Vitamina B12 este importantă pentru corpul tău, deoarece îl ajută să realizeze mai multe procese importante. De exemplu, vă ajută organismul să transforme alimentele pe care le consumați în glucoză. Corpul tău are nevoie de glucoză pentru a transforma alimentele în energie.
Totul despre vitamina B12
Vitamina B12 este o vitamina solubila în apa foarte importanta pentru formarea celulelor sanguine, metabolismul celular , funcția nervoasă și producția de ADN. Ajută la prevenirea anemiei megaloblastice.
1. Doza zilnică recomandată
Sugarii ar trebui să primească 0,4 până la 0,5 mcg în primul an de viață și 0,9 mcg până la 3 ani.
Copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 8 ani ar trebui să primească 1,2 mcg, iar copiii cu vârsta între 8 și 13 ani – 1,8 mcg.
Copiii cu vârsta cuprinsă între 13-18 ani ar trebui să primească 2,4 mcg, iar apoi doza rămâne aceeași.
Femeile care sunt însărcinate sau care alăptează ar trebui să primească între 2,6 și, respectiv, 2,8 mcg.
2. Cum absoarbe organismul vitamina B12
După ce consumi alimente bogate în vitamina B12, acidul din stomac îl separă de proteinele de care este atașat. Cobalamina este apoi combinată cu proteine gastrice pentru digestie.
Cu toate acestea, unii oameni nu pot produce această proteină din stomac, cum ar fi cei care suferă de anemie. De regulă, au probleme cu absorbția vitaminei B12.
Deși deficiența de cobalamină este rară, este totuși posibilă. Persoanele care suferă de acest lucru au următoarele simptome:
- senzație de furnicături la nivelul brațelor și picioarelor
- probleme de mobilitate datorate leziunilor nervilor periferici
- piele palida sau gălbuie
- oboseală extremă asociată cu anemie pernicioasă
- bătăi rapide ale inimii
- dispnee
3. Beneficiile cobalaminei
Unele dintre cele mai importante beneficii:
Poate reduce riscul de boli de inima.
Cobalamină ajută la reducerea riscului de malformații congenitale.
Previne anemia megaloblastică prin producerea adecvată a globulelor roșii.
B12 menține sănătatea oaselor și previne osteoporoza. Diverse studii au descoperit că deficiența de vitamina B12 poate fi asociată cu o densitate osoasă scăzută.
Poate reduce riscul degenerescenței maculare prin scăderea homocisteinei. Nivelurile ridicate ale acestui hormon sunt asociate cu această boală.
Această vitamină vă poate îmbunătăți starea de spirit. Studiile au arătat că cobalamina poate ajuta persoanele care suferă de depresie. De fapt, cobalamina poate fi folosită chiar și ca supliment.
Îmbunătățește memoria.
B12 promovează creșterea părului și a unghiilor , precum și susține sănătatea pielii. Acest lucru se datorează întregii lucrări pe care această vitamină o face cu producția de celule.
4. Alimente bogate în vitamina B12
Această vitamină se găsește în multe alimente diferite. De regulă, acestea sunt în principal produse de origine animală. Prin urmare, persoanele care urmează o dietă vegană sau vegetariană pot avea deficit de vitamina B12.
Iată câteva dintre principalele alimente care conțin această vitamină:
Ficat și rinichi: acestea sunt cele două organe cu cea mai mare cantitate de B12, în special la miel. De fapt, ficatul de miel are 990% din doza zilnică pe 100 g.
Scoicile: Nu numai că au multă B12, dar au și antioxidanți și proteine.
Sardine: fiecare 150 de grame au o doză de două ori mai mare decât doza zilnică de vitamina B12.
Cereale: Alegeți cereale îmbogățite cu vitamina B12. Așa că verificați eticheta înainte de a cumpăra!
Ton : 100 g de ton asigură 160% din doza zilnică necesară.
Somon: 180 g de somon conține 80% din norma zilnica.
Dacă aveți oricare dintre simptomele deficienței pe care le-am menționat mai sus, nu ezitați să discutați cu medicul dumneavoastră. Amintiți-vă că doar un specialist vă va ajuta să urmați o dietă adecvată și echilibrată.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.