Când corpul suferă, motivele pleacă din suflet

Când corpul suferă, motivele pleacă din suflet

Publicat de Larisa Moldovan pe 10 February 2021 in SanatateSpiritualitate

Cuvântul „psihosomatică” se referă la interacțiunea minții și a corpului. În general, se dezvoltă afecțiuni psihosomatice datorită efectelor stresului Boala psihosomatică apare sau este agravată de stresul emoțional și se manifestă în organism sub forma durerii fizice și a altor simptome.

Depresia poate contribui, de asemenea, la boli psihosomatice, mai ales atunci când sistemul imunitar al organismului este slăbit de stres sever și / sau cronic. O concepție greșită obișnuită este că stările psihosomatice sunt imaginare sau „numai în cap”. De fapt, simptomele fizice ale afecțiunilor psihosomatice sunt reale și necesită tratament ca orice altă boală.

Boli cauzate de stres

Într-o situație stresantă, creierul dă un semnal fie să „apere”, fie să „fugă”. Hormonii stresului sunt eliberați în sânge, și drept urmare:

  • bătăile inimii cresc
  • respirația se intensifică
  • mușchii sunt tensionați,
  • apare transpirația.

Astfel, persoana este pregătită pentru acțiune. Dar nu face nimic, ci doar se supără în sinea ei. Drept urmare, corpul funcționează inactiv. Imaginați-vă că acest lucru se întâmplă de mai multe ori. Ca urmare, apare o încălcare a autoreglării în organism.

Comparați-vă corpul cu o oală sub presiune. Dacă i se permite să elibereze aburul, acesta va funcționa eficient. Dacă aburul nu iese, presiunea continuă să crească până când capacul sare. Acum imaginați-vă că aragazul este aprins și că presați oala pentru a menține capacul închis. Când recipientul nu mai poate rezista la toată presiunea, acesta cedează în punctul său cel mai slab.

Așa cum o oală sub presiune cedează în cel mai slab punct al proiectării sale, boala legată de stres tinde să se dezvolte acolo unde corpul tău este deja slăbit.

Boli psihosomatice

  • astm bronșic,
  • artrita reumatoida,
  • diabet,
  • hipertensiune arteriala,
  • ulcer stomacal și duodenal,
  • colită ulcerativă,
  • neurodermatită.

Asociat cu bolile psihosomatice:

  • infertilitate,
  • pancreatită,
  • carii,
  • dependență de alcool,
  • sarcină severă,
  • menstruație neregulată,

Terapia pentru bolile psihosomatice

Este important să tratați nu doar organismul, ci cauza, boala. Și motivul este în minte – și până nu scăpați de anxietate, nu învățați să controlați stresul, niciun medicament nu vă va ajuta. Toate tratamentele vor fi doar de ameliorare temporară.

Psihosomatica formează ceva asemănător unui cerc vicios: boala dă putere sentimentului de neputință, iar neputința agravează boala. Este extrem de important să folosești o strategie activă împotriva dificultăților și problemelor din viață.

Dacă boala este psihosomatică, vor fi necesare medicamente (dar nu și antidepresive).

De exemplu, în caz de durere la inimă, vom merge imediat la un cardiolog, dacă ceva nu este în regulă cu pielea – la un dermatolog. În paralel cu terapia, este necesar să se apeleze la un psihoterapeut, neurolog, psihiatru pentru a învinge cauza psihologică a bolii.

Corectarea problemelor psihosomatice se bazează pe psihanaliză și acesta este un proces îndelungat. O combinație de psihanaliză cu masaj și activitate fizică vă poate ajuta la accelerarea recuperării.

Cine este dispus la boli psihosomatice

Nu există o predispoziție directă la boli de natură psihosomatică, dar ne formăm propriile stereotipuri comportamentale încă din copilărie.

Aceste boli se transmit nu prin gene, ci parcă conform unui scenariu – prin reacții inconștiente în momentele dificile ale vieții.

Temperamentul personalității joacă un rol important.

O persoană activă, obișnuită să facă față dificultăților și să nu se ascundă de ele, primește mult mai puțină negativitate din stres decât o persoană pasivă.

Grupul de risc include persoanele care nu știu cum să depășească stresul.

Pentru a învăța cum să faceți față efectelor fizice ale stresului, precum și pentru a înțelege bolile psihosomatice, este important să învățați să renunțați la lucrurile care vă stresează. Primul pas este să te recunoști ca om și să te lași să fii om.

Apoi trebuie să fiți dispus să faceți o muncă care poate fi dificilă, cum ar fi să vă permiteți să experimentați unele emoții cărora v-ar putea fi greu să le rezistați.

Pe măsură ce identificați stresul din viața dvs., vă puteți da seama că principala sursă a problemelor dvs. este presiunea pe care v-ați pus-o asupra dumneavoastră.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!