Ciocolata neagră și cacao: anti-stres, protecție a creierului și multe alte beneficii pentru sănătate

Ciocolata neagră și cacao: anti-stres, protecție a creierului și multe alte beneficii pentru sănătate

Publicat de Larisa Moldovan pe 27 October 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Multor oameni le place gustul și textura ciocolatei, dar puțini oameni cunoaște acest produs în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate. Boabele de cacao au fost folosite de mult în medicina tradițională ca medicament – pentru a reduce greutatea, a îmbunătăți starea nervoasă și a optimiza procesele digestive.

Ce e benefic în cacao?

Polifenoli. În general, îmi place totul despre antioxidanți, pentru că stresul oxidativ ocupă deja un loc în viața noastră. Acesta este peste tot. Exerciții – stres oxidativ, mâncat – stres oxidativ, locuința într-un oraș mare – stres oxidativ. Ritmul vieții a devenit mai rapid, dormim mai puțin, respectiv, sistemul antioxidant nu are timp să neutralizeze deloc stresul oxidativ. Din acest motiv suntem nervoși tot timpul.

Deci, polifenolii protejează organismul de încărcătura bacteriană, radiațiile ultraviolete și de daunele provocate de radicalii liberi.

Teobromină. Are un efect pozitiv asupra sistemului nervos, tonifică și relaxează în același timp. Benefică pentru sănătatea gurii și tractul respirator.

Minerale. Surprinzător de multe minerale. Magneziu, cupru și fier.

Unt de cacao. Conține aminoacizii arginină și leucină, acizi grași oleic, stearic și palmitic.

Cum acționează ciocolata în organism?

1. Crește producția de oxid nitric. Mai simplu spus, dilată vasele de sânge și accelerează fluxul de sânge.

2. Neutralizează radicalii liberi, stabilizează nivelul glucozei din sânge, încetinind absorbția carbohidraților.

3. Protejează creierul și îmbunătățește funcția cognitivă – în special memoria.

4. Reduce tensiunea arterială și riscurile de boli cardiovasculare.

5. Îmbunătățește starea pielii și starea de spirit.

Cercetări despre ciocolată și boabe de cacao:

Nu sunt toate la scară largă, dar, cu toate acestea, rezultatele sunt foarte pozitive.

1. Are un efect pozitiv asupra stării vaselor de sânge, reduce coagularea sângelui și tensiunea arterială.

Cu cât este mai mare concentrația de flavonoide în ciocolată, cu atât este mai eficientă. Adică ciocolata albă este complet inutilă în acest sens.

Vrei să reduci tensiunea arterială în mod natural? Ceai verde, niște ciocolată neagră și câteva mere pe zi.

Consumul de până la 100 de grame de ciocolată neagră pe săptămână a fost asociat cu o reducere generală a bolilor de inimă. Un număr mai mare înseamnă prevalența riscurilor față de beneficii.

2. Reduce stresul oxidativ prin blocarea unei enzime care produce activ radicali liberi. Este deosebit de benefic în acest sens pentru persoanele care lucrează intens.

3. Are un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol din sânge.

4. Catechinele din boabele de cacao îmbunătățesc funcția creierului, ajută la sinteza de noi neuroni și chiar ajută la probleme precum degenerescența legată de vârstă. Acestea protejează zonele creierului responsabile de memorie, activează fluxul de sânge în creier.

5. Îmbunătățește starea pielii, mărind elasticitatea acesteia. Acest lucru reprezintă din nou contracararea stresului oxidativ și îmbunătățirea circulației. Untul de cacao ajută la creșterea nivelului de colagen din piele – și, prin urmare, elasticitatea și densitatea acesteia.

6. Contracarează stresul și îmbunătățește starea de spirit. Spre deosebire de cofeină, teobromina are un efect tonic ușor și nu irită atât de mult sistemul nervos.

7. Are un efect pozitiv asupra nivelului de zahăr din sânge. Din nou, acesta este meritul polifenolilor de cacao – ei chiar știu cumva să reducă rezistența la insulină. Probabil din cauza unei reduceri generale a inflamației.

8. Ameliorează oboseala mentală și fizică. Știți ce puteți face atunci când creierul este „supraîncărcat” și refuză să funcționeze? O ceașcă de ciocolată caldă care redă perfect tonusul – testat și de mine.

9. Suprimă activarea nervilor care provoacă tuse. Da, untul de cacao a fost folosit în mod tradițional pentru tratarea tusei – masat pe piept și băut cu lapte și miere. În general, cacao are un efect mare asupra tractului respirator. Cred că acesta este cel mai plăcut mod de a scăpa de tuse, trebuie să o testezi.

10. Ajută la pierderea în greutate. Are multe efecte care acționează simultan: îmbunătățirea sensibilității la insulină și anti stres și reducerea nivelului de inflamație.

De fapt, nu există un desert mai bun care să se potrivească criteriilor dietei potrivite.

Atât pudra de cacao, cât și ciocolata trebuie să fie de bună calitate.

Ciocolata nu trebuie să conțină mai puțin de 75% cacao!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!