Cele mai adorate citrice de sărbători: clementine și mandarine. Care sunt deosebirile dintre ele și care sunt mai sănătoase

Cele mai adorate citrice de sărbători: clementine și mandarine. Care sunt deosebirile dintre ele și care sunt mai sănătoase

Publicat de Larisa Moldovan pe 27 November 2022 in CuriozitățiRemedii NaturisteSanatate

Diferențele dintre clementine și mandarine sunt asociate cu, culoarea și structura cojii, precum și cu forma fructului. În exterior, ele sunt foarte asemănătoare. Mandarinele au o formă ovală turtită, iar clementinele au o formă clasică rotunjită. Gustul clementinelor este mai dulce, în timp ce un gust puțin acrișor poate fi observat la mandarine. În același timp, ambele citrice sunt foarte sănătoase.

Ce sunt clementinele și mandarinele

Mandarina și clementina sunt citrice din familia Rutaceae.

Acestea sunt culturi înrudite, însă mandarina a apărut mult mai devreme. Este o specie independentă. Clementina a început să crească cu peste un secol în urmă. Aceasta este un hibrid pe bază de mandarină și portocală.

Principala diferență dintre citrice este asociată cu următorii parametri:

  • forma;
  • structura crustei;
  • culoare;
  • gust;
  • aromă.

Care este diferența dintre clementine și mandarine

Deosebirea clementinei de mandarină nu este atât de ușoară, deoarece acestea sunt similare ca formă, dimensiune și culoare a fructelor. Dacă te uiți mai atent, poți vedea diferențele. O anumită diferență este asociată cu gustul.

Povestea originii

Dacă studiezi pe scurt istoria originii, vei observa că mandarina este mult mai veche decât clementina. A fost cultivată de câteva milenii. Inițial, grădinile de mandarine au fost situate în India, iar câteva secole mai târziu au apărut în China.

Multă vreme, planta a fost considerată exotică – fructele erau servite numai împăratului și înalților funcționari. În Evul Mediu târziu, mandarinele au devenit disponibile publicului. În secolul al XVI-lea, fructele au ajuns în Europa. Au apărut pe teritoriul Spaniei moderne, Italiei, Greciei, Turciei, Georgiei.

Apoi, din China, mandarinele au ajuns în Japonia. Din Turcia, cultura a fost adusă în Maroc, unde au început să crească la scară industrială.

Clementina este un hibrid din combinația de mandarine și portocale. Numele este asociat cu numele misionarului francez Clement Rodier. El a descoperit hibridul crescut într-unul dintre adăposturile din Algeria.

Deși există o altă versiune a originii clementinei, conform căreia a apărut mult mai devreme decât 1902. Fructul provine din țările asiatice, apoi a început să fie cultivat în regiunea mediteraneană. De-a lungul timpului, s-a răspândit și în Europa.

Descrierea fructelor

În primul rând, mandarinele diferă de clementine ca aspect.

Fructele mandarinei au o coajă subțire de culoare galbenă. Între coajă și pulpa, spațiul este liber, umplut cu o substanță de consistență spongioasă. Din acest motiv, crusta este foarte ușor separată de masa principală. În strat, glandele de formă sferică sunt vizibile. Conțin ulei esențial, deci dau o aromă maximă. Forma fructului este rotunjită, vizibil aplatizată deasupra și dedesubt. Pulpa este galben-portocalie, ascunsă în felii de la 10 la 12. Fiecare dintre ele conține semințe (1-2 bucăți).

Copacii de clementine au mai multe frunze dese pe tulpină

Coaja de clementine este galben-portocalie, ușor roșiatică. În același timp, forma nu este turtită, este rotundă și seamănă cu o portocală, deși clementinele au dimensiuni mult mai mici. Deoarece nu există un strat liber sub coajă, este vizibil mai dificil să se separe de pulpă.

Sfat! Puteți distinge fructele punându-le în palmă și strângându-le. Mandarina este întotdeauna mai moale decât clementina. Acesta este cel mai de încredere semn prin care puteți determina diferența.

Calități gustative

De asemenea, puteți distinge fructele după gust. Pulpa de mandarină conține atât nuanțe dulci, cât și acrișoare Gustul mandarinei este echilibrat, revigorant. Aroma este puternică, caracteristică citricelor.

În ceea ce privește clementina, are un gust mai dulce, de multe ori pronunțat, fără acru. Aroma, dimpotrivă, nu este atât de vizibilă.

Ce au în comun clementinele și mandarinele?

În ciuda diferențelor, ambele citrice au mai multe asemănări. Fructele sunt aproximativ de aceeași dimensiune, rotunjite și de culoare galben-portocalie. Gustul și aroma sunt, de asemenea, aproximativ asemănătoare, deși nu se potrivesc complet. Principalele asemănări sunt legate de compoziția chimică:

  • glucoză
  • fructoză;
  • acizi organici;
  • pectine;
  • Uleiuri esentiale;
  • vitaminele E, C, PP;
  • saruri minerale;
  • oligoelemente (inclusiv cobalt, molibden, fluor, potasiu, siliciu, calciu și mangan);
  • fitoncide.

Mandarinele și clementinele conțin multe vitamine, minerale și alte componente valoroase.

Datorită compoziției chimice diversificată, citricele aduc mari beneficii organismului. În primul rând, ele întăresc sistemul imunitar. Deci, 100 g de pulpă de mandarină conține mai mult de 40% din necesarul zilnic de vitamina C, iar clementina conține cu 50% mai multă vitamina C la 100g.

Ambele fructe au un conținut scăzut de calorii: fructele mandarinei – 33 kcal la 100 g și clementinei – 47 kcal. Indicele glicemic nu este mai mare de 50, ceea ce permite consumarea moderată a citricelor, chiar și în caz de diabet. Fructele conțin și fibre alimentare (până la 10% din necesarul zilnic în 100 g). Acestea sunt substanțe sănătoase care stimulează motilitatea intestinală și îmbunătățesc semnificativ digestia.

Asemănarea acestor citrice este, de asemenea, asociată cu proprietăți utile:

  • întărirea mușchiului inimii;
  • îmbunătățirea imunității;
  • rezistență crescută;
  • prevenirea bolilor respiratorii;
  • restabilirea vederii;
  • îmbunătățirea stării de spirit;
  • eliberare de stres;
  • eliminarea problemelor de somn;
  • normalizarea greutății (fructele pot fi folosite pentru zilele de post).

Există anumite diferențe în compoziția citricelor. Mandarina conține o substanță organică destul de rară numită nobiletin. Aceasta ajută la eliminarea colesterolului din ficat, reducând astfel riscul unor astfel de patologii periculoase precum atacul de cord și accidentul vascular cerebral. În plus, nobiletina stimulează organismul, ceea ce are un efect benefic asupra metabolismului.

Sucul de mandarine este folosit ca agent antifungic – din acesta se fac comprese externe. De asemenea, contribuie la formarea corectă a fătului, prin urmare, în cantități mici, mandarinele trebuie consumate în timpul sarcinii.

Clementina este diferită prin faptul că conține o cantitate mare de vitamina C. Doar două fructe sunt suficiente pentru a umple necesarul zilnic de această substanță vitală. În plus, pulpa ajută în tratamentul patologiilor precum gastroduodenita și colecistita. Substanțele active elimină durerea în ulcere și inflamația în intestine.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!