Cele mai frecvente 8 întrebări adresate unui gastroenterolog: ce este important de știut despre sănătatea tractului gastrointestinal

Cele mai frecvente 8 întrebări adresate unui gastroenterolog: ce este important de știut despre sănătatea tractului gastrointestinal

Publicat de Tudor Mihalache pe 27 July 2022 in SanatateSfaturiStiintaViata

Intestinele mai sunt numite și ,,al doilea creier”, deoarece au un sistem nervos autonom și reglează singure digestia. Iată ce trebuie să știți despre acest organ important și care sunt cele mai comune întrebări adresate unui gastroenterolog:

Pot stresul și alimentația necorespunzătoare să provoace ulcer?

Ulcerul se dezvoltă datorită combinației a doi factori: deteriorarea stomacului și prezența bacteriei Helicobacter pylori. Este destul de dificil să deteriorați stomacul doar datorită alimentației precare, dar aceasta împreună cu fumatul și alcoolul pot accelera semnificativ astfel de daune. Ele distrug stratul mucos care protejează pereții stomacului și stomacul începe să se digere singur, astfel apare ulcerul.

Cât de periculoasă este gastrita?

În esență, gastrita este o inflamație a stomacului, iar această afecțiune este destul de comună la oameni. Mahmureala severă, toxinfecția alimentară sau gripa intestinală pot duce la gastrită. Dar în niciunul din aceste cazuri nu se va pune diagnostic de „gastrită acută”, deoarece inflamația dispare, de regulă, de la sine sau cu ajutorul unor medicamente ușoare. Adevăratul pericol îl constituie gastrita cronică, adică inflamația care apare constant. În acest caz, trebuie să consultați un medic, care va determina stadiul în care se află și va prescrie tratamentul adecvat pentru acesta.

Afectează stresul sănătatea tractului gastrointestinal?

Multe boli ale stomacului și intestinelor pot apărea din cauza problemelor psihosomatice. Sistemul nervos al acestor organe trimite semnale creierului, care la rândul său reacționează prin schimbarea tonusului intestinelor și a sensibilității stomacului. De la oboseală, nervi și stres general, pot apărea arsuri la stomac, balonare și tulburări ale scaunului.

Din ce cauză apar arsurile la stomac?

Arsurile la stomac sunt un proces natural, dupa fiecare masă, puțin acid poate urca în esofag, provocând discomfort. Dacă arsurile la stomac apar în mod regulat, mai mult de o dată pe săptămână, atunci este cazul să mergeți la un consult, deoarece acest lucru nu este normal. Cel mai probabil, specialistul vă va prescrie niște medicamente și vă va recomanda un regim, deoarece principalul factor de risc este alimentația nesănătoasă sau excesul de greutate. Nu mâncați în exces și încercați să nu vă întindeți imediat după masă, pentru că în acest caz acidul va urca mai rapid din stomac în esofag.

Cum trebuie să mănânci pentru a evita problemele intestinale?

Sfatul este simplu: nu mâncați până nu mai puteți respira, cel mai indicat este să mâncați puțin și des. Dacă s-a întâmplat totuși să mâncați mai mult într-o zi, atunci este mai bine să luați niște prokinetice. Acestea grăbesc golirea stomacului astfel încât alimentele vor fi distribuite uniform în intestine mai repede.

Citește continuarea pe pagina 2 >

Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Tudor Mihalache