Cum diferă o persoană puternică de una slabă? 5 lucruri de care o persoană slabă nu este capabilă

Cum diferă o persoană puternică de una slabă? 5 lucruri de care o persoană slabă nu este capabilă

Publicat de Larisa Moldovan pe 29 November 2022 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieViata

Împărțirea oamenilor în puternici și slabi poate părea destul de greu. Este imposibil să se determine exact care este criteriul de evaluare. Cu toate acestea, există o presupunere. O persoană slabă este cea care nu este capabilă să fie fericită. Este plină de temeri, evită responsabilitatea și trăiește din greșelile trecutului. Acest lucru nu este caracteristic persoanelor puternice. Acestea își doresc un singur lucru – să umple viața lor și a celor dragi cu fericire .

Doar o persoană cu adevărat puternică este capabilă să-și ceară scuze, să ceară ajutor, să fie sinceră. Următoarele cuvinte aparțin revoluționarului indian Mahatma Gandhi:

„Abilitatea de a ierta este un atribut al celor puternici. Cei slabi nu iartă niciodată”.

Aceste două grupuri au puține în comun, dar multe diferențe. Cele mai multe dintre ele constau în atitudinile față de viață și acțiuni de care o personalitate slabă nu este capabilă.

1. O persoană slabă nu poate să-și ceară iertare

Îi este incomod când trebuie să își recunoască greșeala, iar acest lucru îi afectează stima de sine. Însă cei care reușesc să-și ceară iertare găsesc pacea și puterea sufletească.

Nu-ți fie frică să-ți ceri iertare. Acest lucru ne face mai umani în ochii celorlalți și aduce pace reciprocă. Asta nu înseamnă că ar trebui să vă grăbiți să-i găsiți pe cei cărora le-ați greșit. Pentru început, este suficient să recunoști în mod direct față de tine că s-ar putea să fi greșit cu ceva.

2. O persoană slabă nu poate să ceară ajutor

A cere ajutor este la fel de dificil ca a-ți cere scuze. Aceste puncte sunt indisolubil legate. Cererea obligă persoana să admită că nu știe cum să rezolve problema. Totuși, dacă am făcut ceva greșit, ar trebui să cerem ajutorul celor care ne pot îndruma.

A cere ajutor înseamnă să nu-ți fie frică de neajunsurile tale. Prin urmare, dacă nu știi cum să acționezi, întreabă. Nu trebuie să urmați fiecare sfat, este suficient să priviți problema prin ochii altora.

3. O persoană slabă nu vede viața cu optimism

Drumuri gri, cer gri, fețe gri” – așa descriu prietenii mei peisajele urbane. Optimismul nu vine ușor. De aceea, doar oamenii puternici aderă la o astfel de viziune asupra vieții. Secretul lor constă în stâlpii unei bune dispoziții: gânduri, lucruri, oameni care pot ridica spiritul de luptă în orice secundă. Pentru a crea astfel de suporturi, trebuie să căutați în mod regulat răspunsuri la întrebarea: „Ce mă face fericit?”

Și pentru ca aceste suporturi să nu fie spulberate de un val de disperare, trebuie să evităm să ne întoarcem la principalele surse ale tuturor grijilor – trecutul și viitorul. Așadar, dacă cauți o sursă de inspirație în prezent, trecutul și viitorul vor fi mereu fericite.

Din păcate, acest lucru nu garantează că nu vei mai suferi. Dar aceasta este principala diferență dintre o personalitate puternică și una slabă: o persoană puternică are întotdeauna speranță.

4. O persoană slabă se teme de sinceritate

În 2004, Frank Warren a tipărit 3.000 de cărți poștale goale și le-a înmânat trecătorilor, cerându-le să treacă orice secret. Nu avea mari speranțe de succes, dar într-o săptămână a primit peste o sută de cărți poștale completate. Astăzi, numărul lor a depășit un milion, iar Frank a devenit fondatorul proiectului „Postal Secret”, unde oamenii continuă să trimită cărți poștale cu mărturisiri secrete.

Oamenii vor să fie sinceri. Vor să-și împărtășească experiențele și temerile, dar nu știu cum să o facă. Și când găsesc o cale potrivită, își găsesc puțină liniște.  De exemplu, iată textul uneia dintre cărțile poștale care au venit la Warren:

„Sunt de meserie pompier și mă tem că va veni ziua când nu voi fi atât de curajos pe cât ar trebui să fiu”.

Nu trebuie să-ți strigi secretele în gura mare. Pentru început, recunoaște-ți motivul grijilor tale și abia apoi caută pe cineva cui să-l împărtășești. Vei fi surprins să afli câte probleme pot fi evitate dacă te hotărăști să fii sincer la timp.

5. O persoană slabă se teme de libertate și responsabilitate

„Libertatea exterioară conține o mulțime de „nu” în interior: nu poți fura, nu poți fi nepoliticos. Și nu pentru că cineva l-a interzis, ci pentru că tu ai decis asta.”

Doar o personalitate puternică poate fi liberă, pentru că libertatea implică disciplină și angajament. Trebuie să-ți reamintești constant ce poți și ce nu poți face. Sunt de acord, este paradoxal, dar poți să fii liber, de exemplu, de răspunderea civilă sau părintească?

Dacă vrei să fii liber, vezi ce obligații ai, care sunt principiile și valorile la care aderi. Personalitățile slabe nu fac asta, sunt influențate de lumea exterioară și numesc libertate ceea ce alții au ales pentru ei.

Cu alte cuvinte, pentru a deveni liber, trebuie să te supui valorilor tale.

Pe final

Calitățile și acțiunile pe care le-am enumerat au un lucru în comun – necesită efort pentru a le dobândi sau a le îndeplini. Pentru a-ți cere scuze, trebuie să-ți depășești ego-ul. Pentru a menține optimismul – rezistă stimulilor externi. A fi liber înseamnă a-ți urma cu strictețe convingerile.

Acest lucru confirmă ideea că tot ceea ce în viață valorează ceva, îl primim cu un motiv. Pentru asta, trebuie să lupți și să sacrifici ceva.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!