Broccoli este una dintre cele mai sănătoase legume având o combinație unică de nutrienți. Astăzi vom vorbi despre proprietățile sale dovedite.
Ce spune știința despre broccoli
Oamenii de știință de la Școala de Medicină a Universității din Washington din St. Louis au efectuat un studiu de 12 luni cu privire la efectele broccoli asupra șoarecilor. S-a constatat că atunci când au dat șoarecilor mai în vârstă, apă cu substanțe organice găsite în broccoli, șoarecii au început procesele de întinerire. Vederea și funcția mușchilor scheletici s-au îmbunătățit, ficatul a fost regenerat, iar nivelul de activitate fizică a crescut.
Cercetări suplimentare au confirmat, de asemenea că, consumul de broccoli încetinește procesul de îmbătrânire. De asemenea, s-a observat că aceleași substanțe organice, deși într-o măsură mai mică, se găsesc și în castraveți, varză și avocado.
6 beneficii ale consumului regulat de broccoli
Pe lângă efectele anti-îmbătrânire descrise mai sus, există și alte beneficii ale consumului regulat de broccoli.
1. Sănătatea oaselor: Broccoli conține niveluri ridicate de calciu, care este esențial pentru oase sănătoase și pentru prevenirea osteoporozei.
2. Reducerea colesterolului: Broccoli este bogat în pectină, care elimină colesterolul din organism.
3. Îmbunătățirea imunității: broccoli este un depozit de vitamine, prin urmare, întărește bine sistemul imunitar.
4. Îmbunătățirea digestiei și eliminarea toxinelor: Broccoli este bogat în fibre, care inhibă supraalimentarea, ajută la combaterea constipației și elimină substanțele nocive din tractul digestiv. Tractul gastrointestinal: Fibrele ajută la eliminarea substanțelor nocive, a toxinelor, a ionilor metalici din organism. În plus, ajută la reglarea motilității intestinale, eliminând astfel problema blocajelor. Seleniul promovează, de asemenea, excreția metalelor grele și a reziduurilor de medicamente sintetice.
5. Susține sănătatea ochilor și îmbunătățește vederea: Broccoli conține substanțe care protejează ochii de degenerarea musculară și regenerează celulele.
6. Sănătatea inimii: Broccoli conține compuși organici care ajută la prevenirea și chiar inversarea anumitor leziuni ale mucoasei vaselor de sânge care pot fi cauzate de inflamația asociată cu un nivel ridicat de zahăr din sânge. Pentru persoanele cu boli de inimă, consumul regulat al acestei legume este vital. Sodiul menține echilibrul apă-electrolit al corpului. Clorofila, care se regăsește în cantitate mare în broccoli, este implicată în hematopoieză.
Diabet zaharat, ateroscleroză:
Broccoli este bogat în substanțe care distrug zahărul. În primul rând, este potrivit pentru persoanele cu diabet. În al doilea rând, este foarte benefic ca prevenire a aterosclerozei. Broccoli conține o mulțime de proteine benefice care nu conțin colesterol.
Cum se gătește broccoli
Una dintre cele mai bune și mai blânde modalități de a găti broccoli este gătirea cu aburi. Se prepară rapid, în doar câteva minute. Se servește cald sau rece cu ulei de măsline, rapiță sau in pentru beneficii maxime.
În special, broccoli conține:
- vitamina K – aproximativ 85% din norma zilnică;
- vitaminele subgrupului B – de la B1 la B9, doar B12 este absent;
- acid ascorbic – aproape 100% din norma zilnică;
- vitamina A și beta-caroten;
- substanță colină;
- vitaminele E, PP și H;
- siliciu – mai mult de 260% din doza zilnică;
- fibre dietetice și zaharuri naturale;
- aminoacizi;
- potasiu, fosfor și mangan;
- iod, seleniu și zinc;
- magneziu și fier;
- calciu;
- acizi grași.
Broccoli conține mult acid ascorbic și siliciu
Conținutul caloric al broccoli în stare proaspătă este de 34 de calorii la 100 g. Datorită compoziției sale bogate, broccoli aduce beneficii semnificative organismului.
Care sunt beneficiile broccoli pentru organism
- protejează împotriva bolilor organelor vizuale;
- întărește pereții vaselor de sânge și are un efect benefic asupra inimii;
- crește rezistența imună a organismului;
- ajută imunitatea să facă față mai repede răcelilor;
- combate procesele inflamatorii de orice natură;
- curăță țesuturile și favorizează excreția de toxine;
- ajută la funcționarea sănătoasă a ficatului;
- accelerează procesele metabolice și previne constipația;
Proprietăți benefice au și semințele. Beneficiile semințelor de broccoli sunt utilizate în programele de detoxifiere, deoarece acestea sunt deosebit de eficiente în curățarea organismului de toxinele acumulate. Semințele de broccoli curăță foarte bine corpul.
Cine nu ar trebui să mănânce broccoli – contraindicații:
Broccoli nu este recomandat celor care au următoarele probleme de sănătate:
- Pancreatita
- Gastrită
- Disfuncție tiroidiană
- Intoleranță individuală.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.