Ce spune Biblia despre postul creștin și dacă ne obligă să ținem post

Ce spune Biblia despre postul creștin și dacă ne obligă să ținem post

Publicat de Larisa Moldovan pe 7 December 2022 in CuriozitățiSpiritualitate

Nicăieri în Sfintele Scripturi nu spune că, creștinii trebuie neapărat să postească. Dumnezeu nu ne cere acest lucru. Dar Biblia vorbește despre post ca fiind ceva bun, util și așteptat.

În cartea Faptele Apostolilor este scris despre credincioșii care au postit înainte de a lua decizii importante.

„Atunci, postind şi rugându-se, şi-au pus mâinile peste ei şi i-au lăsat să plece.” (Fapte 13:4).

Şi hirotonindu-le preoţi în fiecare biserică, rugându-se cu postiri, i-au încredinţat pe ei Domnului în Care crezuseră.” (Fapte 14:23).

Postul și rugăciunea sunt destul de des legate.

Şi ea era văduvă, în vârstă de optzeci şi patru de ani, şi nu se depărta de templu, slujind noaptea şi ziua în post şi în rugăciuni.” (Luca 2:37).

„Iar ei au zis către El: Ucenicii lui Ioan postesc adesea şi fac rugăciuni, de asemenea şi ai fariseilor, iar ai Tăi mănâncă şi beau.” (Luca 5:33)

În multe cazuri, postul se concentrează pe abstinența de la mâncare. Deși, în realitate, scopul postului ar trebui să fie detașarea de această lume și concentrarea asupra lui Dumnezeu. Postul este o mărturie pentru Dumnezeu (și pentru tine) că ești serios în ceea ce privește relația ta cu El. Postul vă ajută să atingeți un nou nivel de relație cu Tatăl Ceresc și să vă reînnoiți încrederea în El.

Deși postul în Biblie este aproape întotdeauna însoțit de abstinența de la mâncare, există și alte moduri de post. Orice lucru la care poți renunța temporar pentru a te concentra mai bine pe Dumnezeu poate fi considerat un post.

„1. Cât despre cele ce mi-aţi scris, bine este pentru om să nu se atingă de femeie.

2. Dar din cauza desfrânării, fiecare să-şi aibă femeia sa şi fiecare femeie să-şi aibă bărbatul său.

3. Bărbatul să-i dea femeii iubirea datorată, asemenea şi femeia bărbatului.

4. Femeia nu este stăpână pe trupul său, ci bărbatul; asemenea nici bărbatul nu este stăpân pe trupul său, ci femeia.

5. Să nu vă lipsiţi unul de altul, decât cu bună învoială pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu postul şi cu rugăciunea, şi iarăşi să fiţi împreună, ca să nu vă ispitească satana, din pricina neînfrânării voastre.” – (1 Corinteni 7:1-5).

Postul trebuie limitat la o anumită perioadă de timp, mai ales dacă implică nemâncarea. Până la urmă, postul nu este pentru a pedepsi trupul, ci pentru a te concentra asupra lui Dumnezeu. De asemenea, nu trebuie să percepi postul ca pe un „instrument alimentar”.

Nu postești pentru a pierde în greutate, ci pentru a obține o relație mai profundă cu Dumnezeu. Da, toată lumea poate să postească. Este posibil ca unii oameni să nu poată țină post fără mâncare (cum ar fi diabeticii), dar toată lumea poate renunța temporar la ceva pentru a se concentra asupra Domnului.

De asemenea, trebuie să ne amintim că postul nu este o modalitate de a-L implora pe Dumnezeu să facă ceea ce ne dorim. Și numai timpul este cel care ne schimbă.

Postul nu este o modalitate de a părea mai spiritual decât alții. Postul trebuie săvârșit în spiritul smereniei și bucuriei. În Evanghelia după Matei 6:16-18 se spune:

”16. Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; că ei îşi smolesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă, şi-au luat plata lor.

17. Tu însă, când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală,

18. Ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie.”



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!