Guta este deseori numită și „boala regilor”, deoarece a afectat foarte mult oamenii din lumea superioară. Unul dintre motivele răspândirii sale printre aristocrați ar putea fi consumul excesiv de vin și supraalimentarea sistematică. În zilele noastre, nu mai există atât de mulți regi, dar boala rămâne prezentă și continuă să progreseze.
Guta este o boală a articulațiilor care apare din cauza unui exces de acid uric din sângele unei persoane. Acidul formează cristale și săruri care se acumulează în articulații, provocând inflamații și limitarea mobilității.
Simptome ale prezenței gutei în organism:
- dureri și inflamații intense la nivelul articulației;
- roșeață a pielii din jurul articulațiilor și senzație de arsură;
- febra;
- dureri de rinichi sau prezența pietrelor la rinichi.
Guta provoacă un puternic proces inflamator în articulații. Articulațiile se vor înroși, se vor înfierbânta, se vor umfla și, în cele din urmă, vor începe să vă doară. Pielea din zona afectată poate avea un aspect lucios și se poate desprinde.
Orice contact cu această zonă este insuportabil de dureroasă, iar articulația în sine devine din ce în ce mai puțin mobilă. Sub piele se află bucăți albe solide de săruri. Noaptea, pot apărea dureri severe ale degetelor de la mâini și de la picioare. Guta, dacă nu este tratată, va duce la deformarea ireversibilă a cartilajelor și a oaselor.
Cauzele formării gutei:
Acidul uric se formează în organism atunci când mâncați, iar acesta se dizolvă în sânge, apoi este excretat prin rinichi în urină. Cu toate acestea, dacă acidul se formează în cantități mari sau rinichii nu funcționează suficient de bine, acesta se poate acumula și forma cristale.
Ulterior, aceste structuri cristaline sunt localizate sub formă de granule și umflături la rinichi și în jurul articulațiilor (glezne, genunchi, coate, încheieturi, degetele de la picioare și mâini). În cazuri rare, există gută de șold, umăr și coloană vertebrală.
Factori care influențează apariția gutei:
- predispoziție genetică;
- dependența de alcool;
- supraponderalitate, obezitate;
- alimentația excesivă (multă carne, cafea, pește, ciocolată, cacao) cresc factorii de risc cu aproximativ 20%;
- utilizarea unor medicamente care conțin salicilați (diuretice, analgezice) și imunosupresoare;
- boli de rinichi, hipertensiune, probleme cu tiroida, diabet;
- vârstă și gen (bărbați cu vârste cuprinse între 30-50 de ani și femei în postmenopauză). Guta la o vârstă fragedă este foarte rară.
Cum se pune diagnosticul pentru gută
În timpul primei vizite la reumatolog, acesta examinează articulația bolnavă și prescrie un test biochimic de sânge pentru a determina cu exactitate cantitatea de acid uric din organism. Totuși, nivelurile ridicate de acid uric nu indică întotdeauna gută, așa că se poate face și o analiză a fluidului articular, care se recoltează sub anestezie locală. De asemenea, puteți vedea guta în timpul tomografiei computerizate, a razelor X sau cu ajutorul ultrasunetelor.
Tratament pentru gută
Până în prezent, rolul acidului uric în organism este bine stabilit și înțeles. Prin urmare, vindecarea vizează reducerea inflamației și a excreției de uree. Cu ajutorul medicamentelor adecvate și respectând instrucțiunile medicului, guta poate fi tratată în totalitate cu succes.
Prevenirea gutei implică un stil de viață sănătos. Acesta include exerciții fizice moderate, reducerea stresului și o alimentație adecvată.
Tratamentul medicamentos al gutei are rolul de a combate procesul inflamator pentru a preveni atacurile de durere. Reumatologul recomandă medicamente din grupul de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru gută: Inometacin, Naproxen, Fenilbutazonă, Nimesil și altele. Colchicina este extrem de eficientă împotriva gutei. În exacerbarea bolii, se recomandă administrarea glucocorticoizilor, cum ar fi hexacetonida triamcinolonă.
Odată ce inflamația este îndepărtată, tratamentul suplimentar va viza reducerea nivelurilor de acid uric pentru a preveni atacurile viitoare și deteriorarea articulațiilor. Acest lucru îl va face medicamentele pe bază de benzbromaronă, alopurinol.
Dieta pentru gută:
Un alt factor important pentru tratarea gutei este dieta specială. Aceasta ar trebui să se bazeze pe legume și fructe, produse lactate și cereale. Bea mai mult ceai verde (fără zahăr!), apă plată, băuturi naturale din fructe, ceaiuri din plante.
Lista produselor interzise este destul de mare, dar este foarte dificil să tratezi boala dacă nu renunți la ele. Alimentele strict interzise pentru gută sunt: alcoolul, berea, sucurile din comerț, sarea, cafeaua, cacao, carnea, peștele și fructele de mare, drojdia.
Astfel, pe lângă medicamente, un rol important în tratarea gutei îl joacă pacientul, acesta trebuie să respecte cu strictețe recomandările medicului.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.