Care este cauza tuturor suferințelor? – Cea mai mare înțelepciune a lui Buddha

Care este cauza tuturor suferințelor? – Cea mai mare înțelepciune a lui Buddha

Publicat de Larisa Moldovan pe 8 November 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăSfaturi

Fiecare ființă umană se confruntă adesea cu obstacole pe drumul său, care îi aduc suferințe și durere fără sfârșit.

Desigur, nimeni nu vrea să trăiască în teama constantă a problemelor și situațiilor neplăcute. Toți oamenii doresc să trăiască în armonie cu ei înșiși și cu cei din jurul lor.

Din păcate, nu toți reușesc să trăiască o viață atât de fericită încât fiecare zi să fie plină doar cu momente frumoase și zile pline de bucurie.

Dacă rădăcina majorității suferințelor este înțeleasă de mulți oameni, rădăcina celorlalte suferințe le este necunoscută. Haideți să ne gândim la ceea ce poate să-i aducă necazuri unei persoane.

Lumea ființei complexe – omul

Fiecare individ de pe pământ are caracteristici unice, trăsături de înfățișare, mod de gândire, circumstanțe de viață. Nu există doi oameni absolut identici, totuși pot exista două persoane care să semene uimitor de bine una cu cealaltă.

Oamenii diferă și în ceea ce privește prioritățile lor. De obicei, acest lucru devine evident încă de la o vârstă fragedă, mai ales în școală. Mulți copii înțeleg importanța educației și o pun pe primul loc, în timp ce alții consideră că învățătura este inutilă.

Cineva consideră sportul o parte importantă a vieții umane și dorește să-și dedice viața acestuia, în timp ce alții fac tot posibilul să nu participe la orele de educație fizică și să-și petreacă timpul făcând activități mai benefice pentru ei.

Așa că lumea este construită, oamenii își stabilesc prioritățile, își gestionează timpul și își ating obiectivele importante. Fiecare acționează și gândește în funcție de ceea ce îl face să se simtă confortabil. Atunci de ce suferă oamenii?

Prea multă grijă față de lumea materială afectează spiritul

Indiferent la ce se gândește omul, indiferent la ce acordă mai multă importanță, cel mai important lucru în orice acțiune este menținerea echilibrului. Astfel, individul va putea întotdeauna să facă alegerea corectă, deoarece va putea vedea imaginea completă.

De obicei, prea multă grijă față de lucrurile pământești îl împinge pe om către lucruri rele și uneori chiar spre păcate.

Când individul uită de importanța umanității și a calităților umane fundamentale, încetează să mai fie om. Acesta nu se va preocupa de ajutorarea celor care au nevoie, nu se va gândi la sentimentele altora atunci când situația o cere.

Individul nu va putea să se pună în locul altei persoane atunci când este necesar. Concentrarea excesivă asupra bogăției, profitului, banilor, dependența de comori pământești poate duce la o viață greșită, crudă.

Majoritatea oamenilor știu cine este Buddha – aceasta este persoana în onoarea căreia religia „budismul” a fost numită. Aceasta se bazează pe atingerea stării supreme de perfecțiune spirituală, conștientizarea caracterului trecător al lucrurilor pământești și înălțimea celor cerești. El a spus cea mai înțeleaptă frază despre motivul suferinței umane:

“Orice atașament puternic față de tot ce este pământesc produce suferință.” – Buddha

Aceste cuvinte înseamnă că în întreaga viață a omului, echilibrul trebuie menținut. Dacă talerul valorilor materiale devine prea greu, sufletul uman va suferi. Sunteți de acord cu această afirmație? Împărtășiți-vă opinia în comentarii și dați un like postării dacă v-a plăcut.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!