Când să mâncăm, să facem mișcare și să ne odihnim: activitatea organelor în funcție de ore

Când să mâncăm, să facem mișcare și să ne odihnim: activitatea organelor în funcție de ore

Publicat de Larisa Moldovan pe 22 July 2023 in SanatateSfaturi

Toate procesele din lume se desfășoară conform unui ritm stabilit: fluxul și refluxul mării, răsăritul și apusul soarelui, înflorirea și ofilirea florilor și a plantelor. Organismul uman este, de asemenea, supus ciclurilor zilnice care afectează funcționarea organelor și sistemelor interne, dispoziția și capacitatea de muncă.

Mulți oameni de știință studiază bioritmurile, încercând să determine momentul optim pentru administrarea medicamentelor, anumite proceduri, somn și muncă. Aceste informații vor sta la baza unui tratament mai productiv în viitor și vor ajuta la evitarea problemelor în viața de zi cu zi.

Ascultând propriul organism, este ușor să identificăm orele favorabile pentru odihnă sau activitate mentală, pentru a stabili viața personală sau pentru a-ți dezvolta cariera.

Ciclurile și fazele principale ale bioritmului: 

În timp ce cercetarea acestui subiect important continuă, oamenii de știință și medicii se întreabă în continuare în ce măsură fazele lunii, mișcarea Soarelui, alternanța dintre zi și noapte afectează bioritmurile umane.

Ei au descoperit că există anumite ore din zi care sunt mai potrivite pentru anumite activități, alimentație sau somn.

De la 5 la 6 dimineața:

Este momentul ideal pentru a trezi toate sistemele organismului. Inima funcționează mai intens, pompează mai mult sânge și oxigen către creier, ficat și rinichi, stimulează digestia și funcția excretorie.

Dacă te trezești devreme, se reduce riscul de nevroză și depresie, iar timpul rămas poate fi folosit pentru sport și un mic dejun complet.

De la 7 la 9 dimineața:

Sistemul digestiv este activat și începe secreția de suc gastric. Este momentul potrivit pentru un mic dejun consistent, fără a-ți face griji pentru siluetă: caloriile obținute vor fi transformate în energie. Înainte de prima masă, se recomandă să bei 0,5 litri de apă pentru a stimula procesul de detoxifiere.

De la 9 la 12 dimineața:

Toate organele și sistemele lucrează la capacitate maximă, oamenii se simt energici și activi. Alocă acest interval pentru activități care necesită concentrare și precizie, analizează informații importante și poartă negocieri.

În acest timp, este mai bine să eviți procedurile dureroase la cosmetician sau stomatolog, deoarece sistemul nervos reacționează sensibil la orice iritant sau intervenție.

De la 12 la 14 după-amiaza

Organismul începe să-și reducă intensitatea activității, cerând energie suplimentară sub formă de prânz. Activitatea se concentrează pe organele de digestie și excreție.

Pentru a restabili echilibrul, după masă, fă o mică plimbare, acordă timp unei cărți bune sau unui film cu un scenariu ușor. Medicii recomandă o scurtă siestă pentru a “reîncărca” creierul, un obicei practicat în Japonia, SUA și Norvegia.

De la 14 la 16 după-amiaza

Energia se restabilește, terminațiile nervoase devin mai puțin sensibile. În acest interval, poți face injecții, proceduri dureroase sau intervenții la stomatolog.

De la 16 la 19 după-amiaza

Crește tensiunea arterială, metabolismul și fluxul de sânge. Se recomandă să dedici timp activităților sportive, plimbărilor active și activităților intelectuale.

Orice proceduri de îngrijire vor fi benefice acum: lifting facial, masaj, miostimulare. Cina va fi benefică pentru a susține organismul la sfârșitul zilei de muncă.

De la 20 la 22 seara

Organismul se pregătește pentru odihna de noapte, trecând sistemele într-un regim calm. Pentru a-ți îmbunătăți starea de bine și tonusul, fă o baie relaxantă, yoga sau citește o carte.

De la 22 seara până la 5 dimineața

Este momentul ideal pentru refacerea tuturor sistemelor. Mulți hormoni responsabili de activitatea în timpul zilei sunt produși intens acum. Ficatul curăță intens sângele de toxine, eliminându-le prin rinichi și vezica urinară.

Pentru a face antrenamentele sau activitățile intelectuale mai eficiente, încearcă să folosești ritmurile biologice ale organismului. Analizând activitatea tuturor organelor și sistemelor, oamenii de știință au identificat cele mai favorabile momente:

Momentele cu partenerul sunt recomandate între 8 și 9 dimineața, când nivelul hormonilor din sânge este maxim.

Ideile creative ar trebui puse în practică între 10 și 12 ziua, când zonele creierului responsabile de gândirea abstractă sunt mai active.

Pentru alergare și activități fizice intense, momentul potrivit este între 16 și 19. Plămânii funcționează mai bine, crește rezistența fizică.

Procedurile cosmetice, curățarea și măștile ar trebui făcute între 19 și 20 seara, când pielea absoarbe mai bine substanțele și crește fluxul de sânge.

Prin menținerea ritmurilor naturale, este mai ușor să îți planifici ziua, să ai o atenție sporită la serviciu, să obții rezultate bune de la activitățile sportive, să ai grijă de corp.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!