Copiii tăi nu au nevoie de o mamă ideală, ci de una fericită.

Copiii tăi nu au nevoie de o mamă ideală, ci de una fericită.

Publicat de Larisa Moldovan pe 30 October 2021 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPsihologieViata

Desigur, toate femeile își doresc să devină mame ideale. Aceste gânduri și vise le copleșesc mai ales atunci când au un copil pe drum. Citesc cu entuziasm articole din reviste cunoscute despre creșterea copiilor, se uită la poze drăguțe, își imaginează cum îl vor învăța pe copil totul încă din primii ani de viață, cum îi vor monitoriza atent alimentația, dezvoltarea. Mai pe scurt, se pregătesc să devină mame ideale.

Cu toate acestea, ai întâlnit cel puțin o mamă perfectă în viața ta? Eu niciodată. Iar explicația este simplă: pur și simplu nu există. Și cu cât îți dai seama mai devreme de acest lucru, cu atât copiii tăi vor fi mai fericiți.

Nu vei găsi nicăieri un ghid care te va învăța să devii cea mai bună mamă din lume. Există un singur profesor în această chestiune: experiența, experiența și din nou experiență.

Numai cu timpul, prin încercări și greșeli, după ore de disperare și nopți nedormite, vei înțelege că cea mai ideală mamă este o mamă fericită. Numai o astfel de mamă poate avea grijă de copiii ei și de ea însăși. Numai cu o astfel de mamă copiii vor crește încrezători și fericiți.

Nu trebuie să vă faceți prea multe griji pentru fiecare greșeală făcută. Ai îmbrăcat copilul prea subțire pentru plimbare, iar acum tușește? Copilul tău are deja doi ani și tot nu merge la oliță? Crede-mă, astfel de gânduri le chinuie pe absolut toate mamele și nu indică deloc că ceva nu este în regulă cu tine. Nu trebuie niciodată să te compari cu alte mame, pentru că fiecare copil este diferit, este unic, și astfel fiecare mamă trebuie să se adapteze la propria situație. Asta e viața, nu este niciodată perfectă.

La fel cum este imposibil să ieși la plimbare cu un copil mic îmbrăcat într-o frumoasă salopetă albă și să rămână curată până te întorci acasă. Indiferent cât de mult ai încerca să fii atent, copiii vor găsi totuși o modalitate de a se murdări, vor sparge tot ceea ce poate fi spart în casă și vor picta pereții din cameră. Și nu este deloc vina ta. Nu este vina ta că „nu te-ai uitat” așa fac toți copiii din lume dacă îți iei ochii de la ei chiar și pentru o secundă.

Slujba ta este alta, încearcă din răsputeri să-ți iubești și să-ți sprijini copiii în ceea ce cred sau vor în viață. Nu-i împiedicați în dorința lor de a cunoaște lumea, chiar dacă vor mai face greșeli pe parcurs.

În loc să vă axați pe niște lucruri nesemnificative pe care copiii voștri le fac greșit, lăudați-i pentru că au încercat. Știți vorba aceea ,,Cine nu muncește, nu greșește”. Oferiți-le copiilor momente de fericire de neuitat: când le spuneți că sunt cei mai buni, că îi iubiți, acesta este cel mai important lucru pentru ei, asta îi face cei mai fericiți.

Nu, viața nu va fi întotdeauna roz. Vei avea momente când nu vei avea timp de tine, când nu vei avea timp să faci toate treburile casnice și vei uita să faci un sandviș pentru copilul tău la școală, dar vei fi cu adevărat fericit. Pentru că copiii sunt cel mai mare dar al lui Dumnezeu și tu l-ai primit. Uneori ți se va părea că există doar haos în jur, dar este un haos frumos și fericit. Copiii sunt cel mai minunat lucru care se poate întâmpla în viața unei persoane.

Vor fi zile în care te vei simți pur și simplu descurajată. Oboseală, grabă eternă, de jur împrejur numai mizerie. Sigur nu ți-ai imaginat deloc așa maternitatea. Dar toate acestea nu înseamnă deloc că ești o mamă rea și că nu faci față creșterii copiilor. Și nu înseamnă deloc că ești nefericit, chiar dacă te simți extenuat și stors ca o lămâie. Înseamnă doar că ești om. La fel cum sunt alte milioane de mame în lume.

Dacă vrei să fii o mamă cu adevărat fericită, nu încerca să te prezinți ca fiind o mama ideală și să încerci să demonstrezi asta cu fiecare ocazie, nu vei face decât să te stresezi degeaba. Da, poți avea zile în care ești obosită, iritată, zile în care nu ai timp să te aranjezi. Și este în regulă. La urma urmei, faci o treabă foarte dificilă. Dar tu încerci. Tu iubești. Și acesta este cel mai important lucru.

Dacă le îndeplinești nevoile și dorințele copiilor tăi, iar aceștia sunt fericiți, atunci îți faci treaba bine și meriți aprecierea lor, pe care s-ar putea să nu o primești mereu. Dar pur și simplu asta este meseria ta: de a fi mamă.

Recompensa ta este fericirea de pe chipul copiilor. Aceasta este conștientizarea faptului că se simt bine și bucuroși lângă tine. Mulți oameni cred că copiii au nevoie de noi mult mai mult decât noi avem nevoie de ei. Dar acest lucru nu este în întregime adevărat. Avem nevoie de ei la fel de mult. Pentru că, fără ei, fără râsul lor și fără zgomotele lor prin casă, viața este goală și fără sens.

Ai încredere că copiii tăi te vor iubi chiar dacă greșești. Ei nu se vor supăra dacă ai avut o zi proastă sau dacă lucrurile nu merg bine în acel moment. Nu vă faceți griji în această privință.

Ei te vor iubi mereu și oricum. Chiar și atunci când le faci ceva de mâncare în grabă pentru că nu ai timp să stai să le faci ceva complex. Copiii tăi au nevoie de tine pentru a se simți bine, ei vor să te vadă în primul rând pe tine fericită pentru a putea fi și ei fericiți. Nu vor să devii un supererou pentru că în ochii lor ești deja un supererou orice ai face.

Tindem să ne trecem cu vederea fericirea. Subestimăm cât de importantă este fericirea noastră pentru copii. Așadar, nu încerca să fii o mamă perfectă, încearcă să fii o mamă fericită. Și iubește-ți copiii, pentru că iubirea este cea mai importantă pentru ei și numai dacă se simt iubiți vor fi fericiți.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!