Cât de sănătoși sunt înlocuitorii de lapte, cum ar fi laptele de ovăz, migdale sau soia?

Cât de sănătoși sunt înlocuitorii de lapte, cum ar fi laptele de ovăz, migdale sau soia?

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 March 2023 in SanatateStiinta

În acest articol vom discuta despre ,,laptele” vegetal. Este acesta mai sănătos decât laptele de vacă?

Inițial, produsele alternative laptelui erau consumate în special de vegani. „Laptele” de soia, migdale sau ovăz părea exotic consumatorilor obișnuiți. Dar acum cererea pentru aceste băuturi a crescut atât de mult încât varietatea lor s-a extins. Există atât de multe tipuri de „lapte” vegetal disponibile în magazinele de alimente sănătoase și organice – de la băuturi din nuci de macadamia sau lupin până la cele din cânepă și orez.

Băuturile pe bază de plante alternative laptelui nu pot fi numite în sens strict lapte, chiar dacă consumatorilor le place să le numească astfel, pentru că băuturile pe bază de plante au o compoziție diferită față de produsele lactate. În realitate, nu este atât de simplu să spunem dacă acestea sunt mai sănătoase în comparație cu laptele de vacă obișnuit.

Un dezavantaj major în comparație cu laptele de vacă este conținutul relativ scăzut de calciu din băuturile vegane. Prin urmare, unele tipuri de lapte vegetal sunt suplimentate cu acest mineral. În schimb, băuturile vegetale conțin numai grăsimi vegetale. Acest lucru este bun, deoarece de obicei consumăm prea multe grăsimi animale.

Greșeala noastră constă în faptul că noi considerăm că putem pierde mai ușor în greutate cu ajutorul acestora: conținutul de energie din băuturile din soia, ovăz și orez este aproximativ același cu cel din laptele de vacă degresat (1,5% grăsime).

Dacă doriți să beneficiați de avantajele laptelui vegetal, iată ce băutură este potrivită pentru cine:

Băuturile cu adaos de calciu și vitamina B12 pot fi benefice pentru persoanele care au decis să reducă cantitatea de carne din alimentația lor din diverse motive.

Băuturile de orez, migdale, cânepă sau soia sunt recomandate persoanelor care suferă de boala celiacă, adică persoanelor cu intoleranță la gluten. Dacă suferiți de intoleranță la lactoză, puteți consuma toate tipurile de lapte vegetal: acestea nu conțin zahăr din lapte.

Laptele vegetal este compus, în principal, din apă. Ingredientul gustativ, cum ar fi soia sau migdalele, constituie adesea mai puțin de zece la sută. Unele băuturi conțin o mulțime de aditivi, cum ar fi zahărul sau fructoza, sare, reglatori de aciditate, stabilizatori și arome.

De aceea, instituțiile alimentare le descriu ca fiind “produse cu un grad relativ ridicat de procesare”. Dacă doriți ca laptele vegetal să fie complet natural, puteți să-l faceți în casă.

Un exemplu simplu de preparare, cum ar fi laptele de migdale: adăugați 3-4 linguri de migdale într-un blender cu 500 de mililitri de apă și amestecați, iar după ce este gata, strecurați. În funcție de preferințele gustative, puteți adăuga la băutura puțin ulei de migdale, sare sau sirop.

Iată o scurtă prezentare a celor mai populare băuturi vegetale:

Lapte de soia

Aceasta este cea mai clasică băutură printre produsele înlocuitoare. Are multe proprietăți pozitive. Conține aproximativ aceeași cantitate de proteine ca laptele de vacă, precum și compuși vegetali secundari, cum ar fi fitoestrogenii.

Acești hormoni vegetali au tendința de a avea un efect pozitiv asupra organismului: îmbunătățesc funcționarea vaselor de sânge, pot servi ca măsură preventivă împotriva bolilor cardiovasculare.

Laptele de soia poate fi folosit și la coacere. Singurul dezavantaj, probabil, este că nu tuturor le place gustul specific de leguminoase.

Lapte de orez

Această băutură conține o cantitate relativ mare de carbohidrați și are un gust dulce, dar în rest are puține substanțe nutritive. Proteina este aproape inexistentă, iar conținutul de grăsimi și minerale este scăzut.

Prin urmare, se adaugă adesea substanțe nutritive, cum ar fi vitaminele, calciul. Băutura fără gluten este deosebit de interesantă pentru persoanele cu intoleranță la gluten și alergie la soia și proteina din lapte.

Lapte de ovăz

Emulsia de ovăz dulceagă este destul de calorică, dar relativ săracă în nutrienți. Conținutul de proteine ​​este scăzut. În schimb, acest tip de băutură conține fibre – deși mult mai puțin decât fulgii de ovăz integral.

Această alternativă este potrivită pentru persoanele care suferă de alergii la proteinele de soia sau lapte. Cu toate acestea, problema de a recomanda băuturile de ovăz persoanelor cu boală celiacă rămâne disputată.

Lapte de migdale

Migdalele sunt de fapt foarte sănătoase. Cu toate acestea, procentul lor în băuturile înlocuitoare de lapte este adesea mic și abia depășește 2%. Băutura cu o notă de migdale conține relativ puține proteine ​​și, desigur, puțin calciu.

Un mare avantaj este conținutul ridicat de acizi grași mononesaturați, care au un efect benefic asupra nivelului de colesterol. Această băutură este potrivită pentru persoanele cu boală celiacă, dar alergicii la nuci trebuie să fie precauți.

Ați încercat vreodată „lapte” vegetal? Dacă da, de care? Ce părere aveți despre astfel de băuturi? Spuneți-ne părerea în comentarii.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!