Bunătatea – una dintre principalele semne ale inteligenței: de aceea oamenii buni sunt atât de speciali.

Bunătatea – una dintre principalele semne ale inteligenței: de aceea oamenii buni sunt atât de speciali.

Publicat de Larisa Moldovan pe 8 December 2023 in De SufletDezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologie

De obicei, oamenii buni sunt considerați și prietenoși, atenți, blânzi, calmi. Cu toate acestea, din păcate, doar puțini asociază bunătatea cu nivelul de inteligență.

Percepții greșite despre bunătate

Din păcate, mulți tind să considere că bunătatea este un semn de slăbiciune și prostie. Ei nu cred că poți fi bun și inteligent în același timp, doar că se înșeală profund.

În societate există mai multe percepții greșite despre bunătate. Unii cred că un om bun este ușor de manipulat, că nu poate să se apere împotriva manipulatorilor, că se teme să spună “nu”, că este de acord cu toată lumea și nu va critica pe nimeni.

Cu toate acestea, nimic nu este mai departe de adevăr. De fapt, oamenii buni au o înaltă empatie și pot vedea foarte bine când cineva se comportă urât cu ei.

Ei pot identifica rapid narcisiștii sau manipulatorii și încearcă să se țină la distanță de compania toxică. În plus, ei au propriile lor opinii bine întemeiate pe care nu se tem să le împărtășească cu cei din jur, făcând acest lucru cu pricepere.

Bunătatea – o formă de inteligență

Gândiți-vă la cele mai bune și dezinteresate persoane pe care le cunoașteți. Cu siguranță se remarcă prin faptul că sunt persoane deschise și sunt dispuse mereu să învețe ceva nou. Acest lucru le face mai mult decât flexibile. Inteligența și bunătatea merg mână în mână. Cu cât este cineva mai bun, cu atât este mai inteligent.

Există un stereotip vechi care spune că personalitățile cu inteligență ridicată sunt egoiste și nu pot dezvolta legături emoționale cu ceilalți oameni. Cu toate acestea, cercetările au arătat că acest lucru nu este adevărat, că nu este o regulă. Se pare că există într-adevăr o corelație directă între nivelul de inteligență și compasiune.

“O minte inteligentă și o inimă bună sunt mereu o combinație explozivă. Dacă adăugați la ele abilități de comunicare sau scriere, veți obține ceva cu adevărat special”, spune Nelson Mandela.

Bunătatea – fundația unui creier sănătos

Conform neurobiologului Richard Davidson, “bunătatea este fundația unui creier sănătos”. Astfel, profesorul de psihologie și psihiatrie de la Universitatea din Wisconsin din Madison susține că a fi bun înseamnă că nu vă gândiți numai la voi înșivă, ci și la ceilalți oameni.

Inteligența presupune nevoia de a dobândi cunoștințe în mod constant și de a dezvolta noi abilități, dar dacă nu le puteți aplica în viața de zi cu zi, atunci aceasta devine o problemă.

În plus, să fii arogant și să te comporți urât cu ceilalți este mult mai ușor, deoarece nu necesită efort din partea unei persoane, dar pentru a fi cu adevărat bun, în special atunci când oamenii nu apreciază acest lucru, este destul de dificil.

“Vă puteți descurca foarte bine la școală sau la locul de muncă, puteți fi buni în dezbateri, dar asta nu este inteligență. Inteligența este strâns legată de iubire și compasiune, iar fără implicarea altor oameni, nu o puteți dezvolta”, spune Jiddu Krishnamurti.

Aroganța și comportamentul urât – semne de prostie

Un studiu canadian a arătat că rasismul și prejudecățile sunt asociate cu un nivel mai scăzut de IQ decât oamenii cu o minte deschisă. Probabil, acest lucru se datorează faptului că rasismul și prejudecățile provin din incapacitatea unei persoane de a se adapta la schimbare. Acest lucru poate fi considerat un semn al unui IQ scăzut.

Expresia “inteligența este capacitatea de a te adapta la schimbări” se potrivește perfect cu situația prezentată. Cu toate acestea, este de înțeles atunci când cineva este speriat de schimbări. Nimeni nu îi va judeca pe cei care au un grad mare de “frică de necunoscut”.

Problema apare atunci când oamenii refuză în mod voit să accepte schimbările necesare. Aceasta este diferența dintre oamenii inteligenți și cei cu un IQ mai scăzut.

Inteligența emoțională 

Deci, bunătatea este o formă de inteligență, dar aici este important să înțelegeți necesitatea menținerii unui echilibru. Rezultatele cercetărilor au arătat că persoanele cu un nivel foarte înalt de IQ pot avea unele calități negative.

De exemplu, pot manifesta aroganță și narcisism. Având în vedere asta, pentru a fi bun și inteligent în același timp, o persoană trebuie să aibă un nivel adecvat de inteligență emoțională și empatie.

Este interesant faptul că inteligența emoțională a fost inclusă în cele 6 competențe de bază pe care ar trebui să le adăugați în CV-ul dvs. pentru un potențial angajator.

Lumea modernă, care este în continuă schimbare, a depășit deja importanța calităților și abilităților precum “capacitatea de a lucra în condiții de stres” și “spirit de echipă”.

Potrivit raportului Forumului Economic Mondial “Viitorul locurilor de muncă”, angajatorii vor căuta curând o altă serie de calități în angajații lor. Așa că, în urma unui sondaj detaliat efectuat cu 350 de lideri din 15 dintre cele mai dezvoltate țări din lume, s-a descoperit că inteligența emoțională este considerată una dintre cele mai necesare calități ale personalului oricărei companii.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!