Cele mai benefice alimente pentru ficat și pancreas

Cele mai benefice alimente pentru ficat și pancreas

Publicat de Larisa Moldovan pe 3 October 2021 in Remedii NaturisteSanatate

Ficatul este unul dintre principalele filtre din corpul uman. Ne protejează de tot felul de pericole alimentare. Acest organ absoarbe majoritatea toxinelor care vin împreună cu alimentele. În combinație cu pancreasul, formează o apărare puternică împotriva tuturor pericolelor posibile.

Cu cât corpul este mai sănătos, cu atât ne oferă o protecție mai puternică. Deci, trebuie tratat cu atenție. Ca orice parte a corpului nostru, acest filtru natural este afectat negativ din exterior. Cunoașterea și respectarea regulilor de bază vă va ajuta la menținerea sănătății și a funcțiilor sale de protecție până la o vârstă înaintată.

În primul rând, trebuie să acordați atenție corecției nutriționale. Produsele benefice pentru ficat sunt foarte diverse. În principal, sunt alimente vegetale proaspete și băuturi naturale.

Funcționarea corectă a ficatului este realizată prin consumul regulat de toate substanțele necesare. Cele mai importante pentru acest organism sunt vitaminele E și A, precum și acidul nicotinic (licopenic). Principalele surse de tocoferol sunt cerealele, unele soiuri de pește și uleiul de măsline.

Retinolul se regăsește în cantități mari în legume și fructe roșu-portocalii – morcovi, dovleci, caise. Trebuie să consumi mai multe roșii pentru a-ți completa necesarul de licopen.

În cazul tulburărilor de funcționare ale corpului este bine să se consume decocturi și ceaiuri pe bază de plante medicinale. Ciulinul, rostopasca și cicoarea vor fi un plus favorabil pentru legumele și fructele din dieta zilnică și vă vor ajuta la curățarea și revitalizarea glandei.

Verdețurile și legumele

Legumele ar trebui să fie baza alimentației tuturor celor cărora le pasă de sănătatea ficatului lor. În cazul unui consum frecvent de alimente grele, pentru a reduce sarcina ficatului, consumați și legumele portocalii – morcovi, dovleac, boia. Și ceapa îmbunătățește funcția ficatului.

Toate tipurile de varză, în special broccoli, îmbunătățesc performanțele ficatului, reduc efectele nocive ale alimentelor grele.

Sfecla curăță ficatul și completează deficiențele. Această rădăcină este benefică în orice formă, dar va fi cea mai eficientă în forma sa naturală. Verdețurile au același efect. Cele mai vindecătoare tipuri de verdeață pentru ficat:

  • Mărar.
  • Pătrunjel.
  • Salată.
  • Voinicică.
  • Spanac.

Dacă există probleme în activitatea acestui filtru natural, orice verdeață pe gustul dvs. trebuie inclusă în alimentația zilnică.

Fructe și fructe de pădure

Aproape toate fructele și fructele de pădure sunt benefice deoarece conțin vitamine și microelemente valoroase. Dar cele mai valoroase sunt cele care conțin cea mai mare cantitate de vitamine A, C și grăsimi vegetale. Prin urmare, următoarele fructe și fructe de pădure sunt cele mai vindecătoare:

  • Toate citricele, inclusiv lămâia și portocala.
  • Piersici, caise.
  • Cireș, vișin.
  • Mere, pere.
  • Strugurii, în special roșii.
  • Pepeni (roșu, galben).
  • Avocado.

Băuturi

Sucurile de legume proaspete, în special sfecla și dovleacul, protejează și restabilesc în mod eficient funcția ficatului. Pentru a da un gust mai dulce, acestea pot fi amestecate cu mere sau alte fructe proaspete.

Decoctul de ierburi naturale este un alt mod fiabil de a preveni patologia ficatului și de a îmbunătăți performanțele acestui filtru natural.

Majoritatea ierburilor se găsesc în farmacii sau chiar în propria curte. Băutura medicinală poate fi preparată din ciulin de lapte, mentă, păpădie și cicoare.

