Ce este permis și ce nu este permis să mâncați pe stomacul gol: sfaturi importante

Ce este permis și ce nu este permis să mâncați pe stomacul gol: sfaturi importante

Publicat de Larisa Moldovan pe 7 November 2023 in LifeStyleSanatateSfaturi

Stomacul, când este gol, reacționează diferit la unele alimente. Nici măcar unele alimente sănătoase nu ar trebui consumate pe stomacul gol, deoarece acest lucru poate duce la probleme cu aciditatea, indigestie și alte reacții similare. Pentru a înțelege mai bine această problemă, vă propunem să citiți articolul nostru.

Ce nu este recomandat să mâncați pe stomacul gol:

1. Roșii

Consumul de roșii pe stomacul gol poate crește cantitatea de acid gastric din cauza conținutului lor de tanin. Acest lucru crește riscul de ulcer.

2. Cafea

Dacă dimineața beți în primul rând cafea, amintiți-vă că aceasta poate crește aciditatea gastrică și poate dăuna stomacului. De asemenea, dacă beți cafea imediat după masă, aceasta poate împiedica absorbția mineralelor importante din alimente, cum ar fi calciu și fierul. Prin urmare, este mai bine să beți cafea la două ore după masă.

3. Citrice

Portocalele, lămâile și alte fructe acide pot provoca apariția unor simptome neplăcute la persoanele care au probleme cu stomacul, arsuri la stomac sau inflamații ale esofagului.

4. Băuturi carbogazoase

Consumul de băuturi răcoritoare carbogazoase, cu zahăr (sucurile) sau fără (apă minerală) pe stomacul gol poate afecta mucoasa gastrică și poate duce la scăderea circulației sanguine a organului.

5. Suc de fructe proaspăt stors

Băuturile dulci, inclusiv sucul proaspăt stors, cresc foarte rapid nivelul zahărului din sânge. Aceste băuturi cresc senzația de foame și dorința de a mânca din nou. Este mai bine să le consumați după masă.

6. Alimente picante

Consumul de condimente picante (cum ar fi ghimbirul, ardeiul iute etc.) pe stomacul gol stimulează secreția abundentă de suc gastric, ceea ce poate dăuna mucoasei stomacului.

7. Iaurt

Dacă mâncați iaurt pe stomacul gol, aciditatea gastrică concentrată va distruge probioticele de tip lactobacil, conținute în acesta. Cu alte cuvinte, nu veți obține niciun beneficiu din iaurt dimineața.

Ce este permis să mâncați pe stomacul gol

1. Ouă

Studiile arată că, consumul de ouă la micul dejun reduce aportul total de calorii pe parcursul întregii zile. Cel mai bine este să le consumați fierte sau prăjite în uleiuri sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de cocos.

2. Ovăz

Mâncarea de ovăz formează un strat de protecție pe mucoasa gastrică, protejând astfel pereții acestuia de daunele cauzate de cantitățile excesive de acid clorhidric.

3. Nuci

Nuci, alune de pădure, migdale și alte nuci reduc riscul de ulcer, deoarece normalizează aciditatea gastrică (indicatorii pH-ului). De asemenea, ele oferă senzație de sațietate. Sunt o alegere excelentă pentru gustări atunci când simțiți foame, dar ele nu pot forma o masă completă.

4. Mămăliga

Mămăliga contribuie la reglarea florei intestinale și este bine tolerată pe stomacul gol.

5. Afinele

Afinele sunt bine tolerate de stomac dimineața. Este benefic să le consumați la micul dejun. În plus, afinele accelerează metabolismul, îmbunătățesc sănătatea creierului (memoria) și reglează tensiunea arterială.

6. Pepene

Acest fruct este foarte bun pe stomacul gol, în special la micul dejun. Pepenele conține multă apă și minerale (organismul este ușor deshidratat dimineața). De asemenea, conține licopen, care este benefic pentru inimă, piele și reglarea nivelului de zahăr din sânge.

7. Miere

Cu mierea este o mare controversă, dar în general o puteți consuma pe stomacul gol. Aceasta îmbunătățește digestia, este benefică pentru sistemul imunitar și are proprietăți antivirale și antibacteriene.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!