În cazul persoanelor care suferă de hipertensiune arterială, sângele pune multă presiune pe pereții arterelor. Dacă acest lucru devine un lucru permanent, o persoană începe să se confrunte cu probleme grave de inimă, dar și creierul și rinichii pot suferi. Între timp, anumite soluții alimentare ajută la îmbunătățirea controlului tensiunii arteriale, la reducerea sau normalizarea acesteia și la prevenirea dezvoltării formelor critice de hipertensiune arterială.
O astfel de soluție, conform Asociației Americane a Inimii, este consumul de alimente sănătoase în loc de dulciuri și produse de patiserie. În acest articol vorbim despre caise, caise uscate.
„Motivul cheie pentru care caisele sunt benefice în lupta cu hipertensiunea este conținutul lor de potasiu”, spun experții.
Medicii explică că, pe lângă participarea la funcțiile de bază ale organismului, potasiul joacă un rol important în scăderea tensiunii arteriale. Datorită cantității suficiente de potasiu, organismul nu reține excesul de lichid, nu devine predispus la edem – iar acest lucru este posibil datorită funcției bune a rinichilor.
Oamenii de știință amintesc că necesarul zilnic de potasiu al organismului este de la 3500 la 4700 mg pe zi (în absența patologiei renale). La rândul lor, 100 g de caise conțin aproximativ 259 mg de potasiu.
Ce beneficii mai aduc caisele proaspete și uscate
Conțin flavonoide care protejează și întăresc vasele de sânge, și reduc manifestarea inflamației vasculare.
Caisele și caisele uscate conțin antioxidanți precum vitamina E și vitamina C, care sunt capabile să protejeze celulele pielii de radiațiile ultraviolete, reduc apariția ridurilor timpurii.
Un alt antioxidant din aceste fructe este beta-carotenul. Bogate în beta-caroten și alți carotenoizi, caisele sunt excelente pentru îmbunătățirea sănătății ochilor, menținerea calității vederii, prevenirea problemelor legate de vârstă.
Caisele conțin o cantitate mare de fibre alimentare – atât fibre solubile, cât și insolubile. Consumul lor ajută la îmbunătățirea microflorei intestinale, la reproducerea bacteriilor bune.
Conținutul caloric și beneficiile caiselor uscate
Caisele uscate sunt bogate în calciu, potasiu, fier, fosfor și vitaminele A, C și E. Acest fruct uscat este, de asemenea, dens energetic – o cană de caise uscate conține aproximativ 313 kcal.
Caisele uscate au un indice glicemic scăzut, care ajută la controlul zahărului din sânge și pot fi benefice persoanelor cu diabet. Caisele uscate pot îmbunătăți, de asemenea, vederea și rezistența oaselor.
În plus, caisele uscate sunt benefice deoarece:
- previne anemia;
- îmbunătățește digestia;
- reduce inflamația;
- întărește sănătatea ochilor;
- protejează pielea de îmbătrânirea prematură.
Cum să prepari caise uscate acasă
Cumpărați caise complet coapte. Dacă nu sunt suficient de coapte, puneți-le într-o pungă de hârtie și puneți-le într-un loc cald și uscat.
Dacă vă faceți griji că caisele se vor coace prea mult, puneți-le la frigider timp de o săptămână.
După coacere, curățați cu grijă fructele. Clătiți-le sub jet de apă și ștergeți-le cu un prosop.
Cu ajutorul unui cuțit, tăiați-le de-a lungul pliurilor.
Scoateți sâmburele.
Întoarceți caisele pe dos.
Dacă doriți, puteți înmuia sau scufunda caise în soluții acide (de exemplu, acid citric, acid ascorbic, suc de lămâie etc.). Această procedură le păstrează culoarea și textura. În plus, previne creșterea bacteriilor și a altor microbi în timpul procesului de uscare.
Puneți jumătățile de caise pe hârtie de copt, așezate uniform.
Poate dura cel puțin 10-12 ore până se usucă.
Când sunt pe jumătate uscate, întoarceți-le.
Fructele trebuie să fie ușor moi, când sunt gata de depozitare.
Păstrați caisele uscate în borcane de sticlă ermetice. Puneți-le într-un loc răcoros și întunecat.
Caisele uscate astfel vor rezista aproximativ 6-12 luni la temperatura camerei.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.