Cinci abilități ale unei persoane psihologic sănătoase

Cinci abilități ale unei persoane psihologic sănătoase

Publicat de Larisa Moldovan pe 20 October 2023 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologie

În lumea modernă, din ce în ce mai mulți oameni se gândesc la sănătatea lor: fizică, mentală și psihologică. Asta e foarte bine, pentru că sănătatea pe toate planurile, fără îndoială, afectează calitatea vieții.

Înainte să trecem la abilități, să definim ce înseamnă sănătatea psihologică a unei persoane.

Sănătatea psihologică este o stare în care o persoană are posibilitatea și dorința de a-și realiza potențialul creativ, de a face față stresului cotidian, de a munci în mod productiv.

Cine nu ar vrea să se simtă astfel? În mare parte, această stare poate fi atinsă prin intermediul unor practici. Unele dintre ele pot părea banale, dar acestea sunt fundația necesară fiecărei persoane.

1. Abilitatea de a mulțumi

Cuvintele “mulțumesc” și “te rog” ne sunt învățate încă din copilărie. S-ar putea părea că este de ajuns să mulțumești altora pentru lucrurile bune. Dar nu e așa.

Este important să învățăm să ne mulțumim noi înșine pentru munca depusă pe parcursul zilei și pentru odihna suficientă, pentru alegerea alimentelor sănătoase pentru corp și minte.

Adesea, acestea sunt sarcini de rutină, dar importante, și merită să le acordăm atenție și să ne spunem: “Ce tare sunt, am făcut atât de multe în această zi!”

În plus, este important să învățăm să îi mulțumim vieții pentru experiențele pe care ni le-a oferit, chiar dacă s-a întâmplat uneori să nu fim în cele mai plăcute circumstanțe. Într-un moment ne poate merge foarte rău, dar cu timpul, această suferință ne poate învăța multe.

De exemplu, ieșind dintr-o relație toxică, ne putem mulțumi pentru curajul și înțelepciunea de a părăsi pe cineva cu care ne simțeam rău și pentru lecția învățată.

2. Abilitatea de a ierta

Unii pot crede că a ierta persoana care ne-a rănit înseamnă să uităm situația, să închidem ochii și să continuăm să comunicăm.

Cu toate acestea, a ierta înseamnă să trecem peste durerea noastră și să luăm decizia că nu mai vrem să ne irosim energia pe cel care ne-a rănit, nu mai vrem să suferim, alegem să ne trăim viața în continuare.

Iertarea devine o oportunitate de a rupe legătura emoțională cu o persoană și de a transforma un eveniment neplăcut sau chiar tragic într-un fapt al vieții noastre, care a rămas în trecut și nu ar trebui să afecteze prezentul și viitorul.

3. Abilitatea de a spune „nu”

Cuvântul magic „nu” îl învață copilul încă de la o vârstă fragedă. Este primul și cel mai important cuvânt care ne ajută să ne delimităm granițele.

De multe ori, însă, ne este rușine și ne este incomod să refuzăm rudele, partenerii, prietenii, colegii și uneori chiar oamenii necunoscuți. S-ar putea să pară că altă persoană nu va suporta refuzul, se va supăra sau va înceta să comunice cu noi.

Poate că da, dar acesta este ghinionul acelei persoane. Incapacitatea de a spune „nu” duce la trădarea propriilor dorințe și sentimente și uneori poate duce la evenimente foarte nefericite.

4. Abilitatea de a spune „da”

Dacă abilitatea de a spune „nu” se referă la granițe, abilitatea de a spune „da” se referă la capacitatea de a accepta părțile bune de la lume și de la alți oameni.

Se întâmplă ca oamenii să respingă sfaturi, complimentele, să subestimeze munca lor, să refuze atenția, să nu accepte o promovare, etc. Toate acestea sunt semne ale incapacității de a spune „da”.

5. Abilitatea de a se bucura de viață

Ei bine, ce să spun, am ajuns la ultima noastră abilitate. A ști cum să te bucuri de viață este o abilitate? — mă veți întreba. Da, da și încă o dată da.

Poți să aștepți oricât vrei momentul potrivit, momentul în care toate circumstanțele vieții se vor potrivi în cele din urmă cu așteptările tale. Dar, din nefericire, asta nu se va întâmpla niciodată.

De aceea, nu trebuie să aștepți un anumit moment, trebuie să acționezi acum. Este în interesul tău să trăiești viața așa cum îți place și să faci ceea ce te face fericit.

Începe cu întrebări banale: Ce îmi place să mănânc la micul dejun? Ce lucru îmi ridică starea de spirit? Cu cine îmi place să petrec timpul? Ce filme/cărți/muzică îmi plac? Prin a ne bucura pe noi înșine măcar de câteva ori pe zi, putem învăța să ne menținem într-o stare bună.

Așadar, multe aspecte ale sănătății noastre psihologice nu depind de circumstanțele externe, ci de abilitățile noastre de a ne raporta la ele, modul în care reacționăm la ele.

Putem învăța să ne stabilim limite, să observăm și să acceptăm noi oportunități, să mulțumim, să iertăm și chiar să fim fericiți. Toate acestea sunt abilități pe care le putem rafina și dezvolta. Începe chiar acum.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!