Cum isi distruge familia o femeie de succes

A fost odată într-un mic cătun, un om care datora o sumă mare de bani unui cămătar bătrân. Datornicul avea o fată foarte frumoasă care, i-a căzut cu tronc cămătarului. Acesta a propus un târg: va anula datoria în schimbul fetei. Fata şi tatăl ei erau îngroziţi de aşa o propunere. Cămătarul le-a spus că un mic joc al sorţii va rezolva propunerea lui, astfel: El va pune într-o pungă goală două pietricele, una albă şi alta neagră, iar fata va scoate una din pietricelele din pungă, fără să se uite. Dacă va scoate pietricica neagră, fata va trebui să-i fie soţie, iar datoria tatălui va fi ştearsă. Dacă va scoate pietricica albă, fata nu se va mărita cu cămătarul, dar datoria tatălui va fi de asemenea ştearsă. Dacă ea refuză să scoată una din pietricele, tătăl ei va fi trimis la închisoare pentru neplata datoriei. In timp ce vorbea, cămătarul a cules două pietricele din prundisul drumului, dar viclean cum era, a cules două pietricele negre, pe care le-a pus în pungă. Fata, cu o privire ageră, a observat ce a facut cămătarul, dar nu a spus nimic. Cămătarul i-a spus fetei să scoată una din pietre din pungă. Discuţia asta avea loc pe drumul de prundiş presărat cu multe pietricele din faţa casei datornicului. Imaginaţi-vă pentru o clipă, voi ce aţi fi făcut..?! Ce i-ati fi spus fetei să facă? Daca analizăm situaţia, sunt trei posibilitaţi: Fata refuză să scoată pietricica din pungă. Scoate ambele pietre din pungă dovedind înşelătoria pusă la cale de cămătar. Scoate una din cele două pietre negre şi se sacrifică măritându-se cu cămătarul, salvându-şi astfel tatăl de la închisoare. Reflectaţi la această situaţie. Povestea vrea să arate diferenţa dintre gândirea logică şi aşa-numita gândire liberă. Dilema fetei nu poate fi rezolvată într-un mod echitabil prin logica tradiţională! Gândiţi-vă la consecinţele celor trei opţiuni. Ce se putea face? Tânăra fată a găsit totuşi o soluţie alternativă şi ingenioasă, care a rezolvat problema: ea scos o pietricică din pungă şi s-a prefăcut că a scăpat-o pe jos, amestecandu-se cu celelalte pietricele din prundişul drumului. – Ah ! Zău, sunt aşa de neîndemanatică – a exclamat fata! – Dar nu contează, dacă scoţi cealaltă pietricică din pungă, vom şti care piatră am scos-o la început, nu-i aşa? – încheie fata. – Deoarece a doua piatră este neagră, e logic că prima piatră trebuie să fi fost albă! – a spus cineva. Bătrânul si vicleanul cămătar nu s-a încumetat să-şi expună înşelătoria, a înghiţit în sec şi a trebuit să accepte rezultatul jocului. A căzut pradă propriei lui înşelătorii. Tânăra fată a schimbat o situaţie aparent imposibilă într-un final foarte avantajos! Morala poveştii : Soluţii există întotdeauna pentru cele mai multe din probleme, dacă examinăm problema din diferite puncte de vedere. Să aveţi numai gânduri pozitive şi să luaţi decizii înţelepte!

