Cinci curiozitati despre creierul nostru – “1. Creierul nu poate face diferenta dintre realitate si imaginatie”

Cinci curiozitati despre creierul nostru – “1. Creierul nu poate face diferenta dintre realitate si imaginatie”

Publicat de Larisa Moldovan pe 8 November 2019 in Curiozități

Creierul uman este cu adevarat spectaculos. Comunica la viteze incredibile, face conexiuni constantm se dezvolta pana la varsta de 40 de ani, proceseaza si stocheaza cantitati impresionante de informatie si multe altele. Urmatoarele 5 lucruri pe care este bine sa le stii despre mintea ta te vor face sa intelegi mai bine cum functioneaza aceasta minunata masinarie:

1. Creierul nu poate face diferenta dintre realitate si imaginatie – Creierul reactioneaza la orice te gandesti tu exact in acelasi fel ca si cum lucrul respectiv s-ar intampla in realitate.

Imagineaza-ti o lamaie, taiata in jumate, cu aroma ei puternica, cu zeama ei acra. Observa-i culoarea, mirosul si imagineaza-ti ca o pui pe limba.In mod normal, deja ar trebui sa salivezi. Cum se poate ca o lamaie cate nu exista sa iti provoace un efect fizic? Acesta este modul prin care efectul placebo functioneaza. In momentul in care creierul crede ca ii este administrat un medicament menit sa-l ajute/vindece( in realitate fiind vorba doar despre o substanta neutra) corpul reactioneaza ca si cum ar fi luat cu adevarat un medicament.

Efectul nocebo este reversul efectului placebo. In loc de a ajuta sa vindece, sa imbunatateasca starea fizica, o agraveaza din cauza credintelor. In acest fel un ipohondru se uita la stiri, aude vorbindu-se despre o noua maladie si incepe sa resimta simptomele respectivei boli doar prin simplul fapt ca persoana crede ca o are cu adevarat.

Daca iti este greu sa crezi acest lucru, imagineaza-ti ca unei persoane pe care tu o iubesti si chiar sa o si vezi in momentul acela, i s-a intamplat ceva rau. Chiar si asa o sa incepi sa simti anxietate desi tu vezi ca acea persoana este in siguranta. Pentru acest lucru este responsabila a creierului numita hipotalamus care declanseaza eliberarea cortizolului, hormonul stresului. Vestea buna este ca atunci cand te gandesti si vizualizezi lucruri pozitive sunt eliberati hormoni ce iti vor induce o stare de bine.

2. Experimentezi la ce anume te gandesti cel mai mult – La ceea ce te gandesti cel mai mult este din ce in ce mai prezent in viata ta. Spre exemplu, daca iti cumperi o noua masina vei incepe sa vezi acea masina peste tot pentru ca acum te gandesti frecvent la acest lucru. Cand te gandesti mult la ceva vei incepe sa vezi toate oprtunitatile ce iti pot consolida modelul de gandire specific. Este important sa luam in considerare acest fapt deoarece atragem in viata noastra oameni si situatii in functie de tiparul nostru de gandire.

3. Mintea ta ruleaza in mare parte pe pilot automat – În medie, creierul uman are aproximativ 60.000 de gânduri pe zi. Nu doar ca o parte din aceste ganduri sunt aceleasi pe care le-am avut si cu o zi in urma, multe dintre ele pot fi ganduri negative fixate pe ceva „rau” din trecut sau pe teama de ce anume urmeaza sa se intample. Iar cum mintea umana nu poate face diferenta dintre realitate si imaginatie este foarte important ce stocam acolo. Gandurile negative pot induce stres si anxietate, dar iti pot antrena creierul sa fie intr-o constanta stare de distres. Aceasta stare constanta scade eficacitatea sistemului imunitar.

4. Sa-ti pui mintea pe pauza este o necesitate – Poti realmente sa-ti opresti miile si miile de ganduri negative automate ce ruleaza in mintea ta zilnic. Cand opresti acest proces poti sa-ti imbunatatesti sistemul imunitar favorizand sanatatea mintii si a corpului si chiar sa atragi oameni pozitivi si situatii pozitive in viata ta. Totul incepe cu ceea ce gandesti! Una dintre cele mai potrivite metode este meditatia. Meditatia reprezinta modul in care ne oprim gandurile si suntem prezenti.

5. Poti cu adevarat sa-ti „schimbi creierul” – Cand te concentrezi pe ceea ce-ti doresti cu adevarat, procesul de construire a noi conexiuni neuronale incepe. Acest proces poarta denumirea de neuroplasticitate. Spre exemplu, daca ai credinta „Nu pot sa slabesc” si incepi sa gandesti in loc, mereu, „Sunt intr-o forma buna” o sa se formeze o noua conexiune neuronala. Noua conexiune va face posibil ca tu sa poti vedea oprtunitatile ce transforma noua credinta in realitate.

Tu detii abilitatea nemarginita de a-ti schimba viata prin gandurile pe care alegi sa le pastrezi. Ai abilitatea de a atrage tot ceea ce-ti doresti, Totul incepe cu gandurile tale. Gandurile creeaza! Suntem ceea ce gandim!

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!