Alte produse

Algele marine sunt foarte bogate în iod și alginate – substanțe care luptă eficient împotriva toxinelor. Combinația acestor substanțe restabilește calitatea ficatului, în timp ce scade colesterolul și normalizează glanda tiroidă.

Produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Kefirul, iaurtul și laptele acru cu conținut scăzut de grăsimi accelerează excreția toxinelor din organism, refac microflora intestinală, în general, având un efect pozitiv asupra tractului gastro-intestinal.

Uleiul de măsline este bogat în vitamina E. Și protejează organismul de radicalii liberi, neutralizând toxinele și alte toxine formate în timpul digestiei. Salatele proaspete de legume condimentate cu ulei de măsline nerafinat au un efect deosebit de benefic asupra sănătății ficatului.

Lista produselor benefice pentru curățarea ficatului

Deoarece ficatul acumulează substanțe nocive, fiind o barieră de protecție pentru întregul corp, are nevoie de o curățare regulată. Unele alimente sunt activate de enzime speciale care ajută la eliminarea toxinelor. Printre ele – usturoiul. Conține substanțe speciale alicină și seleniu, care îndeplinesc funcția de detoxifiere.

Bogat în flavonoide, morcovul și sfecla stimulează ficatul să elimine activ toxinele și să se auto-curățe. Puteți mânca atât rădăcini crude sau coapte, cât și sucuri proaspăt stoarse din aceste legume.

Lista produselor care curăță ficatul include, de asemenea, toate legumele cu frunze verzi, mere, avocado, legume din familia cruciferelor, nuci, ulei de măsline și turmeric.

Ce ar trebui evitat

Ficatul suferă cel mai mult de abuzul de alcool, ceea ce duce la intoxicația acestui organ și a întregului corp.

Vinovatul este substanța acetaldehidă, al cărei produs de descompunere provoacă modificări distructive în structurile ficatului și îi reduce funcționalitatea. Chiar și mai periculoase decât vinul, coniacul sau vodca sunt adesea numite băuturi alcoolice de calitate slabă și băuturi alcoolice slab carbogazoase, inclusiv lichioruri și bere, care sunt consumate în doze mari.

De asemenea, este bine să eliminați alimentele grase din dieta obișnuită. Acestea contribuie la formarea crescută a colesterolului, care la rândul său duce la boli hepatice și la dezvoltarea obezității în acest organ. Consumul constant de alimente grase, în special în combinație cu alcool, poate duce la ciroză.

Sunt nocive pentru ficat alimentele coapte și în orice tip de conservare. Acestea conțin o cantitate mare de sodiu. Acest element este necesar pentru corp, dar supradozajul duce ulterior la distrugerea ficatului.

Sosurile cumpărate în magazin conțin adesea cantități mari de grăsimi trans, aceste substanțe distrug colesterolul bun și conduc la dezvoltarea de dăunători, provocând dezvoltarea unei game de boli. Una dintre consecințe este deteriorarea funcției hepatice. Grăsimile trans se găsesc adesea în produse de cofetărie și produse de patiserie, gogoși și feluri de mâncare prăjite.

Carnea roșie, spre deosebire de păsările de curte, prezintă multe pericole, inclusiv pentru ficat. Efectul negativ al acestui produs are un conținut crescut de grăsimi saturate, care cresc nivelul colesterolului rău.

Grăsimile saturate nu sunt la fel de dăunătoare ca grăsimile trans, pentru că nu dăunează așa-numitului colesterol bun. Cu toate acestea, dacă porcul sau carnea de vită sunt consumate frecvent, mai ales când sunt prăjite, este posibilă o boală hepatică gravă în câțiva ani.

O combinație de mai mulți factori este foarte dăunătoare pentru sănătatea organismului. Acest lucru se întâmplă adesea în timpul sărbătorilor importante. Atunci ficatul este supus unei puternice lovituri de factori negativi.

În ceea ce privește alimentele grase, prăjite, sărate și produsele de panificație, acestea ar trebui reduse la minimum în viața de zi cu zi. În schimb, creșteți aportul de legume, fructe și verdețuri în dieta zilnică.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!