Cum gândesc cei săraci și cum gândesc cei bogați

Cum gândesc cei săraci și cum gândesc cei bogați

Publicat de Larisa Moldovan pe 12 October 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPsihologieSfaturi

Poate că mulți se întreabă: ,,De ce eu lucrez din greu timp de 12 ore pe zi și tot nu am destui bani, în timp ce alții stau liniștiți pe un scaun și câștigă o avere?

Una dintre cauze este diferența de gândire. Haideți să analizăm mai detaliat cum gândește sărmanul și cum gândește bogatul:

1. Cât am cheltuit / Cât am dobândit

O persoană săracă, privind la cineva care se plimbă cu un iaht și se respectă cu șampanie, se gândește la câți bani sunt aruncați în vânt, în timp ce persoana de pe iaht nu va gândi despre “cât a cheltuit”, ci despre “cât a dobândit” – emoții, conexiuni, povești și energie pozitivă!

Aceasta este una dintre cauzele pentru care o persoană, încercând să reducă cheltuielile, rareori se gândește la ceea ce ar fi putut obține din anumite experiențe.

2. Nu am suficienți bani / Cum să câștig bani

A doua eroare de gândire care împiedică câștigarea banilor constă în faptul că o persoană, în loc să-și stabilească scopuri de a deveni mai bogată și să urmărească aceste scopuri, se lovește de tavanul pesimismului și al auto-compătimirii – “ce sărac sunt, nu am bani, lucrez fără oprire și abia îmi ajung banii pentru a supraviețui”.

Stând în poziția de victimă și fără a întreprinde acțiuni pentru a ieși din această stare, persoana va rămâne în aceasta, în loc să-și pună întrebarea “cum să îmi măresc veniturile?” și să urmărească acest obiectiv.

3. Cum să îmi gestionez bugetul / Cum să îl măresc

Oamenii săraci se gândesc la cum să nu facă greșeli și să își mențină bugetul, în loc să analizeze anumite oportunități și să ia în considerare un risc rezonabil, cu șansa de a obține beneficii mai târziu.

Primești un salariu de 5.000 lei, dar de multe ori cheltui banii pe lucruri care par stabile, cum ar fi mâncarea și hainele, în timp ce ai putea investi în acțiuni, reducând cheltuielile și analizând piața. De ce așa? Pentru că este dificil, trebuie să înveți, să analizezi, să cauți alternative, să analizezi din nou și să iei o decizie.

Este mai ușor să mergi pe cărarea bătută și să “salvezi” banii, “investindu-i” în bunuri de uz casnic sau lucruri care nu aduc niciun beneficiu, cum ar fi un fier de călcat scump, un parfum scump (pe care nu îl vei folosi decât la ocazii importante pentru că nu vrei să-l consumi repede) etc.

4. Resursă / Instrument

Oamenii adesea privesc banii pe care i-au câștigat ca pe o resursă, iar o resursă trebuie să fie cheltuită. Bineînțeles, banii pot fi priviți ca o resursă și pot fi cheltuiți fără gândire sau cu o gândire inteligentă, dar pot fi folosiți și ca instrument pentru atingerea anumitor obiective.

5. Toată lumea face așa / A venit cu o idee originală

Când o persoană face totul conform unor șabloane și reguli preexistente, în primul caz, merge pe un drum bătut de milioane de oameni înaintea sa, care au strâns deja resursele de pe acest drum, iar el primește resturile.

În al doilea caz, mai trist, persoana stagnează și nu face niciun progres, deoarece stă în loc. Straniu, acolo unde nimeni înaintea ta nu a mers, vor fi mai multe șanse să găsești comori. Așadar, încearcă să cauți idei originale de a face bani.

6. Fac concesii sau insist pe ideea mea / Ajung la un compromis reciproc avantajos

De obicei, oamenii în conflict de interese urmează două căi:

Prima – din lipsă de încredere în ei înșiși, din lipsa abilității de a-și apăra limitele, din frica de a fi considerați “răi”, își cedează partea fără a se lupta.

Cea de-a doua – dimpotrivă, își apără teritoriul în mod brutal, respingând tot ce ar putea aduce pierderi și, în special, beneficii.

Pentru a obține ceva, trebuie să oferi ceva, dar nu trebuie să oferi totul, altfel compensația nu va putea acoperi costurile. Trebuie să știi cum să găsești un echilibru între avantajele ambelor părți.

Desigur, există și alte motive pentru diferența în situația materială a oamenilor, am descris doar o mică parte a convingerilor și gândurilor care pot continua la nesfârșit.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!