Casatorit sau intr-o relatie – trebuie sa citesti asta ! 11 sfaturi care te ajuta sa intelegi viata de cuplu

Casatorit sau intr-o relatie – trebuie sa citesti asta ! 11 sfaturi care te ajuta sa intelegi viata de cuplu

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 November 2022 in LifeStyleSfaturi

Relația ta este influențată de orice factor care te înconjoară, fără să îți dai seama. Și este foarte bine că există sociologi care ne atrag atenția asupra acestor lucruri.

1. Nu trebuie să te grăbești

Primele clipe de iubire sunt atât de puternice, încât oamenii iau decizii spontane, negândindu-se la consecințele provocate de acțiunile lor. Emoțiile ne înaripează, în vene ne curge fericirea și se pare că o logodnă sau o nuntă cât mai curând posibilă ar păstra această „sărbătoare în viața noastră. Experiența arată alt lucru însă.

Cercetările efectuate în Universitatea Emory din Georgia au demonstrat că cuplurile contemporane care petrec mai mult timp împreună înainte de a se căsători au mai multe șanse ca să aibă o căsnicie mai lungă. Dacă e să vorbim după cifre, atunci cuplurile care au fost împreună mai mult de trei ani înainte de căsnicie au divorțat doar 39% decât cele care au fost împreună mai puțin de un an.

2. Nu trebuie să faci cheltuieli enorme pentru nuntă

Pregătirile intense pentru nuntă și petrecerile pompoase au o istorie lungă. De cele mai multe ori rude, familia sau chiar mirii doresc să facă o nuntă mai frumoasă decât a vecinilor că, vorba ceea, „doar o dată în viață e nunta”. Adevărul este că asemenea petreceri pot avea un impact negativ asupra viitorului.

La aceeași Universitate Emory, cercetătorii au studiat cuplurile heterosexuale și au aflat că „durabilitatea căsniciei este legată de cheltuielile pentru inele și petrecerea de la nuntă”. Adică, cei care au cheltui sume enorme pentru inele, divorțau mai des cu 30%.

Explicația e simplu: o sursă epuizabilă de venit, datoriile, creditele distrug baza familie. Ele devin motiv pentru conflicte și scandaluri care dus la destrămarea căsniciilor.

3. Îmbrățișați-vă în timpul somnului

Cuplurile care dorm împreună sunt mai fericite decât cele care dorm aparte. Cercetătorii de la Universitatea Hertfordshire din Anglia au studiat poziția în care dorm soții și au aflat că 94% dintre cuplurile care petrec noaptea în aceeași cameră au spus că au o relație fericită. În timp ce doar 68% dintre cei care nu s-au atins în timpul nopții s-au arătat satisfăcuți de relațiile lor.

4. Nu uita să mulțumești

Un simplu „mulțumesc” face o relație mai puternică. Despre asta spun cercetătorii de la Universitatea din California. Aceștia au creat o atmosferă în care cuplurile primeau plăcere și își mulțumeau partenerii. La sfârșitul experimentului, toate cele 77 de cupluri s-au simțit mai liniștite și mai satisfăcute. Ele se înțelegeau mai bine, manifestau mai multă grijă. Și asta deoarece cuvântul „mulțumesc” face ca în organismul nostru să fie secretat oxitocina – hormonul încrederii și al atașamentului.

5. Aveți grijă unul de celălalt

Sănătatea trebuie îngrijită chiar și în cele mai puternice relații. Bătrânii îndeamnă să vă declarați mai des iubirea, iar cercetătorii spun să treceți de la vorbe la fapte. Nu ești obligat să faci fapte mari. Este deajuns și cel mai mic semn de atenție. Îți este greu să îi faci partenerului un ceai? E un fleac! Însă anume astfel de fleacuri fac relația mai sănătoasă. La asemenea concluzie au ajuns cercetătorii de la o Universitate din Marea Britanie. Timp de doi ani ei au studiat viața a 5.000 de persoane și au constat că surprizele și micile gesturi de atenție contează enorm de mult chiar și după ani buni de relație.

6. Analizează-ți „la rece” relația

Unii oameni, care iubesc prea mult, închid ochii la lucrurile care se întâmplă, înlocuind realitatea cu justificări inventate. E o greșeală fatală. Psihologii recomandă să spunem ceea ce ne deranjează, ce ne place și ce ne dorim cu adevărat. Studiile de la Universitatea din Illinois au demonstrat că cuplurile care își vorbesc deschis țin minte toate momentele romanului lor, în timp ce perechile care evită acest lucru au unele regrete care le pun bețe în roate.

7. Nu ai nevoie de un certificat de căsătorie pentru a fi fericit

A trecut ceva timp de când a fost demonstrat că persoanele căsătorite au o carieră mai frumoasă decât cele singure. Ele au o sănătate mai puternică, relații sociale mai trainice și un psihic puternic. Doar că nu trebuie să te grăbești, asta deoarece concubinajul nu este cu nimic mai rău decât o căsătorie oficială. Aceleași dreptul și obligații, doar că fără o hârtie.

8. Nu trebuie să îți cauți „sufletul pereche”

În fiecare dintre noi trăiește un romantic care vrea să-și întâlnească în drumul vieții sufletul pereche. Cineva luptă cu sine, înțelegând că nu există coincidențe 100%, însă alții își idealizează perechea, declarând că i-a adus-o în cale destinul. Cei din urmă o dau în bară rău de tot.

Despre asta spun sociologii Spike W. S. Lee și Norbert Schwarz. Potrivit lor, oamenii care își percep partenerii ca fiind „daruri” ale sorții sunt cei care se dezamăgesc cel mai frecvent, deoarece realitatea este contradictorie fanteziilor. Este perfect să îți construiești o relație care trece prin greutăți și momente frumoase. Pentru că anume aceste perioade îți vor arăta cum este de fapt persoana de lângă tine și cât de aproape îți este de suflet.

9. Relațiile la distanță nu sunt o sentință

Cu cât sunt mai departe unul de altul magneții, cu atât legătura dintre ei este mai slabă. O asemenea gândire au majoritatea oamenilor care au relații la distanță și din acest motiv ajung să pună capăt acesteia, în ciuda sentimentelor. Dar, oprește-te! Nu te grăbi să pui punct. Psihologii spun că anume persoanele care au o relație la distanță prețuiesc mai multe timpul petrecut împreună și dau valoare fiecărui detaliu din viața lor.

10. Trebuie să îți dorești să devii părinte

Copii sunt florile vieții. Asta ne spun toți cei din jurul nostru, în special, băbuțele. Este destul de clar: autoritățile au nevoie de cetățeni, iar bătrânii vor să aibă pe cineva cu care să-și petreacă timpul. De asta vrei copii?

Sociologii nu au răspuns clar în această privință. Unii spun că familiile cu copii sunt mai fericite, alți că anume în familiile cu copii nivelul de stres este mai ridicat. În acest caz, concluzia e simplă: trebuie să îți dorești să fii părinte sau cel puțin să crești până la titlul emerit de „părinte”.

11. Este vorba de bunătate

Relațiile puternice sunt construite pe respect, iubire, emoție și, ce este multe mai important, bunătate. Asta cred cercetătorii americani John și Julie Gottman. Ei spun că trebuie să acordăm o atenție mai mare comportamentului nostru în timpul certurilor. Pentru că anume în aceste momente putem să ne rănim partenerul, provocându-i suferință. Anume înțelegând că trebuie să reacționăm calm la toate situațiile care au loc în viața noastre, vom reuși să creăm o relație frumoasă și de lungă durată alături de persoana de care ne-am îndrăgostit.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!