Ce ne avertizează petele și lunula de pe unghie despre sănătate

Ce ne avertizează petele și lunula de pe unghie despre sănătate

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 December 2022 in Sanatate

Lunula – o bandă sub formă de semilună la baza unghiei, după cuticulă, care poate spune multe despre sănătatea unei persoane. Poate fi de diferite culori și dimensiuni, indicând prezența anumitor probleme cu organele interne.

Ce transmit modificările lunulei de pe unghii?

Corpul fiecărei persoane este unic. Nu ar trebui să vă evaluați starea de sănătate doar după forma, dimensiunea și culoarea lunulei. Cu toate acestea, lunula este un „marker” important care vă dă un semnal dacă apare o problemă în organism.

Există mai multe semne principale care indică anumite probleme de sănătate:

  1. Culoarea neuniformă a lunulei, forma sa neclară
  2. Pete de culoare albă sau galbenă pe unghie
  3. Brazde, „dealuri”, nereguli pe unghie
  4. Lipsa lunulei

Unghiile reflectă starea sănătății a corpului. Aspectul lor este direct influențat de stilul de viață, prezența obiceiurilor rele, alimentația. Pentru cei care urmează diete stricte, unghiile au de suferit în primul rând: devin fragile și subțiri.

De asemenea, problemele de rezistență a unghiei pot fi un semn al funcției hepatice anormale. Cele mai multe patologii cronice afectează negativ starea unghiei, manifestându-se ca o modificare a formei acesteia, creșterea fragilității sau, dimpotrivă, grosimea excesivă a unghiei.

Lunula

În unele cazuri, absența lunulelor este normală. La unii oameni, acest fenomen se observă încă de la naștere, în timp ce la alții dispare odată cu vârsta. Totul este individual – starea lunulei nu este afectată numai de stilul de viață, ci și de alți factori genetici. Multe patologii sunt asimptomatice – până când complicațiile grave se fac simțite. Prin urmare, este bine să verificați regulat lunula: astfel puteți acționa la timp.

Iată ce are de spus lunula despre sănătatea unei persoane:

Mare, cu margini netede, culoare uniformă – o persoană are un sistem imunitar puternic, sănătate bună, nu există procese inflamatorii sau patologii cronice în organism.

Mică, translucidă – indică probleme cu sistemul circulator, cardiovascular.

Convexe – sunt unul dintre simptomele caracteristice tuberculozei. Dacă apare acest simptom, adresați-vă imediat medicului dumneavoastră.

Concav – indică faptul că organismul nu primește suficient fier.

Abia se observă – semnalează adesea prezența paraziților în organism.

Forma eterogenă, neclară, cu stratificarea unghiei este un semn clar că organismul suferă de un exces de toxine.

Relația lunulei cu diferite organe

În tratatele medicale antice, opinia a fost exprimată în mod repetat că doar privind lunula, puteți afla multe despre sănătatea corpului. În medicina japoneză, se crede că masajul vârfurilor degetelor în palme poate afecta pozitiv diferite organe și sisteme umane. Să vedem de ce este responsabil fiecare deget:

Degetul mare. Lunula de pe el este mare, puternică. Este asociat cu creierul și sistemul respirator. O reducere a lunulei de pe degetul mare este adesea observată la fumătorii înrăiți, precum și la persoanele cu dizabilități mintale.

Degetul arătător. Reflectă starea stomacului, a organelor pelvine și a spațiului retroperitoneal. Dacă observați o schimbare a formei, culorii lunulei de pe degetul arătător sau dispariția completă a acestuia, trebuie să contactați urgent un gastroenterolog.

Degetul mijlociu. Responsabil pentru sistemul cardiovascular, circulator. Modificările lunulei de pe degetul mijlociu sunt adesea observate la persoanele cu VVD, aritmie, tromboflebită, limfostază, vene varicoase.

Degetul inelar. Reflectă starea hormonală a unei persoane. Dispariția lunulei de pe degetul inelar este un semn evident că trebuie să vizitați un endocrinolog și să fiți testat pentru starea sistemului endocrin.

Degetul mic. Absența unei lunule pe acesta este normală. Dar dacă a fost și apoi a dispărut, acest lucru indică patologii ale intestinului subțire.
Norma de culoare lunula

Culoarea lunulei poate spune multe despre starea sănătății:

Alb. Aceasta este culoarea normală. Dacă, pe lângă lunula, există pete albe pe unghie, trebuie să contactați un cardiolog.

Galben. Un marker indirect al problemelor cu circulația creierului. Semnul este foarte alarmant – nu amânați o vizită la medic dacă observați o îngălbenire a lunulei. De asemenea, culoarea galbenă a unghiilor indică probleme cu ficatul și splina.

Gri. Culoarea gri anunță despre probleme cu metabolismul, intoxicația severă a organismului.

Albastru. Este un semn al lipsei de oxigen în sânge. Problema necesită o soluție imediată – nu poate fi lăsată la voia întâmplării.

Roșu. O lunulă de culoare roșie este un semn clasic de psoriazis, ciroza hepatica.

Negru. Poate fi atât o consecință a unei loviri, cât și un semn al unei boli oncologice. Prin urmare, dacă nu v-ați lovit degetul recent, ar trebui să vizitați un medic.

Cum este dimensiunea lunulei de pe unghii legată de diferite patologii

Dimensiunea lunulei joacă un rol la fel de important ca forma și culoarea. Există mai multe caracteristici aici:

Dacă lunula ocupă mai mult de 1/3 din patul unghiei, aceasta indică probleme grave ale sistemului cardiovascular.

O lunula mica care abia ajunge la cuticula este un simptom clasic al lipsei de nutrienti, vitamine si oligoelemente din organism.

Absența lunulei poate fi ceva normal – dacă o persoană nu le-a avut inițial, atunci nu ar trebui să-și facă griji.

Dungile din fața lunulei sunt un semn indirect al creșterii nivelului de zahăr din sânge. Nu intrați în panică – acest lucru nu indică neapărat diabet. Dar este cu siguranță necesar să faceți teste pentru nivelul de glucoză din sânge.

Dimensiunea diferită a lunulei pe toate degetele este rezultatul eredității.

Monitorizarea lunulei este una dintre cele mai simple și mai sigure modalități de a vă urmări sănătatea. Dacă observați modificări, nu amânați vizita la medic. Medicina modernă are un mare potențial: marea majoritate a patologiilor din stadiile incipiente sunt tratate cu succes. Atenție la astfel de nuanțe!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!