Ce cauzează vasospasmul?

Ce cauzează vasospasmul?

Publicat de Larisa Moldovan pe 20 November 2022 in SanatateSfaturi

Vasospasmul poate fi împărțit în 2 categorii: fiziologic (adică util pentru organism) și patologic (adică dăunător, unul care provoacă tulburări de bunăstare și duce la boli cardiovasculare).

Vasospasmul util apare în timpul hipotermiei, această reacție ajută la menținerea căldurii. De asemenea, în momentul rănirii apar spasme la vasele afectate care sângerează. Pentru a reduce pierderea de sânge, vasele au spasme și se formează un cheag de sânge în ele, care astupă rana și salvează întregul corp.

Din păcate, acest răspuns benefic funcționează exact în același mod atunci când un vas este traumatizat intern de o placă de ateroscleroză. O placă instabilă are o tendință neplăcută de a se sparge, sistemul neuroumoral autonom identifică acest lucru ca pe o amenințare de sângerare și declanșează o cascadă de reacții, în urma cărora locul afectat este trombozat și spasmodic, blocând fluxul sanguin către organele vitale: creierul sau (și) inima.

Se dezvoltă un atac de cord și/sau un accident vascular cerebral. Motivul pentru care placa devine instabilă și pocnește încă nu este complet clar.

Totuși, este confirmat faptul că inflamația sistemică joacă un rol enorm în acest sens, care crește cu orice infecție, inclusiv virală, care a fost confirmată de infecția cu coronavirus. Numărul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale a crescut semnificativ în timpul pandemiei.

De ce poate crește inflamația și fără semne de infecție este încă neclar. Cu toate acestea, stresul cronic duce cu siguranță la niveluri crescute de inflamație.

Toate aceste afecțiuni sunt denumite vasospasm acut. Există, de asemenea, vasospasm cronic și știți bine de acesta: hipertensiune arterială. Ca urmare a vasospasmului, tensiunea arterială crește, ceea ce contribuie la o deteriorare și mai mare a vaselor și la creșterea spasmului.

Care este cauza apariției acestui spasm?

Stresul psiho-emoțional prelungit, emoțiile negative suprimate de ani și decenii și nevoile de bază nesatisfăcute de dragoste, acceptare, spațiu personal, creativitate, înțelegere și multe altele.

De aceea, hipertensiunea arterială este o problemă pentru persoanele de vârstă mijlocie și pentru persoanele în vârstă. Pentru a acumula un număr suficient de probleme psihologice, trebuie să trăiești destul de mult.

Din păcate, în zilele noastre chiar și tinerii au destul de multe probleme psihologice, așa că hipertensiunea a început să apară la persoane din ce în ce mai tinere.

Mâncarea excesivă împreună cu obezitatea, colesterolul și zahărul crescut, inactivitatea fizică, fumatul și alcoolul sunt doar consecințele acestui stres psihologic și încercările nereușite de a reduce cumva nivelul de anxietate și tensiune cu ajutorul alcoolului, fumatului sau dulciurilor.

Un alt tip de vasospasm este distonia neurocirculatoare, sindromul vegetativ-vascular, diencefalic sau tulburarea autonomă somatoformă. Toate acestea sunt numele uneia și aceleiași afecțiuni, când nu există o patologie în vase, dar există doar o sănătate precară.

Vasele au parte de spasme ca urmare a acelorași probleme psihologice, dar deoarece aceste spasme trec destul de repede, spre deosebire de spasmele persistente în hipertensiune arterială, nu există probleme din cauza acestora, ci doar sănătate și dispoziție precară.

Medicamentele vasculare nu funcționează aici, deoarece cauza lor este pe font psihic. Antidepresivele ajută, dar doar temporar. Fără psihoterapie, distonia vegetativ-vasculară poate dura ani de zile, iar apoi se poate transforma în hipertensiune arterială, așa cum ar trebui să fie la persoanele de vârstă matură.

În concluzie, dacă nu există hipotermie sau o leziune externă gravă, atunci apariția spasmelor se datorează problemelor la nivelul capului.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!