Ce spune culoarea scaunului despre sănătatea ta

Ce spune culoarea scaunului despre sănătatea ta

Publicat de Larisa Moldovan pe 12 March 2022 in SanatateSfaturi

Culoarea scaunului, precum și forma și consistența acestuia, reflectă de obicei calitatea alimentelor și, prin urmare, sunt strâns legate de tipul de mâncare consumată. Cu toate acestea, modificările de culoare pot indica și probleme intestinale sau boli, cum ar fi hepatita sau ulcerul gastric.

În situații normale, scaunul trebuie sa fie maro, sa nu fie nici prea închis, dar nici prea deschis. Cu toate acestea, schimbările de culoare sunt foarte frecvente și pot apărea și fără a avea vreo problemă, și nu trebuie să ne facem griji dacă acestea durează mai puțin de 3 zile, deoarece culoarea se poate modifica în funcție de alimentele consumate.

Iată ce poate spune forma și culoarea scaunului despre sănătatea dvs.:

Când decolorarea scaunului persistă mai mult de 3 zile, este important să consultați un gastroenterolog pentru a determina dacă aveți o problemă și pentru a începe tratamentul adecvat cât mai repede dacă este necesar.

Vedeți ce schimbări în forma și textura scaunului pot spune despre sănătate.

1. Scaune de culoare verde

Scaunele de culoare verde sunt mai frecvente atunci când intestinele funcționează foarte repede și nu au timp suficient pentru a digera corect sărurile biliare, cum ar fi în situații stresante, diareea din cauza infecțiilor bacteriene sau crizele de colon iritabil.

În plus, culoarea verde închis poate apărea și atunci când sunt consumate multe legume verzi, precum spanacul, sau cu adaos de fier, această culoare fiind des întâlnită la nou-născuți.

Ce trebuie să faceți: Analizați dacă consumul de legume verzi a crescut sau dacă luați suplimente de fier. Dacă nu este cazul, este indicat să consultați un gastroenterolog dacă problema persistă mai mult de 3 zile.

2. Scaune închise la culoare

Scaunele închise la culoare sau negre sunt de obicei însoțite de un miros mult mai urât decât de obicei și pot fi un semn de sângerare undeva de-a lungul sistemului digestiv, de exemplu, din cauza ulcerului esofagian sau a venelor varicoase.

Ce trebuie să faceți: Dacă nu luați suplimente de fier sau medicamente, este recomandat să consultați cât mai curând un medic gastroenterolog sau să mergeți la medic dacă aveți și alte simptome precum febră, oboseală excesivă sau vărsături.

3. Scaun galben

Acest tip este de obicei un semn al dificultății în digerarea grăsimilor și, prin urmare, poate fi asociat cu probleme care reduc capacitatea de absorbție a intestinului, cum ar fi boala celiacă, sau cauzate de lipsa enzimelor din pancreas, care poate indica probleme cu pancreasul.

În plus, scaunele galbene pot apărea și în cazul infecțiilor intestinale, însoțite de alte simptome precum febră, diaree și dureri abdominale.

Ce trebuie să faceți: Trebuie să aveți în vedere și alte modificări ale caracteristicilor scaunului, precum textura și forma, iar dacă modificarea durează mai mult de 3 zile, este recomandat să consultați un gastroenterolog pentru a identifica problema și a începe tratamentul adecvat.

4. Scaun roșcat

Această culoare a scaunelor indică de obicei prezența sângelui și, de obicei, este mai frecventă, de exemplu, în cazul persoanelor care suferă de hemoroizi. Cu toate acestea, sângerarea poate apărea și din cauza infecțiilor, a problemelor inflamatorii precum boala Crohn și colita ulceroasă sau a unor boli mai grave precum ca n cerul.

Ce trebuie făcut: Se recomandă să mergeți de urgență la medic sau să consultați imediat un gastroenterolog pentru a diagnostica problema și a începe tratamentul adecvat.

5. Scaune deschise la culoare

Scaunele deschise la culoare sau albicioase apar atunci când sistemul digestiv are multe dificultăți în digerarea grăsimilor și, prin urmare, este un semn important al problemelor cu ficatul sau căile biliare.

Ce trebuie făcut: Este indicat să consultați un gastroenterolog pentru teste de diagnostic precum tomografia sau ecografie, diagnosticarea problemei și începerea unui tratament adecvat.

Ce înseamnă culoarea scaunului copilului?

Fecalele bebelușului la scurt timp după naștere au o culoare verzuie închisă și o textură lipicioasă și elastică numită meconiu. În primele zile, culoarea devine mai verde și apoi mai deschisă în funcție de cantitatea de grăsime și apă conținută în laptele pe care îl bea. De regulă, fecalele sunt apoase, cu niște bulgări care seamănă cu aspectul fecalelor de rațe sau găini.

În primele 15 zile, bebelușii au scaune de 8-10 ori pe zi sau de fiecare dată când sunt alăptați.

La 6 luni, sau când un copil începe o dietă variată, scaunul își schimbă din nou culoarea și consistența, devenind mai asemănător cu scaunul unui copil sau adult, atât ca culoare, cât și ca consistență și miros. Acest lucru se datorează faptului că capacitatea de a digera este deja complicată, iar alimentele pe care le mănâncă sunt din ce în ce mai asemănătoare cu ale membrilor familiei.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!