Nimic nu este imposibil

Intelepciunea orientala spune ca, de cele mai multe ori, problema nu este... problema ci gandurile noastre despre aceasta. Adevarul este ca, in majoritatea cazurilor, nici o situatie nu este atat de dramatica pe cat mintea noastra o face sa para. Cum facem, asadar, sa ne pastram calmul si luciditatea in momentele dificile pentru a gasi cea mai buna solutie? Primul pas pe care il poti face este sa te distantezi de situatie. Inceteaza sa te gandesti si sa vorbesti exclusiv despre asta. Stiu ca este dificil insa ia-ti macar o jumatate de zi in care sa te concentrezi pe altceva. Vei putea astfel sa obtii o vedere de ansamblu si sa observi detalii care, poate, ti-au scapat. Elimina elementul "dramatic" din ecuatie. Il poti vizualiza, exemplu, sub forma unui balon care pierde treptat aer si se dezumfla pana cand ajunge o zdreanta de plastic pe pamant. Acest truc poate functiona si in alte situatii. Spre exemplu atunci cand seful tau suparat are o zi proaspta si tipa la tine, poti folosi metoda balonului pentru a diminua efectul comportamentului sau. Nu intamplator se spune ca noaptea este un sfetnic bun. Prin urmare, inainte de a inchide ochii respira profund de cateva ori pentru a -ti calma mintea si stabiliste-ti intentia ca in timpul somnului sa gasesti solutia la problema care te framanta. Sunt sanse mari ca a doua zi, de dimineata, sa te trezesti cu o idee care sa reprezinte solutia perfecta la problema cu care te confrunti. Cu cat te concentrezi mai mult asupra unei situatii, cu atat ii dai mai multa putere. Evita sa despici firul in patru si sa retraiesti evenimente sau intamplari mai putin placute. In schimb, judeca totul la rece. Evalueaza situatia, stabileste-ti obiectivul si pune-ti la punct strategia de urgenta pentru a-l atinge. Nu in ultimul rand, conecteaza-te cu inima ta. Asa cum am mai scris, inima este locul in care gasim raspunsurile la toate intrebarile noastre. Dar si o calauza de nadejde care ne indreapta pasii catre cararile si oamenii potriviti. Ajuta-ti inima sa lucreze in echipa cu mintea si rezultatele vor fi spectaculoase. Si nu uita niciodata ca, indiferent decat de mare pare problema cu care te confrunti, esti suficient de puternica sa o depasesti. Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!
Publicitate

O relaţie de cuplu armonioasă implică un parteneriat, în cadrul căruia cei doi se consideră egali şi-şi oferă reciproc acelaşi respect, aceeaşi apreciere; bărbaţii şi femeile sunt diferiţi, însă aceasta nu presupune superioritatea unuia şi inferioritatea celuilalt. Jocul de putere şi ierarhiile asigură o relaţie conflictuală.

Au apus vremurile în care bărbatul era şef, în care masculul era „sexul tare” (în opoziţie cu „sexul slab”), în care bărbaţii dominau pe plan social şi profesional. Astăzi vorbim despre relaţia de cuplu şi căsnicie ca despre un parteneriat între doi oameni egali (ideea că femeia trebuie să asculte de bărbatul ei şi să i se supună, în timp ce acesta o protejează, e demult răsuflată)!

Totuşi, nici azi nu am scăpat de anumite prejudecăţi şi stereotipuri de gen. Cea mai educată şi egalitară persoană se pare că încă împărtăşeşte anumite idei prefabricate, idei despre rolurile masculine şi feminine, în special în cadrul relaţiei de cuplu.

Un scenariu: el şi ea, un cuplu fericit, el este un bărbat de succes, cu o carieră promiţătoare; ea este mândră şi fericită pentru succesul bărbatului, susţinându-l cu drag. Ce se întâmplă dacă inversăm rolurile? Va fi el la fel de mândru şi fericit de succesul iubitei/soţiei sale?

Ei bine, anumite studii recente ne spun că nu! Bărbaţii cu partenere de relaţie care au mai mult succes (profesional şi financiar) decât ei se simt ameninţaţi, nu mândri! Cercetătorii de la Universitatea din Virginia şi Universitatea din Florida ne spun că succesul femeii afectează negativ stima de sine a bărbatului, ceea ce influenţează negativ întreaga relaţie. Aceasta în special când partenerii acivează în domenii similare.

