Toamna târzie este o perioadă de exacerbare a anumitor boli. Prin urmare, cei care sunt predispuși la anumite afecțiuni, trebuie să fie atenți și să aibă mai multă grijă de sănătatea lor în perioada asta.
Este important ca atunci când apar semne cu privire la eventuale exacerbări, să luați măsuri pentru a îmbunătăți starea organismului și a crește imunitatea acestuia.
Ce afecțiuni se agravează în noiembrie-decembrie
1. Boli ale tractului gastro-intestinal
La sfârșitul toamnei, bolile tractului gastro-intestinal se agravează. Așa-numita zonă gastro-duodenală este deosebit de sensibilă la schimbările de vreme și rutina zilnică. Aceasta include partea inferioară a stomacului, duodenului și pancreasului. De aceea, de la mijlocul până la sfârșitul toamnei, gastrita, gastro-duodenita, ulcerul și pancreatita se declanșează adesea.
Motivul este următorul. Schimbarea regimului zilnic crește încărcătura asupra sistemului nervos, activează reacțiile de stres, ceea ce duce adesea la perturbări hormonale, perturbări metabolice, producție afectată de enzime digestive și digestie proastă.
În plus, în această perioadă, alimentația se schimbă. Mulți oameni încep să consume mâncăruri prea calde, picante, grase, iar pe lângă asta unii oameni mai beau și alcool puternic. Toate acestea duc în mod natural la exacerbări ale bolilor.
Semne ale apariției problemelor gastro-intestinale
Persoanele care au probleme cu tractul gastro-intestinal toamna ar trebui să acorde atenție principalelor semne ale afecțiunilor acestuia: dureri abdominale, arsuri la stomac, greață, balonare, scaun supărat. Când apar astfel de semne, este important să consultați un specialist cât mai repede.
2. Hipertensiunea arterială și bolile sistemului cardiovascular
De asemenea, la sfârșitul toamnei și la începutul iernii, hipertensiunea arterială și bolile sistemului cardiovascular încep să se agraveze. Acest lucru se datorează modificărilor presiunii atmosferice, creșterii umidității, scăderii temperaturii aerului și scurtării orelor de lumină, precum și reacțiilor de stres menționate mai sus.
3. Probleme cu inima
Primele înghețuri pot provoca atacuri de angină și chiar dezvoltarea unei stări de preinfarct, de aceea este important ca persoanele care suferă de orice boală de inimă să se gândească la adaptarea treptată la vremea de iarnă chiar înainte de apariția înghețurilor.
4. Tulburări psihice
Toamna târzie este o perioadă de exacerbare a tulburărilor mintale. Cel mai adesea, conform statisticilor, depresia se dezvoltă în acest moment, iar cauza ei este lipsa luminii solare. Prin urmare, persoanele care suferă de depresie sezonieră sunt, de asemenea, sfătuite să se pregătească din timp pentru această perioadă.
5. Alte afecțiuni care se agravează toamna includ artrita, artroza și unele boli inflamatorii.
Ce măsuri ar trebui luate pentru a crește rezistența organismului la bolile de toamnă târzie
a) Diversificați alimentația, aceasta ar trebui să fie completă: asigurați-vă că includeți în alimentație legume, fructe și fructe de pădure bogate în pectină, vitamine și oligoelemente. În același timp, profitați la maximum de avantajul produselor de sezon, în acest moment sunt cele mai utile: dovleac, morcovi, conopidă, broccoli, mere, gutui, merișoare, cătină.
b) Creșteți treptat activitatea fizică. Pentru început activitate fizică moderată timp de 10-15 minute dimineața și seara; apoi exerciții fizice intense timp de 30-40 de minute de 2-3 ori pe săptămână; iar exercițiile aerobice ar trebui să fie regulate, acestea includ mersul rapid, alergarea.
c) Adaptați-vă treptat la frig. Este important să evitați hipotermia în primele zile de îngheț – îmbrăcați-vă mai călduros și evitați mersul prea mult în frig: organismul are nevoie de timp pentru a se pregăti și a schimba termoreglarea. Când organismul se adaptează după 2-3 săptămâni, timpul petrecut în frig poate fi mărit.
d) Dormiți bine. Începeți să vă culcați puțin mai devreme – cu cel puțin 30 de minute. Mai ales dacă suferiți de probleme de somn. Este important să îmbunătățiți calitatea somnului, deoarece somnul adecvat și sănătos întărește imunitatea organismului.
Înainte de culcare și imediat după somn, practicați meditația – această procedură sporește efectele benefice ale somnului asupra psihicului și stării biochimice a corpului.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


