Cea mai mare testoasa din lume a fost surprinsa pe tarm incercand sa ajunga in apa

Cea mai mare testoasa din lume a fost surprinsa pe tarm incercand sa ajunga in apa

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 September 2018 in CuriozitățiRevista Sufletului

În videoclip, turiștii fascinați se uită cu uimire, deoarece în nisip se află o broască țestoasă gigant din piele.

Un bărbat cu o cameră foto apuca sa faca cateva fotografii, emoționat de ceea ce a intalnit, în timp ce testoasa uriasa își foloseste aripioarele pentru a se deplasa prin nisip către mare.

După câteva împingeri puternice – și câteva pauze de odihnă – ajunge la apa si incet incet dispare in adancuri.

Clipul – filmat într-o locație necunoscută – a fost încărcat pe Facebook de către Detroit DJ Robin Michael cu titlul: “Cea mai mare broască țestoasă pe care am văzut-o vreodată!”

Broaştele ţestoase sunt printre cele mai vechi specii de pe Pământ. Strămoşii broaştelor de azi arătau altfel, dovedind adaptarea acestora la mediu. Ţestoasele se găsesc pe Pământ de mai bine de 220 milioane de ani, cu mult înaintea dinozaurilor. Primele ţestoase aveau dinţi şi nu îşi puteau retrage capul.

Ţestoasa pieloasă este cea mai mare dar şi cea mai rapidă dintre ţestoase. Ea nu are carapace. În locul scutului osos această specie de broască ţestoasă are o piele groasă, susţinută de 7 creste distincte, dispuse dinspre cap către posterior, un soi de coaste care se ridică din corpul ei. Are astfel o formă asemănătoare unei lacrimi, ceea ce îi conferă un design hidrodinamic ce o ajută la înot. Şi deşi adulţii pot ajunge la dimensiuni impresionante, până la 2,2 metri lungime şi 700 kilograme, ţestoasele pieloase sunt deosebit de rapide: înoată cu până la 35 kilometri pe oră, adică 100 metri în 10 secunde.

Top 10 curiozităţi despre broasca ţestoasă. Ştiaţi că broaştele ţestoase pot supravieţui fără creier până la şase luni?

1. Broască ţestoasă are o rezistenţă foarte mare la foame. Poate mânca o dată la 400 de zile.

2. Cea mai grea broască ţestoasă din lume la oră actuală este broască ţestoasă pieloasă sau Luthul (Dermochelys Coriaceea), care are o greutate de 700 de kilograme şi o lungime de până la trei metri.

3. În America de Nord trăieşte o broască ţestoasă de aproximativ 100 kilograme, care se remarcă prin carapacea ei neuniformă şi prin limba prevăzută cu un apendice în formă de vierme cu care atrage peştii şi îi mănâncă.

4. Insulă cea mai populată cu broaşte ţestoase uriaşe este Aldabra din arhipelagul Seychelle (Oceanul Indian), declarată rezervaţie naturală. Pe acesta insulă trăiesc peste 100.000 de broaşte ţestoase uriaşe.

5. Broaştele ţestoase se regenerează foarte repede. De exemplu, în cazul în care carapacea unei ţestoase este ranită sau arsă în proporţie de până la 70%, aceasta are puterea de a şi-o reface în maxim doi ani.

6. Chiar dacă suferă amputări grave, broaştele ţestoase pot trăi luni de zile. Naturalistul italian Redi a scos creierul unei broaşte ţestoase şi cu toate acestea, ea s-a mişcat timp de încă şase luni.

7. Broaştele ţestoase sunt în general vânate de carnivore precum jaguarul, tigrul, pisicile sau unele păsări, cum sunt vulturii, care le ridică în aer dacă nu au dimensiuni prea mari şi le lasă să se izbească de stânci, pentru a le crăpa carapacea. În mediul marin, duşmanii ţestoaselor sunt rechinii.

8. Solzii carapacei de la unele ţestoase sunt prelucraţi prin încălzire, din ei obţinându-se piepteni, mânere de cuţite, rame de ochelari, cutii şi multe altele.

9. O specie care trăieşte în Madagascar depune în timpul reproducerii între 80 şi 180 de ouă, din care băştinaşii pregătesc ulei comestibil foarte apreciat.

10. Creierul broaştei ţestoase este mic şi nu foarte evoluat. În schimb, simţurile ai sunt foarte dezvoltate, mai ales văzul si mirosul.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!