Ce greșeală face aproape fiecare om de-a lungul vieții sale? – Foarte corect explicat de Fiodor Dostoievski

Ce greșeală face aproape fiecare om de-a lungul vieții sale? – Foarte corect explicat de Fiodor Dostoievski

Publicat de Larisa Moldovan pe 30 July 2023 in CitateDe SufletDezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

Oamenii nu observă toate aspectele pozitive ale vieții lor. Poate doar atunci când apar evenimente care ne sunt foarte dragi. Simțim nevoia de a le împărtăși cu cei dragi, cunoscuți și prieteni. Adesea, necazurile și nefericirile au nevoie de sprijin și susținere.

Ele atrag mai mult atenția noastră. Poate pentru că omul vrea să împărtășească această durere. Însă în viață există atât de multe lucruri interesante pe care nu le observăm.

Erorile frecvente ale omului: de la cele mici la cele mari

Să trăiești viața nu este o sarcină ușoară. Omul trebuie să învețe, să se adapteze și uneori să învețe din nou să trăiască. Și asta pentru că adesea facem greșeli.

Acestea se referă la relațiile personale, valorile spirituale, dezvoltarea și munca. Viața ne învață lecții, ca în școală. Trebuie să le învățăm, să le depășim și să obținem rezultate sub forma unor realizări de sine.

Preoții mai mereu vorbesc despre greșelile noastre în predicile lor. Ele există la fiecare om. Pentru că nu există oameni fără greșeli. Iar învățătura spirituală mereu ne atrage atenția că trebuie să venim în biserică nu doar când ne simțim rău.

Ci și când ne simțim bine. Această abordare se reflectă constant în viața de zi cu zi. Omul este astfel construit, că atunci când trecem prin „vremuri grele”, începem să învinovățim destinul, să punem întrebări și să cerem ajutor.

Desigur, unii oameni se îndreaptă spre Dumnezeu. Alții cer ajutor și împărtășește ceea ce a trăit cu cei din jurul său. Astfel, oamenilor le este mai ușor să treacă prin durere, despărțire, ceva negativ care îi afectează și nu îi părăsește. Prin primirea unui răspuns, a sprijinului, începem să lucrăm asupra noastră, să ne rugăm și să trăim aceste necazuri.

Timpul trece și vine o perioadă mai luminată. Și apoi uităm din nou că acestea sunt, de asemenea, semne ale destinului, asupra cărora trebuie să fim atenți.

Dar, de ce nu împărtășim bucuriile? De ce nu mergem imediat la biserică, nu mulțumim, nu împărtășim aceste vești bune? Probabil excepție fac nunțile, nașterea copiilor și datele speciale pentru o persoană, când se adună familia, prietenii, cunoscuții.

Însă în viața noastră sunt multe momente care sunt de asemenea importante. Pur și simplu, uneori nu le observăm și considerăm că așa trebuie să fie. Printre acestea se pot număra:

  • Liniștea sufletească, căldura familială;
  • Copii și părinți sănătoși;
  • Succes în afaceri, la locul de muncă;
  • O zi bună;
  • Eliberarea de datorii, boli, tristețe;
  • Finalizarea cu succes a unui proiect început.

În lume există oameni care trăiesc o viață mult mai dificilă decât a noastră. Unii nu pot merge, nu pot vorbi, nu pot scrie. În schimb, nouă ni s-a dat toate acestea de Sus. Dar nu observăm acest lucru.

Și nu mulțumim pentru ziua fericită trăită, pentru sprijinul unui prieten și alte momente plăcute. Iar dacă le numărăm, poate nu ar trebui să ne plângem de Dumnezeu și să spunem că viața nu ne-a ajutat.

Greșelile oamenilor în opinia lui Dostoievski

Scriitorul și clasicul F. M. Dostoievski a spus multe adevăruri în lucrările sale. Toți știu asta. Cu privire la ceea ce nu observă fiecare om și trece cu vederea, el a răspuns:

„Omul își numără necazurile, dar nu numără bucuriile.” – Fiodor Mihailovici Dostoievski.

Fiecare dintre noi observă mai mult lucrurile rele și nu acordăm atenție micilor bucurii zilnice. Poate că în ele se află adevărata fericire.

Când ați împărtășit ultima dată o bucurie? Scrieți-vă răspunsul în comentarii, împărtășiți-vă gândurile și permiteți bucuriei să se amplifice în inimile voastre!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!