“Eu nu sunt ceea ce mi se întâmplă, eu sunt ceea ce aleg să devin.” – Carl Jung
Acestea sunt unele dintre cele mai periculoase trasaturi de personalitate ale vremurilor in care traim. Am gresi daca am crede ca pericolele cu care se confrunta umanitatea pot veni numai sub forma razboaielor, schimbarilor climatice sau a colapsului financiar.
Cu toate ca problemele enuntate mai sus sunt periculoase, acesta sunt in mare parte mici simptome ale unor probleme mult mai accentuate cu care se confrunta umanitatea in ziua de astazi. Acestea sunt zece pericole mai putin cunoscute, dar la fel de reale. Acestea sunt de natura psihologica, iar noi trebuie sa devenim constienti de ele cat mai repede posibil spre binele tuturor oamenilor.
Iata care sunt cele ZECE trasaturi de personalitate periculoase ale vremurilor noastre:
Durata extrem de scurta si calitatea slaba a atentiei noastre, care ne impiedica sa facem un pas inapoi si sa profitam de imaginea de ansamblu. Atunci cand nu putem vedea lucrurile asa cum sunt ele de fapt in realitate, ne aflam in imposibilitatea de a face schimbari semnificative.
Disponibilitatea noastra de a accepta orice opinie nefondata ca fiind un fapt real. Atunci cand confundam o opinie cu un fapt real, alegerile noastre nu sunt fundamentate in realitate, ceea ce ne lasa, in esenta, intr-o stare de neputinta.
Rigiditatea noastra mentala si refuzul de a vedea lucrurile si dintr-o perspectiva diferita. Atunci cand mintea noastra este inchisa, nu putem invata ceva nou cu usurinta si nici nu putem recunoaste atunci cand gresim. Suntem condamnati sa repetam acelasi gresi si de a face altele noi.
Incercarea noastra compulsiva de a evita cu orice pret disconfortul. Rezistenta noastra fata de a face ceva considerat a fi dificil sau neplacut ne supune unui risc si mai mare, cel al bolilor si al esecului. Insistenta noastra asupra realizarii lucrurilor si activitatilor usoare ne ofera o multumire, dar din pacate este una superficiala si de o foarte scurta durata.
Obiceiul nostru de a nega problemele cu care ne confruntam. Atunci cand refuzam sa ne confruntam cu problemele noastre, vom crea un tipar de asteptare atat de indelungat incat acesta se va transforma intr-o criza in toata regula. Atunci cand nu facem nimic, toate problemele noastre, personale si globale, se transforma din rau in mai rau.
Lacomia noastra si consumerismul excesiv. Suntem pe deplin convinsi ca mai multi bani si mai multe posesiuni ne vor face fericiti, dar tot ce vor face de fapt este sa contribuie la exploatarea oamenilor, animalelor, mediului ca si cand acestea ar fi resurse inepuizabile personale.
Lasitatea noastra morala. Este foarte dificil sa te ridici si sa faci ceea ce ar trebui facut atunci cand situatia o cere. Aceasta atitudine ne face sa nu ne asumam complet responsabilitatea pentru actiunile noastre si ne face sa fim dornici de a da vina pe oricine altcineva pentru greselile noastre, ceea ce inseamna ca avem mai putina motivatie de a privi in interior si de a ne schimba modul de a gandi si de a trai.
Imaturitatea noastra emotionala. Suntem mult prea dispusi sa actionam din impuls, sa tragem rapid concluzii false si sa judecam intr-un mod foarte slab oamenii si situatiile din jurul nostru. In loc sa fim rationali, grijulii si practici, de cele mai multe ori alegerile noastre nu au cu adevarat un sens.
Atitudinea noastra credula fata de oamenii in pozitii de autoritate. Dorinta noastra de a crede povestile asa-numitilor “lideri” si asa-numitilor “experti” ne priveaza pe noi insine de propria noastra expertiza si intelepciune. Atunci cand nu reusim sa ne indoim de cei aflati in pozitii de conducere, noi le acordam acestora toata puterea noastra.
Tendinta noastra spre o gandire lenesa. Atunci cand nu ne urmam gandurile pana in momentul in care produc o concluzie logica, ajungem sa fim confuzi si prost informati, cu idei pe jumatate coapte; astfel, devenim neputinciosi de a produce o schimbare semnificativa.
Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!