Cătina: 5 beneficii pentru sănătate ale cătinei

Cătina: 5 beneficii pentru sănătate ale cătinei

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 November 2022 in Remedii NaturisteSanatate

Cătina este un fruct atât de unic, încât este adesea supranumit drept fructul sacru al Himalaya sau fructul longevității. Nu este doar un superaliment, ci și un remediu de sănătate care a fost folosit de mii de ani pentru a proteja organismul împotriva multor afecțiuni.

Boabele de cătină conțin aproape toate vitaminele cunoscute – A, B, C, H, E, PP, K. Conțin și mult acid ascorbic, așa că acest ceai este foarte util pentru răceli. Terciul din boabe de cătină este consumat pentru durerile de gât și de gura, și se aplică și pe rănile pielii.

Riboflavina și tiamina din cătină încetinesc procesul de îmbătrânire a pielii și a corpului. De asemenea, aceste oligoelemente reduc nivelul de stres , ameliorează tensiunea nervoasă și te ajută să adormi, așa că este bine să bei ceai de cătină seara.

Iată 5 beneficii ale cătinii pentru sănătate:

1. Bogată în nutrienți

Fructele de cătină sunt bogate în vitamine, minerale, oligoelemente și compuși benefici din plante, inclusiv antioxidanți care protejează organismul de multe afecțiuni și care încetinesc procesul de îmbătrânire a corpului.

Atât fructele, cât și frunzele de cătină sunt bogate în flavonoid quercetină, care scade tensiunea arterială și riscul de boli de inimă. Boabele de cătină conțin și calciu, potasiu, fier, magneziu și fosfor. De asemenea, sunt bogate în acid folic, biotină și vitaminele C, E, B1, B2 și B6.

Scoarța de cătină conține serotonină, binecunoscutul hormon al bucuriei și al plăcerii. Datorită acestei compoziții unice, cătina este considerată unul dintre cele mai benefice produse naturale.

Cătina este adesea folosită pentru a face ulei. Trebuie remarcat faptul că mai mult de jumătate din grăsimea conținută în uleiul de cătină sunt grăsimi mono și polinesaturate care sunt benefice pentru organism. Cercetările au descoperit că uleiul de cătină este unul dintre puținele alimente vegetale care conțin toți cei patru acizi grași omega.

2. Întărește sistemul cardiovascular

În urma cercetărilor științifice, s-a ajuns la concluzia că antioxidanții conținuți de cătină ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, protejează împotriva apariției cheagurilor de sânge și ajută la normalizarea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol din sânge.

Cătina este foarte sănătoasă pentru inimă : taninurile din compoziția sa opresc sângerarea, iar vitamina K îmbunătățește coagularea sângelui. Antioxidanții din compoziția sa fac vasele de sânge mai puternice și mai flexibile. Pacienților hipertensivi li se recomandă să mănânce această boabă în mod regulat, deoarece scade tensiunea arterială pe termen lung.

3. Protejează pielea

Studiile au arătat că uleiul de cătină crește elasticitatea și regenerarea pielii și, de asemenea, favorizează vindecarea rapidă a rănilor. În plus, reduce inflamația după expunerea excesivă la razele UV și protejează pielea de daunele solare.

Acest lucru se datorează conținutului de omega-3 și omega-7 din uleiul de cătină. De asemenea, s-a descoperit că uleiul de cătină ajută la combaterea pielii uscate și la vindecarea arsurilor, a degerăturilor și a escarelor.

4. Întărește sistemul imunitar

Citește continuarea pe pagina 2 >

Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!