Stomacul, când este gol, reacționează diferit la unele alimente. Nici măcar unele alimente sănătoase nu ar trebui consumate pe stomacul gol, deoarece acest lucru poate duce la probleme cu aciditatea, indigestie și alte reacții similare. Pentru a înțelege mai bine această problemă, vă propunem să citiți articolul nostru.
Ce nu este recomandat să mâncați pe stomacul gol:
1. Roșii
Consumul de roșii pe stomacul gol poate crește cantitatea de acid gastric din cauza conținutului lor de tanin. Acest lucru crește riscul de ulcer.
2. Cafea
Dacă dimineața beți în primul rând cafea, amintiți-vă că aceasta poate crește aciditatea gastrică și poate dăuna stomacului. De asemenea, dacă beți cafea imediat după masă, aceasta poate împiedica absorbția mineralelor importante din alimente, cum ar fi calciu și fierul. Prin urmare, este mai bine să beți cafea la două ore după masă.
3. Citrice
Portocalele, lămâile și alte fructe acide pot provoca apariția unor simptome neplăcute la persoanele care au probleme cu stomacul, arsuri la stomac sau inflamații ale esofagului.
4. Băuturi carbogazoase
Consumul de băuturi răcoritoare carbogazoase, cu zahăr (sucurile) sau fără (apă minerală) pe stomacul gol poate afecta mucoasa gastrică și poate duce la scăderea circulației sanguine a organului.
5. Suc de fructe proaspăt stors
Băuturile dulci, inclusiv sucul proaspăt stors, cresc foarte rapid nivelul zahărului din sânge. Aceste băuturi cresc senzația de foame și dorința de a mânca din nou. Este mai bine să le consumați după masă.
6. Alimente picante
Consumul de condimente picante (cum ar fi ghimbirul, ardeiul iute etc.) pe stomacul gol stimulează secreția abundentă de suc gastric, ceea ce poate dăuna mucoasei stomacului.
7. Iaurt
Dacă mâncați iaurt pe stomacul gol, aciditatea gastrică concentrată va distruge probioticele de tip lactobacil, conținute în acesta. Cu alte cuvinte, nu veți obține niciun beneficiu din iaurt dimineața.
Ce este permis să mâncați pe stomacul gol
1. Ouă
Studiile arată că, consumul de ouă la micul dejun reduce aportul total de calorii pe parcursul întregii zile. Cel mai bine este să le consumați fierte sau prăjite în uleiuri sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de cocos.
2. Ovăz
Mâncarea de ovăz formează un strat de protecție pe mucoasa gastrică, protejând astfel pereții acestuia de daunele cauzate de cantitățile excesive de acid clorhidric.
3. Nuci
Nuci, alune de pădure, migdale și alte nuci reduc riscul de ulcer, deoarece normalizează aciditatea gastrică (indicatorii pH-ului). De asemenea, ele oferă senzație de sațietate. Sunt o alegere excelentă pentru gustări atunci când simțiți foame, dar ele nu pot forma o masă completă.
4. Mămăliga
Mămăliga contribuie la reglarea florei intestinale și este bine tolerată pe stomacul gol.
5. Afinele
Afinele sunt bine tolerate de stomac dimineața. Este benefic să le consumați la micul dejun. În plus, afinele accelerează metabolismul, îmbunătățesc sănătatea creierului (memoria) și reglează tensiunea arterială.
6. Pepene
Acest fruct este foarte bun pe stomacul gol, în special la micul dejun. Pepenele conține multă apă și minerale (organismul este ușor deshidratat dimineața). De asemenea, conține licopen, care este benefic pentru inimă, piele și reglarea nivelului de zahăr din sânge.
7. Miere
Cu mierea este o mare controversă, dar în general o puteți consuma pe stomacul gol. Aceasta îmbunătățește digestia, este benefică pentru sistemul imunitar și are proprietăți antivirale și antibacteriene.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.