Colagenul: sursa de tinerețe și protecție împotriva îmbătrânirii

Colagenul: sursa de tinerețe și protecție împotriva îmbătrânirii

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 November 2022 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Ce este colagenul și de ce este esențial pentru corpul nostru? Colagenul este o proteină structurală și unul dintre principalele elemente de construcție ale oaselor, cartilajelor, tendoanelor, ligamentelor și pielii. Cuvântul „colagen” provine din grecescul „kolla”, care înseamnă „clei”. Acesta ajută celulele să se unească și conferă țesuturilor rezistență și elasticitate.

Pe măsură ce îmbătrânim, producția de colagen în organism scade. Acest lucru duce la slăbirea țesuturilor și a oaselor, la scăderea masei musculare, la apariția ridurilor și la încrețirea pielii.

Creșterea aportului de alimente bogate în colagen încetinește procesul de îmbătrânire a organismului

Oamenii de știință au comparat 2 grupuri de oameni: unul care mănâncă alimente bogate în colagen (supe din carne cu oase, piftie, pește, nuci, fasole și cereale) și un grup care nu o consumă.

În urma efectuării mai multor studii, s-a descoperit că consumul de alimente care conțin colagen îmbunătățește elasticitatea și aspectul pielii și influențează în mod pozitiv sănătatea oaselor, cartilajelor și articulațiilor.

Aminoacizii importanți din colagen

Așa cum am menționat mai devreme, colagenul din alimente îmbunătățește starea țesuturilor deosebit de importante. Aminoacizii mari din alimente sunt descompuși în enzime într-o structură mai mică și mai utilă și apoi sunt absorbiți de organism.

Glicina, alanina, prolina și hidroxiprolina sunt principalii aminoacizi din colagen care sunt necesari pentru menținerea sănătății organismului.

Glicina este vitală pentru sănătatea și recuperarea noastră, precum și pentru prevenirea afecțiunilor și tulburărilor. În plus, acest aminoacid este un neurotransmițător inhibitor și ajută la reglarea stării de spirit, la dispariția anxietății, la îmbunătățirea memoriei și la îmbunătățirea calității somnului.

Alanina acționează ca sursă de energie pentru mușchii și sistemul nervos, crescând rezistența musculară.

Prolina și hidroxiprolina joacă un rol cheie în formarea și stabilizarea proteinelor.

Legătura dintre colagen și sănătatea oaselor la femei

În urma unui studiu, s-a făcut o legătură între calciu și colagen cu riscul redus de pierdere osoasă la femeile aflate în postmenopauză. Colagenul previne fragilitatea și degenerarea oaselor, oferind un efect protector semnificativ asupra articulațiilor și cartilajului.

Legătura dintre colagen și starea mușchilor la bărbați

Într-un studiu au participat 2.700 de bărbați cu vârsta peste 50 de ani care au consumat doza necesară zilnică de colagen. Aceștia au fost puși să facă un antrenament de forță  câte 3 zile pe săptămână timp de 12 săptămâni. După cele 12 săptămâni, s-a observat îmbunătățire a masei musculare și o scădere a masei de grăsime.

Pe lângă efectele benefice ale colagenului asupra mușchilor, articulațiilor și oaselor, colagenul îmbunătățește și starea pielii, deoarece este cel care oferă elasticitate și fermitate.

Cea mai bună sursă de colagen

Încercați întotdeauna să preluați mai mult colagen din alimente, decât din suplimente. Cel natural este mai eficient și mai benefic. Supa de oase este una dintre cele mai bune și accesibile metode de a obține colagen și multe alte vitamine și minerale.

Este destul de simplu de preparat folosind oase și cartilaj de vită, porc, miel sau pui. Ori de câte ori este posibil, încercați să utilizați oase de la animale crescute la țară. Animalele crescute la țară conțin cele mai multe vitamine și minerale fără substanțe și impurități nocive.

Calciu, magneziu, cupru, fier, mangan, fosfor, potasiu, sodiu și zinc sunt doar câteva dintre numeroasele minerale găsite în oase. Combinația acestor minerale cu colagenul este extrem de hrănitoare și aduce multe beneficii pentru sănătate atât corpului, cât și minții.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!