Deși tensiunea arterială scăzută este în general considerată un semn de sănătate bună, uneori scade prea mult, ceea ce duce la probleme.
În unele cazuri, remediile naturale ajută la creșterea tensiunii arteriale și la ameliorarea simptomelor însoțitoare. În alte cazuri, sunt necesare medicamente și proceduri terapeutice pentru a aduce tensiunea arterială la un nivel sănătos.
Ce tensiune arterială este considerată scăzută?
Tensiunea arterială sub 90/60 mmHg este considerată scăzută.
Cu toate acestea, majoritatea medicilor consideră că este o problemă doar dacă tensiunea arterială scăzută este însoțită de simptome corespunzătoare.
În absența simptomelor, tensiunea arterială scăzută este sigură. Dar dacă simptomele sunt prezente, înseamnă că organele nu primesc suficientă aprovizionare cu sânge.
Dacă acest lucru se întâmplă prea mult timp, poate duce la consecințe grave, cum ar fi:
- şoc;
- accident vascular cerebral;
- infarct;
- insuficiență renală.
Remedii naturale pentru a crește tensiunea arterială.
Majoritatea oamenilor nu au nevoie de medicamente sau de intervenții medicale pentru a-și crește tensiunea arterială. Există multe modalități naturale pentru a crește tensiunea arterială.
Iată primele 9:
1. Mănâncă mai multă sare.
Contrar sfatului popular, dietele sărace în sare nu sunt bune pentru persoanele care suferă de tensiune arterială scăzută. Dacă aveți tensiunea arterială scăzută, încercați să creșteți moderat aportul de sare pentru a crește astfel tensiunea.
2. Renunta la alcool.
Alcoolul poate scădea și mai mult tensiunea arterială, așa că persoanelor cu tensiune arterială scăzută nu li se recomandă să bea băuturi alcoolice, chiar dacă acestea au inițial un efect de creștere, după un timp când intervine relaxarea, tensiunea este redusă.
3. Discutați despre medicamentele dumneavoastră cu medicul dumneavoastră.
Tensiunea arterială scăzută poate fi un efect secundar al medicamentelor. Dacă apar simptome de tensiune arterială scăzută după începerea unui tratament, discutați cu medicul dumneavoastră. Evitați medicamentele care au ca efecte secundare reducerea tensiunii.
4. Încrucișează-ți picioarele când stai.
Când stai cu picioarele încrucișate, tensiunea arterială crește. Pentru persoanele cu hipertensiune arterială, această poziție poate fi o problemă. Însă atunci când tensiunea arterială este scăzută, a sta cu picioarele încrucișate este o modalitate ușoară de a crește tensiunea arterială cu un efort minim.
5. Bea suficientă apă în fiecare zi.
O cantitate mare de apă ajută la creșterea volumului sanguin, ceea ce va elimina una dintre cauzele potențiale ale tensiunii arteriale scăzute. De asemenea, va ajuta la evitarea deshidratării.
6. Mănâncă des și puțin.
Mănâncă mai des, dar în porții mici pentru a crește tensiunea arterială scăzută. Când mănânci mult deodată și ești sătul, acest lucru duce la o scădere bruscă a tensiunii arteriale.
7. Purtați ciorapi compresivi.
Ciorapii compresivi dispersează sângele în tot corpul, împiedicându-l să stagneze în picioare. Ciorapii compresivi sunt folosiți pentru ameliorarea durerii și a presiunii, în special în cazul venelor varicoase.
8. Evitați schimbările bruște de postură.
Când o persoană cu tensiune arterială scăzută se ridică sau se așează brusc, își poate provoca amețeli, dezorientare și chiar leșin. Acest lucru se întâmplă deoarece inima nu are timp să disperseze suficient sânge în tot corpul pentru a compensa schimbarea bruscă a posturii.
9. Învață să recunoști simptomele.
După cum am menționat deja, tensiunea arterială scăzută este periculoasă numai dacă există simptome. În alte cazuri, este un semn de sănătate bună.
Pentru a vă da seama dacă aveți probleme cu tensiunea arterială scăzută, ar trebui să analizați simptomele și să învățați să le recunoașteți.
Acestea sunt simptomele:
- ameţeală;
- slăbiciune în tot corpul;
- incapacitatea de a te concentra;
- vedere încețoșată;
- greaţă;
- oboseală.
Unii oameni au simptome de tensiune arterială scăzută numai atunci când stau în picioare. Aceasta se numește hipotensiune ortostatică. De regulă, acest lucru nu este periculos, cu excepția cazului în care o schimbare bruscă a posturii duce la o scădere puternică a tensiunii iar starea de amețeală sau leșin pot pune viața în pericol.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.