Cu totii avem un trecut dureros… Ne trebuie putina credinta sa stim ca ceea ce urmeaza e mult mai bine decat ceea ce a fost.

Cu totii avem un trecut dureros… Ne trebuie putina credinta sa stim ca ceea ce urmeaza e mult mai bine decat ceea ce a fost.

Publicat de Larisa Moldovan pe 8 February 2020 in Dezvoltare Personala

O istorie, fie ea placuta sau neplacuta, sau, de obicei, amandoua. Amintiri ce ne definesc bucuria si zambetul, sau nefericirea si durerea. Fiecare suntem astazi o suma a actiunilor noastre de pana acum, un rezultat al alegerilor ce le-am facut, constient sau inconstient, pe drumul nostru de a fi. O “colectie” de emotii, sentimente si fapte care, puse laolalta, formeaza persoanele ce suntem in momentul prezent.

Trecutul nostru e acolo. Nu il putem schimba. De aceea ii spune trecut….pentru ca a trecut! Si, totusi, el ne afecteaza viata de zi cu zi. Modul in care o face, in schimb, tine doar de noi.

Putem vedea trecutul ca o lectie din care ar fi trebuit sa invatam. Ce e bine si ce e rau pentru noi. Batranii spun ca, daca nu invatam din istorie (trecut), avem sansa sa o repetam. De aceea e bine sa invatam. Ca sa putem corecta, sa ne definim sau redefinim ca oameni, cu valori care merita duse mai departe in geanta noastra de zi cu zi. Daca nu invatam nimic, trecutul ne umple geanta cu bolovani, geanta pe care la un moment dat nu o mai putem cara.

Si vom cadea. Atata timp cat privim inapoi, vom merge inainte cu spatele. Si probabil ne vom impiedica sau nu vom avansa prea mult. Invatand din trecutul nostru, insa, vom avea sansa sa ne fie mai bine. Chiar daca suntem jos, vom sti ca putem privi in sus si vom avea forta sa ne ridicam din nou si din nou. Sau pur si simplu ne va fi bine, pentru ca nu vom repeta greselile de dinainte.

Trecutul este acolo. Din cand in cand ne mai suna la telefon. Dar cu siguranta nu ne mai spune nimic nou. Poate nu ar trebui nici sa ii mai raspundem. Poate ar trebui sa il lasam in pace sa se duca unde s-a dus. Si, daca totusi ne lasa un mesaj, poate e timpul sa invatam lectia si sa mergem mai departe. Si sa o facem, in primul rand, cu iertare si cu dragoste pentru noi. Atat am stiut si atat am putut sa facem la momentul respectiv.

Apoi, privind cu aceeasi atitudine catre oamenii din trecutul nostru. Si ei au stiut si au putut sa faca atat cat a fost. Abordand trecutul cu dragoste si iertare, el nu se va schimba, dar ne va deschide o alta perspectiva asupra viitorului. Ne va da speranta si increderea de a fi mai buni in prezent, tocmai pentru ca sa avem un viitor mai frumos.

Trecutul e doar o lectie pe care e bine sa o invatam. Cu siguranta nu este o condamnare pe viata. Pentru ca fiecare dintre noi are capacitatea de a schimba si de a se schimba in mai bine. Pentru ca fiecare dintre noi merita sa fie fericit. Ne trebuie doar curaj sa putem sa lasam trecutul acolo unde ii este locul.

Ne trebuie putina credinta sa stim ca ceea ce urmeaza e mult mai bine decat ceea ce a fost. Ne trebuie sa facem o alegere. O alegere care ne va ajuta sa traim cu adevarat pe deplin acolo unde ne este locul: in prezent!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!