Chefirul este o băutură fermentată obținută din laptele de vacă prin fermentare cu ajutorul ciupercilor speciale de chefir. Datorită conținutului ridicat de probiotice și alți nutrienți importanți pentru organismul nostru, chefirul are multe proprietăți benefice pentru organism.
Iată câteva dintre ele:
Menține sănătatea tractului gastro-intestinal
Un mic studiu realizat de oamenii de știință de la Școala de Medicină a Universității Stanford (SUA) a arătat că consumul regulat de alimente fermentate, inclusiv chefir, crește semnificativ diversitatea bacteriilor intestinale, ceea ce, la rândul său, îmbunătățește funcționarea tractului gastrointestinal și întărește sistemul imunitar.
În plus, un microbiom intestinal bun are un efect pozitiv asupra funcției creierului și asupra sănătății mintale.
Întărește oasele
Chefirul este bogat nu numai în probiotice, ci și în calciu și vitamina D. Aceste substanțe joacă un rol important în întărirea oaselor și prevenirea dezvoltării osteoporozei. Cercetătorii din Taiwan au testat modul în care consumul de chefir afectează pacienții cu osteoporoză.
Rezultatele au arătat că pacienții care au băut chefir timp de șase luni au avut o creștere semnificativă a densității minerale osoase, spre deosebire de cei care au luat doar suplimente de calciu.
Ajută la controlul zahărului din sânge
O altă proprietate importantă a chefirului este capacitatea de a regla nivelul de glucoză din sânge. Acest lucru este confirmat de un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Tabriz (Iran). Experimentul a fost efectuat în rândul pacienților cu diabet zaharat de tip 2. Participanții care au băut chefir s-au dovedit a avea scăderea glicemiei în post și a HbA1C – (hemoglobină glicată) – un indicator care reflectă glicemia medie pe o perioadă lungă de timp.
PS. Pentru ca chefirul să scadă nivelul glucozei, este important să îl beți fără adaos de zahăr.
Are proprietăți antibacteriene
Chefirul conține polizaharidă kefiran, care are proprietăți antibacteriene și de vindecare a rănilor, precum și ajută la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului „rău”. Pe lângă acest tip unic de carbohidrați din chefir sunt probioticele Lactobacillus kefiri, care inhibă creșterea unor bacterii dăunătoare, inclusiv salmonella.
Ajută la pierderea în greutate
Chefirul, în special cel cu cu conținut scăzut de grăsimi, este un produs destul de scăzut de calorii, dar cu un conținut ridicat de proteine, astfel încât consumul acestuia poate ajuta la pierderea în greutate. De exemplu, dacă vrei să slăbești, poți înlocui una dintre mese cu câteva pahare de iaurt: se saturează bine, dar se digeră ușor și nu provoacă greutate în stomac.
Chefirul și antibioticele
Adesea, atunci când medicul prescrie antibiotice, prescrie în tratament și probiotice – acest lucru este necesar pentru a menține un echilibru al microflorei intestinale benefice și pentru a preveni diareea.
Chefirul conține și probiotice – poți înlocui suplimentele scumpe de la farmacie?
Din păcate, nu. Cercetătorii de la Universitatea Georgetown au efectuat un studiu: au oferit unui grup de copii care au luat antibiotice, chefir, iar grupului de control – un produs chefir fără probiotice. Au fost aleși copiii pentru studiu deoarece ei sunt cei care dezvoltă cel mai des diaree din cauza antibioticelor.
Ca rezultat al experimentului în ambele grupuri, frecvența tulburărilor digestive a fost aceeași. Deci, este inutil să beți chefir în timp ce luați antibiotice – nu vă va scuti de o posibilă diaree.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.