Corpul răspunde uimitor de bine la starea fizică pe care o creați. Dacă vă relaxați pleoapele, și restul mușchilor se vor relaxa în urma lor.

2. Activități aerobice cu intensitate scăzută. Sportul activ și de forță este bun pentru cei fericiți și mental puternici. Cu toate acestea, în timpul stresului intens, creșterea suplimentară a cortizolului datorată efortului fizic nu este cea mai bună idee. Prin urmare, plimbările lungi sunt minunate – mai ales înainte de culcare, precum și înotul. Eliberați stresul în timpul plimbărilor. Iar plimbarea cu câinele este un truc excelent care va porni procesele puternice de recuperare fără să vă dați seama.

3. Încercați să aveți un somn profund. Liniște (cupe pentru urechi), întuneric (perdele sau măști care blochează lumina), gânduri plăcute, detoxifiere digitală. Niciun fel de știri, idei, rezolvarea problemelor, planuri mari în timpul nopții. Seara târziu, încercați să reduceți lumina la minim. Aici sunt multe aspecte.

4. Proteine și, în special, curcan. Proteinele ajută la repararea sistemului nervos, la formarea anticorpilor pentru sistemul imunitar și, cel mai interesant, sunt necesare pentru sinteza neurotransmițătorilor. Cu alte cuvinte, pentru a obține serotonină și, ulterior, pentru a produce melatonină din ea, este aproape imposibil într-o dietă cu un conținut scăzut de proteine. Proteinele oferă un impuls bun cortizolului.

5. Îmbrățișați-vă. Din nou, un apel la relaxare fizică. “Îmbrățișările” vă fac fericiți și promovează eliberarea oxitocinei – hormonul relaxării. Acesta este, de fapt, ceea ce ajută femeile în timpul travaliului.

6. Reducerea consumului de cafeină. O cană sau două dimineața este ok. Ceaiul și cacao conțin, de asemenea, cofeină, deci ar trebui să găsiți alte băuturi pentru seară și nu numai.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!