Interacțiunea activă a omului cu societatea ne permite să construim propriul nostru drum de dezvoltare – răspunsurile celor din jurul nostru, atât apropiați, cât și complet străini, ne permit să evaluăm propriile noastre abilități, să înțelegem talentele noastre sau să temperăm ambițiile.
Este opinia publică atât de importantă?
Ce ne ghidează atunci când trebuie să facem o anumită alegere? Dorințele noastre personale? Foarte rar… Cu toate acestea, într-o astfel de situație, majoritatea se bazează pe opinia publică.
Imaginați-vă că ați intrat într-un magazin de haine. Aveți de ales dintre haine din colecția actuală și haine din colecții de anii trecuți. Ele se diferențiază prin aspect. Care ați alege?
Probabil cea mai nouă colecție. De ce? Ei bine, cel mai probabil veți spune că vreți să vă îmbrăcați la modă. Pe de o parte, acest lucru este normal, mereu vrem să arătăm elegant și modern, iar hainele ne ajută foarte mult în acest sens.
FRICA DISPARE CÂND ÎNCEPI SĂ FACI CEEA CE ȚI-E FRICĂ SĂ FACI, ÎN LOC SĂ TE GÂNDEȘTI LA EA. – Eckhart Tolle.
Pe de altă parte, se pare că am cedat în mod inconștient opiniei majorității. Nu ne-am ghidat în alegerea îmbrăcămintei după nivelul de confort și comoditate. În primul rând, ne-a interesat cât de modern vom arăta.
Cu câțiva ani în urmă, pantalonii strâmți au invadat magazinele. Îi purta absolut toată lumea, chiar și cei pentru care această croială nu se potrivea deloc – pur și simplu pentru că a devenit populară.
Acesta este unul dintre cele mai inofensive exemple. Cu toate acestea, uneori influența societății are o putere mult mai mare asupra vieții noastre. Trebuie remarcat imediat că nu întotdeauna această influență are un accent negativ. Cu ajutorul său, ne formăm imaginea morală și comportamentul.
Toată lumea experimentează frica în momentul în care își poate schimba destinul. – Paulo Coelho
De exemplu, dacă veți veni la cinema și veți vorbi tare în timpul proiecției – ceilalți spectatori, probabil, vă vor face o observație. O astfel de reacție permite formarea regulii de comportament în locurile publice – ,,discuțiile tari nu sunt potrivite aici”.
Caracterul nu este inofensiv.
Opinia publică poate avea un impact negativ asupra persoanei. Teama de a fi respins sau de a fi subiectul discuțiilor multora poate fi înfricoșătoare.
De obicei, în astfel de momente, ne gândim: „Ce vor spune oamenii?” și nu luăm decizia în favoarea propriilor noastre interese, ci a opiniilor publice, pentru a ne proteja de criticile celor din jur.
Bineînțeles, este mai ușor să mergem cu valul. Cu toate acestea, de multe ori această tendință nu aduce fericire sau liniște sufletească, deoarece trebuie să suprimăm nevoile noastre și să amânăm dorințele noastre doar pentru că nu ar putea fi pe placul cuiva.
Uneori, frica de a merge împotriva mulțimii poate strica viața unei persoane. Să ne imaginăm un cuplu tânăr căsătorit de câțiva ani. Cu toate acestea, viața lor de familie nu merge bine – s-a dovedit că nu se pot înțelege în viața de zi cu zi. Atât soțul, cât și soția înțeleg că cea mai bună opțiune ar fi să divorțeze, dar nu o fac pentru că „ce vor spune oamenii…”.
Sau, altă poveste. O femeie de 50 de ani a decis să se înscrie la un curs de pictură. A iubit să picteze încă din copilărie, dar nu a avut niciodată ocazia să meargă la o școală de arte. Care va fi reacția majorității? Vor fi puțini oameni care o vor susține, iar restul vor considera această inițiativă irațională și greșită, doar pentru că are o vârstă mai mare.
Osho a spus:
,,Este cu adevărat nevoie de un curaj incredibil ca să ne apărăm propriile interese, în special atunci când acestea nu coincid cu opinia majorității. Cu toate acestea, cei care au reușit să facă ceva asemănător, măcar o dată, știu cât de plăcut este să culegi roadele libertății tale față de opinia publică și să trăiești după propriul scenariu”.