Ce nu ar trebui sa-i spui unei persoane care este depresiva pentru a nu-i face mai rau

Ce nu ar trebui sa-i spui unei persoane care este depresiva pentru a nu-i face mai rau

Publicat de Larisa Moldovan pe 14 June 2018 in Dezvoltare Personala

Majoritatea oamenilor cred că dacă spun expresii de tip cliché, unei persoane depresive, o va ajuta să depășească momentul. În realitate, lucrurile stau diferit.

Depresia este poate cea mai întâlnită afcțiune din zilele noastre, iar Organizația Mondială a Sănătății spune că, în urma unui raport, s-a descoprit că peste 300 milioane de oameni suferă de această afecțiune. Partea cea mai rea este aceea că peste 80% din aceste persoane, nu primesc tratament de vreun fel, deoarece nu vor să recunoască faptul că trec printr-o suferință.

Cultura populară ne-a învățat să acceptăm această afecțiune asemeni unei oboseli trecătoare, unei stări de moment, însă dacă nu luăm măsuri, lucrurile se pot agrava.

Simptomele depresiei ne afectează viața, modul în care gândim sau relaționăm.

În momentul în care o persoană suferă de depresie, aceasta va vedea o realitate distorsionată, așa că dacă vrem să o ajutăm, trebuie să ne alegem cu grijă cuvintele, deoarece altfel am putea să îi facem mai mult rău decât bine.

Vrei să îți ajuți prietenul aflat la suferință? Atunci nu mai folosi aceste cuvinte, în prezența lui!

1. “Nu exagera!”

Dacă vrei să îi fi de ajutor, nu folosi această expresie. Înainte de a spune asta, pune-te în locul lui. Ți-ar plăcea ca cineva să îți spună asta, atunci când ți se pare că lucrurile ți-au scăpat complet, de sub control?

În schimb, reamintește-i că a făcut față de fiecare dată problemelor și la fel se va întâmpla și acum.

2. “Calmează-te!”

Problema principală a depresiei este aceea că cei care o trăiesc, nu își pot controla emoțiile. Crezi că se pot calma doar pentru că le-o spui tu? În loc să îi spui asta, îl poți invita la o plimbare în parc sau la o activitate de relaxare.

3. “Uită de asta!”

Nu poți face ca o problemă mentală să dispară de la sine, nu? Folosește mai degrabă expresii precum: “Îmi pare rău prin ce treci!” astfel vor înțelege că găsesc compasiune prin tine, iar asta îi va relaxa puțin.

4. “Totul o să fie bine”

Nu, această expresie nu va avea efect asupra unui om, care nu își găsește liniștea, care nu vede soluția problemei. Reacția va fi de tipul: “Da, sigur!t…” sau “Cine spune asta?
Ajută-ți prietenul să găsească o soluție!

5. “Și eu sunt deprimat, ce avem de făcut?”

Aceasta este din nou o frază întâlnită foarte des. Dacă vei încerca să îl convingi pe celălalt că nu este singurul care trece prin această experiență, nu reprezintă un ajutor. Mai bine, invită-l să reflectați împreună și să găsiți cea mai bună soluție, la problemele voastre.

6. “Alții se simt mai rău decât tine”

Depresia prietenului tău nu va dispărea doar pentru că îi spui tu că alții o duc mai rău. Consideră că nu există nicio legătură între problemele sale și cele ale celor din jur.

7. “Acceptă!”

Există șanse foarte mari ca prietenul tău să fi acceptat deja prin ce trece și, de cele mai multe ori, să se fi refugiat în alcool sau alte forme pe care le vede asemeni unui medicament.

Ajută-l pe prietenul tău să înțeleagă că îți pasă și că ești aici să îl ajuți, pentru a depăși orice problemă!

8. “Ieși din casă!”

Da, sportul ajută, însă nu uita că cei care suferă de depresie găsesc dificilă mișcarea fizică. Ajută-l să iasă din casă, însoțește-l și bucurați-vă împreună de timpul petrecut.

9. “Ești puternic, vei rezista!”

Pare mai degrabă o frază prin care tu te speli pe mâini și îl lași cu fundul în baltă, când are cea mai mare nevoie de ajutor. Va considera că problemele lui nu înseamnă nimic pentru tine.
Oferă-ți ajutorul, nu îi spune că va depăși singur această etapă din viață!

10. “Nu îți mai plânge de milă!” / “Toată lumea are probleme, știai?”

Spunându-i asta îi vei sugera că are o personalitate slabă. O variantă mai bună ar fi cea prin care îl asculți și îi vorbești într-un mod obiectiv.

Ajutorul

Prietenul tău, care acum are nevoie de ajutorul tău, trece printr-o perioadă în care așteaptă ca cei din jur să îl susțină și, în același timp ar aprecia ca cel mai mare ajutor să vină din partea ta…

Cuvintele sunt o armă extrem de periculoasă, ai grijă când apeși pe trăgaci!

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!