Cartoful: 5 proprietăți benefice despre care trebuie să știți

Cartoful: 5 proprietăți benefice despre care trebuie să știți

Publicat de Larisa Moldovan pe 17 October 2021 in Remedii NaturisteSanatate

Cartofii sunt un aliment de bază pentru mulți oameni. Este ieftin, ușor de cultivat și conține mulți nutrienți. Iată care sunt principalele proprietăți ale acestora:

1. Cartofii sunt o sursă excelentă de multe vitamine și minerale

Cartofii conțin o cantitate mare de vitamina C. Chiar dacă nu la fel de mult ca în citrice sau fructe de pădure, dacă îl consumați regulat, puteți satisface pe deplin nevoia organismului de această vitamină esențială.

Cartofii sunt, de asemenea, bogați în compuși precum flavonoizi, carotenoizi și acizi fenolici. Acești compuși acționează ca antioxidanți în organism, neutralizând moleculele potențial dăunătoare cunoscute sub numele de radicali liberi. Acumularea radicalilor liberi în organism crește riscul de a dezvolta multe afecțiuni cronice și îmbătrânire prematură.

Studiile au arătat că antioxidanții prezenți în cartofi pot chiar suprima creșterea celulelor tumorale hepatice și intestinale.

Apropo, s-a dovedit că cartofii colorați (cum ar fi cei mov) conțin de trei până la patru ori mai mulți antioxidanți decât cei albi. Deci, ține-ți cont!

2. Cartofii ajută la controlul zahărului din sânge

Cartofii conțin un tip special de amidon cunoscut sub numele de amidon rezistent. Nu este defalcat și este complet absorbit de corp. Când ajunge la colon, acest amidon devine o sursă de nutrienți pentru bacteriile benefice din intestin.

Cercetările au arătat că amidonul rezistent are multe beneficii pentru sănătate, inclusiv scăderea rezistenței la insulină, care, la rândul său, ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge.

3. Cartofii îmbunătățesc sănătatea sistemului digestiv

Amidonul rezistent din cartofi poate îmbunătăți și digestia. Bacteriile intestinale benefice sunt capabile să îl transforme în butirat de acid gras cu lanț scurt.

Studiile au arătat că această substanță reduce inflamația în colon, întărește apărarea și reduce riscul de a dezvolta tumori.

4. Nu conțin gluten

Dieta fără gluten este una dintre cele mai populare diete din întreaga lume. Aceasta reprezintă eliminarea glutenului, o familie de proteine ​​găsite în cereale precum grâul, orzul și secara.

Cu toate acestea, persoanele cu boală celiacă sau non-celiacă pot prezenta disconfort sever atunci când consumă alimente care conțin gluten. Semnele includ dureri abdominale severe, diaree, constipație, balonare și erupții cutanate, astea fiind doar câteva dintre problemele cauzate de gluten.

Dacă urmați o dietă fără gluten, ar trebui să luați în considerare adăugarea cartofilor în dieta dumneavoastră. Este inerent fără gluten, ceea ce înseamnă că nu provoacă efecte neplăcute.

5. Reduce pofta de mâncare

Unele dovezi sugerează că o anumită proteină din cartof cunoscută sub numele de inhibitor al cartofului proteinazei 2 (PI2) poate suprima pofta de mâncare. Această proteină pare să crească eliberarea colecistochininei, ceea ce contribuie la sentimentele de plenitudine.

Și iată un alt sfat: încercați să mâncați cartofii cu tot cu coajă, deoarece aici se află majoritatea nutrienților. Mâncând coaja, obțineți cantitatea maximă de nutrienți din cartofi, în special vitamina C și potasiu, care sunt importante pentru menținerea sănătății cardiovasculare.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!