Cum ne afectează stresul sănătatea și ce boli activează acesta

Cum ne afectează stresul sănătatea și ce boli activează acesta

Publicat de Larisa Moldovan pe 27 July 2022 in SanatateSfaturi

Specialiștii trag un semnal de alarmă și ne avertizează că emoțiile umane pot afecta în mod negativ organismul. Ce emoții dăunează cel mai mult sănătății și în ce fel? 

Cele mai periculoase emoții 

Psihosomatica este o știință destul de nouă, care studiază efectul emoțiilor asupra corpului și cauzele diferitelor afecțiuni fizice. Chiar dacă toată lumea știe că emoțiile sunt intangibile, acest lucru se dovedește a fi o greșeală. Atunci când o persoană este nervoasă, supărată sau iritată, se formează anumiți hormoni pentru orice fel de emoție, care la rândul lor afectează întregul corp.

Efectul emoțiilor negative asupra sănătății

Hormonii eliberați în timpul emoțiilor puternice, afectează activitatea organelor și a sistemelor din corpul nostru. Răspunsurile musculare și nervoase sunt activate, astfel încât pot exista spasme la nivelul mușchilor. Toate acestea sunt dovada faptului că emoțiile pot fi concretizate la nivel fizic. Marea majoritate a bolilor provin din nervi, aceasta reprezentând aproximativ 70% din cauzele aparițiilor bolilor.

Cum afectează emoțiile corpul? Suntem afectați de sentimente și griji inutile?

Corpul uman din prezent nu s-a schimbat foarte mult față de acum câteva mii de ani. În tot acest timp corpul s-a „adaptat” condițiilor faunei sălbatice. În natură, sensul evolutiv al emoțiilor vii este de a supraviețui. Atunci când un prădător ataca, subconștientul știa că trebuie ori să lupte, ori să fugă. În acest moment, glandele suprarenale elimină hormonii de stres care vor pregăti corpul pentru o luptă sau o fugă. Acești hormoni cresc glicemia, tonusul vascular și tensiunea arterială, oferind astfel un flux puternic de sânge către mușchi în timpul unui efort. Hormonii activează funcția inimii, îngroașă sângele și constrâng vasele de sânge pentru a opri sângerarea în caz de vătămare.

În sens hormonal, corpul nu distinge cu adevărat stresul provocat de atacul unui prădător de stresul provocat de un simplu scandal cu partenerul de viață sau cu un coleg de la locul de muncă. În această situație, corpul începe să se pregătească pentru o luptă în același mod ca atunci când este atacat de un prădător. Presiune mare, creșterea glicemiei, îngustarea vaselor de sânge. Toate acestea provoacă diverse afecțiuni și traumatisme în organism.

Care este cea mai distructivă emoție

Există emoții naturale care ajută la supraviețuirea în sălbăticie, ele nu sunt periculoase, dar există, de asemenea și o categorie de emoții nenaturale care te afectează și care sunt un pericol pentru sănătate.

Citește continuarea pe pagina 2 >

Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!