Ce rol joacă apa în alimentația persoanelor în vârstă?

Ce rol joacă apa în alimentația persoanelor în vârstă?

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 June 2023 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Specialiștii ne atrag mereu atenția asupra importanței consumului de apă pentru organism, în special pentru persoanele în vârstă. Odată cu înaintarea în vârstă, cantitatea necesară de apă pe zi se modifică: astfel femeile au nevoie de 2 litri, iar bărbații de 2,5 litri – această cantitate de apă ar trebui consumată în mod echilibrat, pe tot parcursul zilei.

Cum identificăm deshidratarea la persoanele în vârstă?

Cele mai frecvente simptome sunt:

  • dureri de cap și amețeală
  • tulburări de vedere
  • tahicardie
  • senzație de slăbiciune
  • pierderea elasticității pielii și ,,lăsarea ochilor”
  • constipație
  • urină concentrată și închisă la culoarea
  • senzație de amețeală.

Cum pierdem apa?

Apa este un element indispensabil vieții noastre. Pierderea apei are loc prin următoarele organe:

1. Tractul gastrointestinal

Procesele de digestie se desfășoară cu ajutorul apei. În caz de diaree și alte tulburări ale sistemului digestiv, are loc o pierdere semnificativă de apă, de aceea este necesar consumul regulat de apă la persoanele în vârstă.

2. Piele, plămâni

Încălcarea proceselor termoreglatoare și reducerea activității receptorilor duc pierderea semnificativă de apă prin piele și plămâni.

3. Rinichii

Rinichii sunt au nevoie de cea mai mare cantitate de apă. Persoanele în vârstă care iau medicamente pentru tratarea bolilor, substanțe care afectează termoreglarea sau laxative sunt expuse riscului de pierdere masivă a apei.

Alți factori care duc și ei la pierderea apei sunt: – poliurie, depresie, apatie, limitarea mobilității.

De ce este necesară apa într-o cantitate mare pentru persoanele în vârstă?

– Sistemul digestiv funcționează mai bine dacă organismul este hidratat. Constipația este cea mai comună problemă la persoanele în vârstă, însă cantitate corectă de apă poate rezolva această problemă.

– Scade riscul bolilor cardiovasculare.

– Un organism bine hidratat se recuperează mai ușor după diverse operații și boli.

– Hidratarea adecvată a organismului are un impact pozitiv asupra funcționării și conștiinței persoanelor în vârstă cu demență sau boala Alzheimer.

– Promovează absorbția vitaminelor hidrosolubile. Deshidratarea împiedică absorbția vitaminelor din grupa B și C, lucru care slăbește organismul, iar acest lucru duce la tulburări hormonale.

Dacă vă este dificil să consumați 2-2,5 litri de apă pe zi, iată câteva sfaturi:

1. Umpleți paharul din care beți doar pe jumătate, nu până sus. De asemenea, este important ca paharul cu apă să fie la îndemână. Pentru asta, puteți pune câte un pahar sau sticluță cu apă potabilă lângă dvs. de fiecare când faceți vreo activitate sau când vă odihniți.

2. Pentru a atinge obiectivul de a consuma 2-2,5 litri de apă pe zi, este recomandat să aveți două feluri de mâncare la prânz, deoarece supele, pe lângă conținutul ridicat de vitamine și minerale, mai reprezintă și lichide.

3. Un alt sfat bun este să consumați zilnic legume și fructe care conțin și apă, sau să extrageți sucuri din ele. Cu toate acestea, consumul de fructe va trebui să fie limitat dacă suferiți de diabet.

Trebuie recunoscut faptul că vecinii noștri din vest sunt mult mai bine informați despre beneficiile apei pentru persoanele în vârstă, datorită emisiunilor săptămânale despre alimentație, articolelor utile, cărților și îngrijirii medicale mai superioare.

Din păcate, populația în vârstă din România nu are suficiente cunoștințe în acest domeniu și a auzit prea puțin despre consecințele deshidratării. Ceea ce este mai îngrijorător este că persoanele în vârstă nu observă simptomele deshidratării, atribuindu-le simple afecțiuni legate de vârstă.

Așadar, încercați să beți cantitatea necesară de apă pe zi. Pentru a fi mai ușor, puteți monitoriza exact câtă apă consumați.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!