Cinci tipuri de oameni de la care trebuie să vă luați rămas-bun, deoarece vă consumă energia degeaba

Cinci tipuri de oameni de la care trebuie să vă luați rămas-bun, deoarece vă consumă energia degeaba

Publicat de Larisa Moldovan pe 5 August 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

În prezent, în lume există atât de mult negativism și incertitudine, încât trebuie să-l reducem la minimum cel puțin în cercul nostru mai apropiat. Prieteni, rude, colegi și șefi – persoanele toxice pot fi întâlnite în oricare dintre aceste categorii. Lângă ei poți obosi rapid, te enervezi și te simți inconfortabil.

Chiar dacă omul nu spune nimic rău, dar simți un impuls irezistibil de a scutura de pe tine energia vâscoasă și lipicioasă cu care te înconjoară.

Desigur, în primul rând, ar trebui să te privești pe tine însuți și să te gândești: nu cumva ești tu acea persoană care se hrănește cu energia altora? Și abia apoi să acorzi atenție celor din jurul tău.

Probabil veți descoperi persoane care sunt obișnuite să comunice în mod exclusiv într-un format distructiv. Eu identific câteva tipuri:

1. Paraziții – aceștia se atașează de alții și caută să obțină avantaje din orice interacțiune. Un coleg care cere să-i cumperi o cafea pe drum spre muncă, să mergi în locul lui în weekend la muncă sau să faci o prezentare, deoarece „Aș fi vrut foarte mult, dar nu pot, ai înțeles, am treburi de familie. Și tu ești singur, liber – cu ce să te ocupi?” Tu faci cumpărături, lucrezi în locul lui. Dar când ai nevoie și tu de o favoare – primești un refuz hotărât.

2. Narcisiștii – oameni care se pun pe ei mai presus de ceilalți și despre care povestesc cu bucurie tuturor urechilor disponibile. Salariul lui este mai mare, dar lucrează mai puțin, soția este mai frumoasă, copiii sunt mai deștepți. Iar el este așa de reușit, conștient și înțelept. Și, de asemenea, norocos și inspirat. Iar toate poveștile despre succesul său se bazează întotdeauna pe comparație, de exemplu, cu tine.

Frazele jignitoare: “Ei bine, cu siguranță tu nu vei merge vreodată acolo” sau “Desigur, tu nu mergi în acele restaurante” sau “În fine, copiii tăi nu sunt printre cei mai buni studenți… Ce norocos ești, fără griji” te enervează și stima de sine scade rapid.

3. Victimele – pentru ei totul este mereu rău. Într-adevăr, fiecărui om îi vin evenimente în viață când are nevoie de sprijinul celor dragi – și asta e normal. Dar pentru victime, perioada neagră nu se termină niciodată și durează la nesfârșit. Suferința și plângerile sunt modul lor de a interacționa cu lumea, și au mereu nevoie de urechi disponibile să preia negativismul lor.

Ar fi în regulă să îi asculți pe acești oameni și astfel să îi ajuți. Dar asta implică să investești multă energie proprie. Victima va pleca încărcată de energie, iar tu vei fi ca o lămâie stoarsă.

4. Cei care știu totul despre toate – în cercul meu există câteva persoane care sunt ca o enciclopedie în mișcare. Ei știu exact cum să elaboreze un plan de marketing pentru orice companie, ce botniță să alegi pentru câine, cum să marinezi carnea pentru shaorma și la ce grădiniță să înscrii copilul. Iar cu sfaturi se bagă chiar și acolo unde nu i-a cerut nimeni.

5. Cei care se consideră prietenii tăi, dar nu sunt. Prietenia adevărată poate fi atât de frumoasă, dar cu o persoană fără jenă pur și simplu nu poți stabili limite. De la primele minute după ce ați făcut cunoștință trece la „tu”, pune întrebări personale, nu vede nicio graniță. Astfel, el încearcă să câștige încrederea, dar obține rezultatul opus.

Ce să faci dacă ai astfel de oameni în cercul tău?

Nu-mi plac jumătățile de măsură, așa că văd doar o singură soluție – să încetezi sau, dacă este imposibil, să reduci la minim comunicarea cu astfel de oameni. Dacă ai oportunitatea, cel mai bine este să tai complet legăturile sau măcar să îți stabilești limite personale.

Arată-le persoanelor de acest fel că nu tolerezi toxicitatea îndreptată spre tine. Poate că asta le va face să se gândească. Dar dacă nu – atunci ia-ți la revedere și nici măcar nu ezita.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!