Molecula organică este mult mai complexă decât credem. Din punct de vedere chimic, colesterolul este un steroid modificat – o moleculă lipidică care se formează în urma biosintezei în toate celulele animalelor. El este un component structural important în toate membranele celulare ale animalelor și este necesar pentru menținerea integrității structurale și fluidității acestor membrane.
Colesterolul este esențial pentru organismul nostru. Problema este legată de cantitatea sa. Cu alte cuvinte, într-o anumită cantitate, colesterolul este absolut necesar pentru supraviețuire.
Iată tot ce doriți să știți despre rolul colesterolului, cum să reduceți nivelul ridicat de colesterol și care este nivelul mediu al colesterolului.
Colesterolul în sânge
1. Colesterolul nu se dizolvă în sânge, ci se deplasează prin sânge cu ajutorul moleculelor numite lipoproteine. Există două tipuri de lipoproteine: lipoproteine cu densitate mică (LDL), cunoscute sub numele de “colesterol rău”, și lipoproteine cu densitate mare (HDL), cunoscute sub numele de “colesterol bun”.
2. Lipoproteinele cu densitate mică sunt considerate “colesterol rău” deoarece contribuie la formarea plăcilor de colesterol care înfundă arterele și le fac mai puțin flexibile. Lipoproteinele cu densitate mare sunt considerate “colesterol bun” deoarece ajută la transportul lipoproteinelor cu densitate mică din artere înapoi în ficat, unde sunt descompuse și eliminate din organism.
3. Colesterolul în sine are roluri vitale în organismul nostru. Ajută la formarea țesuturilor și hormonilor, protejează nervii și contribuie la digestie. Mai mult decât atât, colesterolul ajută la construirea structurii fiecărei celule din corpul nostru.
4. Contrar credinței comune, nu tot colesterolul din organism provine din alimentație. De fapt, cea mai mare parte a acestuia (aproximativ 75%) este produsă natural de către ficat. Celelalte 25% provin din alimente.
5. În unele familii, nivelul ridicat de colesterol este inevitabil din cauza unei afecțiuni genetice numite hipercolesterolemie familială. Această afecțiune afectează 1 din 500 de persoane și poate duce la un atac de cord într-o vârstă fragedă.
6. În fiecare an, nivelul crescut de colesterol contribuie la 2,6 milioane de decese în întreaga lume.
Nivelul colesterolului
7. Copiii pot avea, de asemenea, probleme legate de nivelul nesănătos de colesterol. Conform cercetărilor, procesul de acumulare a colesterolului în artere începe în copilărie.
8. Experții recomandă ca persoanele de peste 20 de ani să-și verifice nivelul de colesterol la fiecare 5 ani. Cel mai bun test este profilul lipidic, care necesită să nu consumați alimente sau băuturi timp de 9-12 ore înainte de test pentru a obține informații despre nivelul total de colesterol, LDL, HDL și trigliceride.
9. Uneori, puteți observa nivelul ridicat de colesterol fără a efectua teste de laborator. Dacă aveți un inel alb în jurul corneei ochiului, este posibil să aveți un nivel crescut de colesterol. Inelul alb în jurul corneei și prezența depozitelor de grăsime sub pielea pleoapelor sunt semne sigure ale acumulării de colesterol.
10. Ouăle conțin aproximativ 180 mg de colesterol, ceea ce este destul de mult. Cu toate acestea, colesterolul din ouă are un impact neglijabil asupra nivelului de LDL din sânge.
11. Un nivel scăzut de colesterol poate fi la fel de dăunător pentru sănătate ca și unul ridicat. Un nivel de colesterol sub 160 mg/dL poate duce la probleme grave de sănătate. Femeile însărcinate care au un nivel scăzut de colesterol au o probabilitate mai mare de a naște prematur.
12. În cazul unui nivel ridicat de colesterol, apar și mai multe probleme de sănătate. Pe lângă atacul de cord, nivelul crescut de colesterol în sânge poate duce la insuficiență renală, ciroză hepatică, boala Alzheimer.
13. Laptele matern conține mult “colesterol bun”, iar grăsimile din laptele matern sunt ușor și eficient absorbite de către bebeluș. Colesterolul ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare la sugari și joacă un rol important în dezvoltarea creierului bebelușului.
14. Cel mai înalt nivel de colesterol din lume se găsește în țări din Europa de Vest și de Nord, cum ar fi Norvegia, Islanda, Marea Britanie și Germania, cu o medie de aproximativ 215 mg/dL.
Colesterolul la bărbați și femei
15. Deși nivelul total de colesterol este mai mare la bărbați decât la femei înainte de menopauză, la femei acesta crește de obicei după vârsta de 55 de ani și devine mai mare decât la bărbați.
16. În plus față de funcțiile menționate mai sus, colesterolul ajută și la protejarea pielii, fiind unul dintre ingredientele majorității produselor de hidratare și îngrijire a pielii. El protejează pielea de daunele cauzate de radiațiile ultraviolete și este necesar pentru producerea vitaminei D.
17. Chiar dacă, în mod obișnuit, aproximativ un sfert din colesterolul din organism provine din alimente, s-a descoperit că, chiar și în absența consumului de colesterol, ficatul poate produce colesterolul necesar funcțiilor organismului.
Colesterolul în alimente
18. Majoritatea produselor comerciale, cum ar fi alimentele prăjite, produsele de patiserie, chipsurile, torturile și biscuiții, care afirmă că nu conțin colesterol, conțin de fapt grăsimi trans sub forma uleiurilor vegetale hidrogenate, care cresc nivelul “colesterolului rău” și scad nivelul “colesterolului bun”.
19. Odată ce colesterolul începe să se acumuleze în artere, acestea devin treptat mai groase, mai rigide și capătă chiar o nuanță galbenă de colesterol. Dacă ați vedea cum arată arterele înfundate de colesterol, ați observa că par acoperite cu un strat gros de unt.
Alimentația pentru colesterolul crescut
20. Pentru a reduce riscul asociat cu nivelul crescut de colesterol, cel mai frecvent se recomandă schimbarea alimentației. Este indicat să creșteți consumul de alimente care reduc nivelul colesterolului, cum ar fi legumele, peștele, ovăzul, nucile, migdalele, uleiul de măsline și chiar ciocolata neagră.
21. Cu toate acestea, pentru a reduce nivelul “colesterolului rău” și a crește nivelul “colesterolului bun”, nu este suficient doar să mâncați corect. Specialiștii recomandă și activitatea fizică timp de cel puțin 30 de minute pe zi.
22. La femeile însărcinate, nivelul de colesterol este natural mai mare decât la majoritatea femeilor. În timpul sarcinii, nivelul total de colesterol și nivelul LDL ajung la valori maxime. Colesterolul crescut este esențial nu doar pentru concepție, ci și pentru naștere.
23. În afară de alimentația nesănătoasă, predispoziția genetică, lipsa activității fizice, fumatul, consumul excesiv de alcool și stresul pot contribui la creșterea nivelului de colesterol din sânge.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.