Publicitate

Iată un alt motiv pentru care femeile de carieră rămân adesea singure: nu doar că nu dedică suficient timp pentru construirea unei relaţii de cuplu, ci şi intimidează bărbaţii!

Pe scurt, se pare că dacă într-o relaţie femeia se bucură de mai mult succes decât partenerul ei, se bucură de recunoaştere profesională şi câştiguri financiare mai mari, bărbatul se va simţi inadecvat, fiindu-i afectată imaginea de sine şi stima de sine. Nu este vorba de faptul că bărbaţii ar fi egoişti sau că nu ar vrea ca partenera lor să aibă succes, este vorba de acele idei prefabricate, de stereotipurile de gen (bărbatul e cel puternic şi cel care protejează şi asigură bunăstarea).

În timp ce femeile se definesc pe ele însele prin prisma relaţiilor lor cu alţii, bărbaţii tind să fie mai competitivi. Aceasta înseamnă că, în timp ce ea va fi mândră şi fericită că iubitul/soţul ei are succes, acest succes făcând-o şi pe ea să se simtă bine, el se va simţi ameninţat. Succesul ei îl pune pe o poziţie inferioară –cel puţin, aşa se simte el (nu este ceva conştient).

Un joc al puterii inconştient şi foarte dăunător pentru apropierea şi armonia dintr-o relaţie de cuplu. Deşi concluziile studiului nu pot fi contestate, atrăgând atenţia asupra menţinerii unor stereotipuri de gen, este bine să realizăm că trăim încă cu astfel de idei prefabricate. Iar un bărbat adevărat, sigur pe sine şi puternic, este cel care îşi va sprijini partenera şi va fi mândru de succesul ei. Căci succesul ei nu înseamnă eşecul lui! În cuplu nu e vorba de luptă pentru putere şi nu trebuie să existe competiţie; un cuplu ar trebui să fie un parteneriat, iar succesul unuia este succesul ambilor.

Publicitate
Alte Articole
LifeStyle
"Fericirea nu e ceva gata făcut, ea vine din faptele tale." – Dalai Lama Atunci cand renuntam la anumite obiceiuri negative din viata noastra, facem loc pentru o stare de fericire imposibil de descris in cuvinte! Obicei negativ #1 Daca iti doresti fericire, inceteaza sa mai fii nerecunoscator. Desi cateodata in viata cand nu se vor potrivi toate piesele in marea imagine de ansamblu, in timp ele se vor aranja perfect. Multumeste asadar ca in anumite momente lucrurile nu ti-au iesit asa cum ai dorit, pentru ca ele au facut loc altor intamplari ce au ajutat la evolutia ta. Si multumeste celor care au plecat de langa tine pe un alt drum in viata deoarece le-au facut loc celor care nu te vor parasi niciodata. Indiferent cat de bine sau cat de rau iti merge, in fiecare dimineata trebuie sa fii recunoscator pentru viata pe care o ai. Cu siguranta o alta persoana lupta in acele momente pentru viata sa. In loc sa te gandesti la ce iti lipseste, gandeste-te la ceea ce tu deja ai si altii se lupta cu greu doar sa obtina. Obicei negativ #2 Daca iti doresti fericire, inceteaza sa incerci sa fii altcineva. fericireUna dintre cele mai mari provocari in viata este sa fii nTU intr-o lume care incearca sa ne faca pe toti la fel. Trebuie sa fii constient ca intotdeauna va exista o persoana mai draguta decat tine, o persoana mai agera la minte decat tine, o persoana mai tanara decat tine, insa toate aceste persoane nu vor putea fi niciodata TU. Nu te schimba niciodata pentru ceilalti. Fii tu si vei vedea ca persoanele potrivite te vor iubi si vor ramane langa tine, dar si ca vei capata mai multa incredere in propriile forte, iubindu-ti personalitatea. Obicei negativ #3 Daca iti doresti fericire, inceteaza sa mai traiesti intr-un alt timp sau spatiu. Exista persoane care isi petrec intreaga viata incercand sa traiasca intr-un alt timp ori spatiu. Se gandesc la ceea ce a fost, la ceea ce ar fi putut sa faca sau la ceea ce ar fi putut deveni. Cu toate acestea, trecutul s-a risipit, iar viitorul nu exista pentru moment. Indiferent cat de mult timp petreci gandindu-te la trecut sau la viitor, acest lucru nu schimba absolut deloc prezentul. Viata are un mare paradox: viitorul nostru stralucit atarna de abilitatea de a ne concentra asupra a ceea ce facem acum, asupra prezentului. Obicei negativ #4 Daca iti doresti fericire, inceteaza sa mai fugi de temerile tale sau de probleme. Sa facem un mic exercitiu de imaginatie... Daca toata lumea si-ar arunca problemele intr-o gramada pe care tu ai putea sa o vizualizezi, cu siguranta le-ai lua inapoi imediat pe ale tale. Abordeaza problemele sau temerile tale usor si rezolva-le una cate una, nu fugi de ele! Cea mai buna solutie este sa le infrunti cu capul sus indiferent cat de nerezolvabile par ele. Temerile sunt cele care te impiedica sa risti in viata sau sa iei decizii grele. Temerile te tin prins intr-un univers minuscule in care te simti mereu confortabil. Retine faptul ca povestea ta de viata reprezinta apogeul numeroaselor experiente marunte insa unice care pot avea loc doar daca parasesti zona ta de confort. Daca lasi temerile si grijile sa te domine nu vei trai niciodata viata asa cum trebuie ea traita. Obicei negativ #5 Daca iti doresti fericire, nu ii mai critica pe ceilalti. Chiar si cea mai neinsemnata farama de fericire poate fi dezechilibrata de negativitatea pe care o emani catre ceilalti. Atunci cand iti cunosti propriile imperfectiuni, cu siguranta nu te vei simti amenintat sau ofensat de imperfectiunile persoanelor din viata ta. Inceteaza sa mai scoti in evidenta defectele celorlalti si concentreaza-te asupra propriei persoane. Lasa evolutia ta constanta si imbunatatirea propriei vieti sa te tina ocupat astfel incat sa nu iti mai ramana timp pentru a-i critica pe ceilalti. Obicei negativ #6 Daca iti doresti fericire, inceteaza sa mai incerci sa controlezi incontrolabilul. Daca incerci sa controlezi totul si apoi iti faci griji in legatura cu lucrurile pe care nu le poti controla, vei avea parte in viata doar de frustrare si nefecicire. Unele forte sunt incontrolabile, in timp ce controlabila este doar reactia ta asupra modului in care ele actioneaza. Viata fiecaruia dintre noi are aspecte pozitive si aspecte negative, iar acea fericire pe care o cautam cu totii depinde de concentrarea noastra asupra aspectelor care conteaza. Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru propria fericire este sa incetezi sa mai controlezi incontrolabilul si, in schimb, sa controlezi ceea ce poti – ATITUDINEA. Obicei negativ #7 Daca iti doresti fericire, nu evita schimbarea. Daca in viata pe Pamant nu s-ar schimba absolut nimic, nu ai putea sa te bucuri de rasarit in fiecare dimineata. Majoritatea dintre noi se simtim confortabil acolo unde ne situam chiar daca  Universul este in continua schimbare in jurul nostru. Acceptarea faptului ca viata inseamna schimbare este vitala nu doar pentru fericire, ci si pentru succes deoarece atunci cand ne schimbam, evoluam si incepem sa vedem lumea dintr-o perspectiva complet diferita. Nu uita ca oricat de grea este o situatie, lucrurile se vor schimba. Te poti baza oricand pe schimbare, intelegand ca toate lucrurile din viata se intampla cu un motiv intemeiat. Desi nu iti va fi clar la inceput, cu timpul vei observa ca schimbarea s-a produs doar in bine!